Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Gülüyorum Öyleyse Varım! Gülmenin İnsan Sağlığındaki Tesirlerini Biliyor musunuz?

Leila

Global Mod
Global Mod
Gülmek, beşere ruhsal olarak düzgün geldiği kadar vücut sıhhati açısından da çok faydalıdır. Yüzdeki tebessümün dopamin, oksitosin, endorfin ve serotonin üzere hormonları etkinleştirdiği biliniyor. Gülme hareketi buna ek olarak ağrı kesici bir özelliğe de sahip. Nasıl mı? Gelin daima birlikte gülmenin insan sıhhati açısından tesirini inceleyelim.


Beynin aktivetisini etkileyen sinyal moleküllerine nöropeptit ismi verilir.


Diğer bir deyişle hücrelerin hem kendi ortasındaki tıpkı vakitte başka hücrelerle olan münasebetini düzenleyen hudut proteinleridir. Kanıları olduğu kadar davranışları da etkileyen nöropeptitler, beyinde yarattıkları tesirle ağrı kesici ve gerilim azaltıcı fonksiyonlara sahip.


Yapmacık bir biçimde gülseniz bile beyin onu gerçek gülümsemeden ayırt etmez. Zira ister istemez endorfin salgılamış olursunuz.


Nasıl ki spor yaparken salgıladığınız hormon ağrı kesici bir tesire sahipse, güldüğünüzde de bu hormon birebir etkiyi yaratır ve hem bedenen birebir vakitte ruhsal olarak kendinizi daha güzel hissedersiniz.

Araştırmacılar ve hekimlerin genelde ‘kronik bir ağrınız var ise gülme hareketini de kronikleştirin’ tavsiyesi de işte bu yüzdendir. Güldürü sinemasına gitmek veyahut bir stand up gösterisi izlemekle işe başlayabilirsiniz.


bununla birlikte gülmenin beyindeki oksijeni de arttırdığı bilinmektedir.


Gülme esnasında akciğerlere daha fazla hava gittiği için beyindeki oksijen ölçüsü da artmaktadır. Kirli havayı dışarı verip, pak havayı vücudunuza aldığınızda kan sirkülasyonundaki oksijen ölçüsü artmış olur.

Eğer yüksek tansiyon meseleniz var ise, nizamlı olarak gülmek kan dolaşımınızı güzelleştirecek ve sizi hayli daha yeterli hissettirecektir.

Gülmek beraberinde kan basıncını da düzenler. Siz güldüğünüzde kan basıncınız düzenleneceği için kalp krizi ve beyin kanaması geçirme ihtimaliniz de azalmış olur.


Gülmenin daha fazlaca kalori yaktırdığını biliyor muydunuz?


Araştırmalara nazaran 15 dakika gülmek yaklaşık 40 kalori yaktırıyor. Öteki hiç bir şey yapmadan bile yalnızca gülerek kilo vermek mümkünse, spor yaparken gülmenin yararını bir düşünün!


Gülmenin fizikî sıhhatin yanında ruhsal olarak da tesirleri bir çok fazla.


Duygusal bir boşalmanın en kolay yolu kahkaha atmak değil midir? İster sonunuz bozulduğu için ister nitekim eğlendiğiniz için kahkaha atın! Kendinizi hayli daha rahatlamış hissedeceksiniz. Hislerinizi daima denetim altında tutmaktansa koca bir gülümseme her şeyi fazlaca daha kolaylaştıracaktır.


Çevrenizdeki zeki ve başarılı insanları incelediğinizde birçoklarının güler yüzlü olduğu dikkatinizi çekecektir.


kuvvetli mizah anlayışına sahip bireylerin daha yaratıcı olduklarını söyleyebiliriz. Bu üslup insanlar hem iş hem özel hayatlarında karşılaştıkları sorunları pratik ve epey daha tesirli bir biçimde çözebilmektedirler.

Gülmek beyni faal tuttuğu için hem de öğrenmeyi kolaylaştırıp hatırlamayı da güçlendirir.


İlişkilerde güler yüzlü olmak her vakit sizi bir adım ileri taşır.


Özellikle iş görüşmelerinde yüzünüzdeki minik bir gülümseme, karşınızdaki beşerde müspet bir tesir bırakır. Kendinizden emin ve rahat oluşunuzun iş performansınıza yansıyacağını düşünen iş verenler için yeterli bir tercih olacaksınız.


Sevdiğiniz insanı gülerken görmek sizi yeterli hissettirecektir.


Özel bağlarda de güler yüzlü beşerlerle vakit geçirmek daha memnun bir beraberliği birlikteinde getirir.

özetlemek gerekirsesı gülmek sizi fizikî olarak sağlıklı hissettirdiği kadar ruhsal olarak da arındırır. Tahminen de vücut ve ruh sıhhatinin en uygun ilacı kocaman bir gülümsemedir.

Okumaya devam et...
 
Üst