Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Günde 10 bin adım efsanesi çürütüldü: 8 bin adımdan fazlasının ek bir yararı yok

Leila

Global Mod
Global Mod
Amerikalı araştırmacılar her gün 6 bin ila 8 bin adım atmanın 60 yaş üzeri için mevt riskini yüzde 54 azalttığını ortaya çıkarırken, 8 binden çok adımın rastgele bir ek yararının olmadığını ileri sürdüler.

Sıhhat için günde 10 bin adım efsanesi çürüten yeni araştırmaya nazaran bilhassa 60 yaşın üzerindekiler için 6 ila 8 bin adımın kâfi olduğunu ortaya çıkardı.

Massachusetts Amherst Üniversitesi’nden bir takım, dört kıtadan yaklaşık 50 bin kişiyi inceleyen 15 çalışmadan elde edilen bulguları gözden geçirdi. Çalışma, 60 yaşın altındaki şahısların erken vefat riskini düşürmek için her gün en az 8 bin adım atmayı hedeflemesi gerektiğini buldu. Fakat araştırma, günlük toplam adım sayısının ötesinde, yürüme suratı ile kesin bir bağlantı bulamadı.

47 BİN KİŞİYİ İNCELEDİLER

Araştırma grubu, optimal adım sayısını bulmak için çalışmalarda 47.471 yetişkini günlük ortalama adımlarına göre dört kümeye ayırdı. En düşük adım kümesi ortalama 3.500 adım attı; ikinci küme, 5800; üçüncü küme, 7.800; ve dördüncü küme da 10.900 adım attı.


Takım, gönüllüleri yaşlarına göre ayırdıktan daha sonra, 60 yaş üstü için erken vefat riskinin 6 bin ila 8 bin adımla düştüğünü ve bunun ötesinde bir yarar sağlamadığını ortaya çıkardı. 60 yaşından küçük yetişkinlerde ise günde 8 bin ila 10 bin adımda erken mevt düzeyinin düştüğü görüldü.

10 BİN ADIM, BİLİME DAYANMIYOR

Bulgular Lancet Halk Sıhhati mecmuasında yayınlandı. Araştırmanın baş muharriri Dr Amanda Paluch da 10 bin adımlık adım maksadının bilime dayanmadığını ve pedometre satmak için 1964 Japon pazarlama kampanyasından geldiğini söylemiş oldu.

Eylül ayında yapılan diğer bir araştırmada da günde en az 7 bin adım yürümenin orta yaşlı insanların erken mevt riskini yüzde 72 oranında azalttığını tespit etmişti. JAMA Network Open’da yayınlanan araştırmada, 38 ila 50 yaşları içindeki 2.110 kişi 2005’ten başlayarak ortalama 11 yıl boyunca takip edildi.


AKTİVİTE AYGITLARI SAYESİNDE FAZLADAN 50 DAKİKA İDMAN YAPIYORLAR

Araştırmanın baş müellifi Dr Paluch adım takip etmenin artık aygıt ve uygulamalarla epey daha kolay olduğuna dikkat çekip “Günde daha fazla adım, sıhhatiniz için epeyce daha iyi” diyor.

Ocak ayında yayınlanan bir araştırma, Fitbits ve Apple üzere aktivite aygıtları takan şahısların her gün fazladan 1.200 adım attığını ve haftada yaklaşık 50 dakika daha fazla antrenman yaptığını buldu.

Araştırmacılar, son on yılda yaklaşık 17.000 yetişkinin katıldığı, giyilebilir izleme aygıtlarıyla ilgili 100’den çok rastgele denemenin sonuçlarını inceledi. Bulgularını BMJ’de yayınlayan Kopenhag Üniversitesi’nden akademisyenler, günlük aktivite artışlarını küçük ila orta olarak niteledi. Lakin, birden fazla yetişkinin önerilen aktivite düzeylerini karşılamadığına dikkat çekildi.

Okumaya devam et...
 
Üst