Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Google'ın ana şirketi ilk temettüsünü ödüyor ve 70 milyar hisseyi geri satın alıyor

Asi Kral

Global Mod
Global Mod
Alphabet bu perşembe günü tarihinin ilk temettüsünü ve aynı zamanda 70 milyar dolar (yaklaşık 65,24 milyar euro) değerinde bir hisse geri alımını duyurdu; yönetim kurulu tarafından alınan bu iki karar, yatırımcıları teşvik etti ve tapuların fiyatını neredeyse %16 artırdı. Borsa değerini yaklaşık 300 milyar dolar artırarak toplamda 2 trilyonu aşan New York Wall Street piyasasında seans kapanışı gerçekleşti. Aynı zamanda dijital dev Google'ın ana şirketi de ilk çeyrekte açıkça olumlu sonuçlar açıkladı.


Bununla birlikte, farklı analistlere göre, Amerikan çokuluslu şirketi, şimdiye kadar benzeri görülmemiş bir kararla ortaklarına sermayeyi iade ediyor ve sık sık yapmayı planlıyor – yöneticileri, belirtmemiş olsalar da, gelecekte kâr dağıtımının üç ayda bir yapılmasını planlıyor. Üretken yapay zekadaki rakiplere yetişmek için veri merkezlerine milyarlarca dolar harcarken bu değişikliği ne zaman yapacaklarını da merak ediyorduk. Şimdilik, bu ilk temettü hisse başına 20 sent olacak ve ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'na (SEC) daha önce bildirildiği gibi 17 Haziran'da ödenmesi planlanıyor.

Sadece üç ay önce, büyük teknoloji sektöründeki ana rakiplerinden biri olan ve Facebook ve WhatsApp gibi büyük firmaları bir araya getiren Meta Platforms da, 26 Mart'ta ödenmiş olan hisse başına 0,50 dolar tutarındaki ilk temettüsünü açıklamıştı. Bu, ertesi gün grubun borsa değerini 196 milyar dolar artıran bir önlemdi. Amazon.com bugün temettü dağıtmayan tek büyük teknoloji şirketi olmaya devam ediyor.


“Çok akıllı bir strateji”



Reuters'e göre, Alphabet yönetim kurulu tarafından açıklanan bu iki önlem (temettü ve multimilyon dolarlık hisse geri alımı), “sağlam sonuçlarının” yanı sıra analistler tarafından oldukça değerlendi. Investing.com uzmanı Thomas Monteiro, “Bunlar sadece bir bütün olarak teknoloji pazarına yeni bir soluk getirmekle kalmıyor, aynı zamanda arama motoru devi için yılın zor bir döneminde çok akıllı bir strateji” dedi.


Ve Google'ın ana şirketi, tüm ölçümler uzmanlar tarafından yakından izlenen hem satışlarda hem de kârda ve reklamcılıkta ilk çeyrekte beklentileri aştı. Böylece geliri, 78.590 milyon dolarlık tahminlere kıyasla 80.539 milyon dolar (yaklaşık 75.000 milyon euro) oldu; bu, 2023'ün aynı dönemindeki cirosuna kıyasla %15'lik bir iyileşmeyi temsil ediyor. Benzer şekilde, Kârları da %57 oranında fırlayarak %57'ye yükseldi. 23.662 milyon dolar (yaklaşık 22.000 milyon euro).

Sonuçları tartışmak için yapılan bir telefon görüşmesinde şirketin CEO'su Sundar Pichai, Google'ın yapay zeka (AI) tekliflerinin en iyi arama sonuçları için bir nimet olduğunu söyledi. “Yapay zeka özetlerini kullanan kişiler arasında arama kullanımında bir artış görmemiz bizi cesaretlendiriyor” dedi. Yapay zekanın giderek daha fazla benimsenmesi ve sürekli reklam harcamaları sayesinde bulut hizmetlerine olan talebin artması, geçen Ocak ve Mart ayları arasında arama işini artırdı.


Reklamcılıkta iyileştirme



Google, reklam gelirinin çeyrekte %13 artarak 61,7 milyar dolara (57,5 milyar avro) yükseldiğini ve böylece önceki ortalama tahmin olan 60,2 milyar doları iyileştirdiğini bildirmişti. Her halükarda Alphabet, reklam satışlarının beklenen hedefe ulaşmadığı 2023'ün dördüncü çeyreğine giriyordu ve Amazon.com, Facebook ve TikTok gibi yeni rakiplerin artan rekabeti nedeniyle hisselerinin düşmesine neden oluyordu. Başkan Joe Biden, hisselerini bir yıldan kısa bir süre içinde Çin ile bağlantısı tamamen kesilmiş başka bir çoğunluk hissedarına satmadığı takdirde popüler uygulamayı yasaklayacak bir yasa tasarısını imzaladıktan sonra Amerika Birleşik Devletleri'nde belirsiz bir gelecek.

Bu arada Google Cloud'dan elde edilen gelir, teknolojiyi müşterilere sunmak için bulut hizmetlerine dayanan üretken yapay zeka araçlarının artmasının etkisiyle ilk çeyrekte %28 arttı. Farklı yatırımcılara ve uzmanlara göre, bu tür teklifler, makul fiyatları ve diğer araçlarla entegrasyon kolaylığı nedeniyle, bu tür yapay zeka teknolojilerini geliştiren girişim sermayesi tarafından desteklenen yeni kurulan şirketler ve gelişmekte olan şirketler için cazip.
 
Üst