Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Hastanelerde influenza ve rinovirüs alarmı!

Leila

Global Mod
Global Mod
ZBEÜ Tıp Fakültesi Çocuk Sıhhati ve Hastalıkları Ana Bilim Kısmı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Pişkin, çocuklarda halsizlik, bitkinlik ve eklem ağrısına dikkati çekerek, son devirlerde viral enfeksiyonlarda besbelli artış yaşandığını söylemiş oldu.

‘ATEŞ 40 DERECEYE KADAR YÜKSEK SEYREDİYOR’

Pişkin, “Son devirde viral enfeksiyonlarda besbelli artış görüyoruz. Bilhassa influenza ve rinovirüs dediğimiz mikroplarda bariz artış var. Bu iki mikrop aslında birbirinden hayli farklı seyrediyor. Rinovirüs, nezle mikrobu. İnfluenza dediğimiz de grip mikrobu. Her ikisinde ateş gözüküyor fakat grip nezleye göre daha ağır seyirli. Çocuklarda halsizlik, bitkinlik, eklem ağrıları ön planda oluyor ve ateş 40 dereceye kadar yüksek seyrediyor. O yüzden influenza gördüğümüz noktalarda, okullarda bariz olarak meşakkat ortaya çıkıyor. Hastalar okula gidemeyecek seviyede oluyor. birebir vakitte nezle olan hastaların genel halleri daha güzel oluyor ve okullara gidebiliyorlar” dedi.


‘OKULLARDA MASKE KULLANILSIN’

Özellikle pandemi periyodunda okullarda maske önlemi alındığını hatırlatan Prof. Dr. Pişkin, “İnfluenza ve rinovirüs için de maske esirgeyici. O yüzden kesinlikle okullarda maske kullanmayı öneriyorum. bir daha toplumda da Covid-19’da yaptığımız üzere maske tedbirlerimizi artırmayı öneriyorum. Pandemi sürecinden daha sonra bu tip virüslerde artışlar, beklediğimiz şeyler. birebir vakitte hastane doluluk oranlarımızı arttırıyor zira influenza dediğimiz grip mikrobu takiben zatürreye ve orta kulak iltihabına niye olabiliyor. Çok ağır seyredebiliyor. Bilhassa astım, kistik fibrozis üzere altta yatan kronik hastalığı olan çocuklarda bu virüs fazlaca daha ağır seyredip, yatışa hatta ağır bakım yatışına niye oluyor. Bu virüslerin ateş ve öksürüğün fazlaca ağır olduğu durumlarda, kesinlikle bir tabip tarafınca değerlendirilmesini öneriyoruz” diye konuştu.

‘SON 10 GÜNDÜR YOĞUN ARTIŞ VAR’

Yataklı çocuk servisleri ile ağır bakımlarda artış olduğunu kaydeden Prof. Dr. Pişkin, şunları söylemiş oldu:

“Şu anda influenza ve rinovirüsten hatta RSV’den dolayı servisimizde besbelli bir artış var. Neredeyse servisimiz tam doluluk oranıyla çalışıyor. Ağır bakımlarımızda tekrar artış görüyoruz. Son 10 gündür ağır bir artış var; bu hastalıkların birden fazla virüslere bağlı. Birebir Covid-19 üzere bu mikroplar da bir virüs. Bu salgın damlacık yolu ile bulaştığı için okullarda, kreşlerde fazlaca besbelli bir biçimde bulaş oluyor.

Hasta sayısı, gün geçtikçe artıyor. O yüzden mümkün olduğunca bu hastalık semptomları gösteren çocuklarımızın izole olmaları, okula gitmemeleri ve maske kullanmaları gerekiyor.

Özellikle öksürüğü ağır, ateşi yüksek olan çocukların kesinlikle bir doktor tarafınca görülmesi gerekiyor. Bu çocuklarda akciğer ve ortakulak enfeksiyonları görülebildiği için antibiyotik gereksinimi olabiliyor ancak genel olarak bunlar virüs olduğu için antibiyotikler, bu hastalıklarda işe yaramıyor.”

‘COVİD-19 İÇİN HATIRLATMA DOZUNU ÖNERİYORUZ’

ZBEÜ Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı’nda bakılırsav yapan Prof. Dr. Nihal Pişkin ise “Kapanmalarla bir biçimde enfeksiyon zincirinde kırılmayı sağladık fakat şu anda bütün bu önlemleri bıraktığımız için evvelinde korunduğumuz virüslerle artan çoğunlukla müsabakaya başladık. Tabi ki evvela maske, ara ve hijyen hayatımızın bir modülü lakin aşıyı da hatırlatmak gerekli. RSV, rinovirüs üzere etkenlerde aşımız yok ve Covid-19 ile influenzaya göre yavaşça seyirli hastalıklar. Kapalı alan ve toplu taşımalarda maskeye tekrar dönmemiz gerekiyor. çabucak hemen olmayanlar için grip aşısını ve Covid-19 için hatırlatma dozunu öneriyoruz” diye konuştu.

Prof. Dr. Pişkin, Covid-19’a bağlı müracaatlarda önemli azalma görüldüğünü lakin viral enfeksiyonlarda artış olduğunu vurguladı. Grip ve Covid-19 hastalıklarında en korkulan durumun akciğerlere sıçrama ve zatürreye dönüşmesi olduğunu belirten Pişkin, öksürük ve ateş üzere belirtileri uzun süren hastaların sıhhat kuruluşuna başvurmalarını önerdi. (DHA)

Okumaya devam et...
 
Üst