Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Güneş kulesi enerji santralleri – güneş ışığı talep üzerine elektriğe dönüştürülür

Hasan

New member
Güneş enerjisi dünya çapında giderek daha önemli bir enerji kaynağı haline geliyor. Fotovoltaik sistemler şu anda ağırlıklı olarak Almanya’da kullanılmaktadır. Entegre ısı depolamalı güneş kulesi enerji santralleri de güneşli ülkeler için değerli bir katkıdır. Isıyı depolarlar ve herhangi bir zamanda – güneş parlamadığında bile – elektrik üretmek için kullanabilirler. TerraSAR-X ve TanDEM-X radar uydularından alınan yeni öne çıkan görüntüler, değişen Dünya’nın benzersiz görüntülerini sunuyor ve ayrıca dünyanın her yerindeki termik güneş enerjisi santrallerini gösteriyor.

Termal güneş sistemlerinde, helyostat adı verilen hareketli aynalar, güneş ışığını bir güneş kulesine toplar. Aynalar buna göre güneşin yönünü takip eder. Bu, birkaç bin derecelik sıcaklıklar yaratır. Genellikle sıvı tuz olan bir ısı transfer ortamı, güneş kulesinin tepesindeki bir ısı eşanjöründe ısıtılır. Elektrik üretilir üretilmez, depolama tankı bir buhar jeneratörüne ısı enerjisi sağlar. Orada üretilen buhar bir türbini çalıştırır. Buhar türbini, sonunda kinetik enerjiyi elektriğe dönüştüren bir jeneratöre bağlıdır.


Uzaydan ilgili görünümler



Güneş kulesi enerji santralleri, uydu ve güneş uygun bir takımyıldızda olduğunda radar görüntülerinde açıkça görülebilir. Alman ikiz uyduları TerraSAR-X ve TanDEM-X, güneşle eş zamanlı, kutupsal bir yörüngede dünyanın etrafında birlikte uçarlar. Her zaman sabah 6 ve akşam 6 civarında ekvator üzerinden uçarlar. Bu, güneşin her zaman güneş pillerinin üzerine düşebileceği ve uydulara elektrik sağlayabileceği anlamına gelir. Bilimsel radar görüntüleri için, SAR (Sentetik Açıklıklı Radar) antenlerinin görüş hattı, yana açılıdır. Uydular bu nedenle güneş aynalarına güneşinkine çok benzer bir açıyla bakabilirler. Heliostatlar, iletilen radar radyasyonunu yansıtır ve uyduya geri atar. Sonuç olarak, aynalar radar görüntüsünde çok parlak görünür.

Daha iyi bir görsel sunum için, DLR uzman ekibi görüntülerin üzerine kaydedilen yapıların pürüzlülüğünü dikkate alan ek bir filtre yerleştirdi. Pürüzsüz yüzeyler kırmızımsı renklidir, pürüzlü yüzeyler yeşilimsi görünür. Bu, bu renkli radar görüntülerini oluşturur.

Resim galerisi, İspanya’daki Almeria’dan bir manzara içerir. Güneş enerjisi araştırma tesisi Plataforma Solar (Şekil 2), konsantre güneş enerjisi teknolojisi için Avrupa’nın en büyük araştırma, geliştirme ve test merkezidir. İspanyol araştırma merkezi CIEMAT, sahibi ve işletmecisidir. DLR, 30 yılı aşkın bir süredir orada bir araştırma grubuyla çalışıyor ve bazı test tesislerini yeniliği ve güneş enerjisinin yaygın kullanımını teşvik etmek için kullanıyor.


Almanya’da güneş enerjisi



Meteorolojik koşullar ve gereken büyük miktarda alan nedeniyle, Almanya’da hala ticari güneş enerjisi kuleleri bulunmamaktadır. Ancak Jülich’te DLR, termik güneş enerjisi santralleri ve güneş enerjisi yakıtlarının geliştirilmesi için bir test tesisi işletiyor. Araştırmacılar, santralleri elektrik üretimi ve oluşan maliyetler açısından daha da verimli hale getirmek için çalışıyorlar. Almanya’da özellikle fotovoltaik sistemler güneşi sokete getiriyor. 2021’de Almanya’nın elektrik ihtiyacının yaklaşık yüzde onunu karşılayacaklar. Bu tek başına yaklaşık 34,4 milyon ton karbondioksit tasarrufu sağladı (CO2) kurtarılabilir – iklimin korunmasına önemli bir katkı. Enerji krizi göz önüne alındığında, güneş enerjisi etkilemeye devam ediyor ve şu anda elektrik üretimi için en ucuz enerji kaynaklarından biri. Şimdiye kadar ülke çapında 59 gigawatt çıkışlı 2,2 milyon fotovoltaik sistem kuruldu ve genişleme istikrarlı bir şekilde ilerliyor.
 
Üst