Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Havada yeni tehlike!

Leila

Global Mod
Global Mod
İngiltere’de yapılan bir araştırmaya bakılırsa yaşayan insanlardan alınan akciğer dokularında küçük plastik parçacıkları (mikroplastik) tespit edildi. Prof. Dr. Bedrettin Yıldızeli, “20 yıl evvel ortaya çıkan kimi çalışmalarda akciğer kanseri sebebiyle ameliyat olmuş hastaların akciğer dokularında bu mikroplastik ismi verilen yabancı unsurları görmüştük. Bu hususlar bedenimize teneffüs yoluyla girdiğinde yaygın derecede tepki yapmaktadır. Buna bağlı olarak akciğerde kansere kadar yol açabilen çeşitli hastalıklar görmekteyiz” dedi.

ömrün çabucak her alanında insanların maruz kaldığı plastiklerin beden üstündeki tesirlerine her geçen gün bir yenisi ekleniyor.

Son olarak İngiltere’de yapılan araştırma, yaşayan insanlardan alınan akciğer dokularında küçük plastik parçacıkları (mikroplastik) tespit edildiğini ortaya koydu.

“MİKROPLASTİKLERE GÜNLÜK HAYATIMIZDA MARUZ KALIYORUZ”

Mikroplastiklerin günlük hayatın her yerinde görüldüğünü belirten Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı’ndan, Prof. Dr. Bedrettin Yıldızeli, şu sözleri kullandı:

*Mikroplastik ismi verilen polipropilenler günlük ömrümüzde her yerde karşılaştığımız plastik unsurlardır.

*Yemek yediğimiz plastik kaplardan tutun, kullandığımız otomobilde ve jelatinlerde de nazaranbiliriz. ötürüsıyla günlük ömrümüzde bu unsurlara hayli fazla maruz kalmaktayız. Hava kirliliğinin ağır olduğu büyük kentlerde de görülüyor.

-aslına bakarsan 20 yıl evvel ortaya çıkan birtakım çalışmalarda akciğer kanseri sebebiyle ameliyat olmuş hastaların akciğer dokularında bu mikroplastik ismi verilen yabancı unsurları görmüştük.

*Bu unsurlar bedenimize teneffüs yoluyla girdiğinde yaygın derecede tepki yapmaktadır.

*Buna bağlı olarak akciğerde kansere kadar yol açabilen çeşitli hastalıklar görmekteyiz. Astım, akciğer hastalığı üzere hastaları tetiklediğini görüyoruz.


“SİGARA İÇENLERDE KANSER, ASTIM ÜZERE HASTALIKLARA yol açar”

Yıldızeli, mikroplastiğin kansere de yol açtığını tabir ederek, şu biçimde konuştu:

*Özellikle meslek hastalıklarında bu durumu görüyoruz. Hastalarımızda, nefes darlığı, idman kapasitelerinde düşme ve öksürük görülüyor. Bu çalışmayla birlikte meslek hastalığı olmayan bizim üzere olağan insanlarda da plastik unsurların akciğerimize geldiğini gördük.

*Normalde bir şeyi soluduğumuz vakit bunun akciğerlerimize kaçması ve aşağılara gitmesi mümkün.

*Ancak bizim daha aşağıda ufak dediğimiz damarsal seviyedeki yapılarımızda bile mikroplastikler görülebiliyor.

*Vücut bunu parçalayamadığı için bu kansere kadar niye olur. Mikroplastikler sigara içenler üzere riskli gruptakilerde kanser, astım üzere hastalıklara yol açar.


“HAVADAKİ PARTİKÜLLER TÜM BOYUTLARDA İNCELEMEYE ALINMALI”

Etraf Mühendisi Prof. Dr. Mustafa Öztürk ise mikroplastiklere karşı alınması gereken tedbirleri açıklayarak, şu sözleri kullandı:

*Mikroplastik, 5 mikrometreden daha küçük partiküldür ve gözle görülmez. Mikroplastik tabiatta bozulmaz, senelerca bozulmadan kalır. Türkiye’de yaklaşık 350 noktada Etraf ve Şehircilik Bakanlığı tarafınca hava kalitesi ve partikül unsurlar izlenmektedir.

*Partikül unsurların 10 mikrometre boyutundaki unsurları izlenirken, artık 2,5 mikrometredeki tüm boyutlarda izlenmeye alınmalı. 2,5 mikrometredeki boyutu incelemeye aldığınız vakit kirleticileri tespit edebilirsiniz.

*Türkiye’de 350 noktada kirleticileri ölçen ve kirleticileri içerisindeki partikül hususları tespit ederseniz Londra’ya emsal biçimde havadaki mikroplastikleri tespit edilebilir, alınması gereken tedbirler de alınır.

“ARITMA YAPILMAZSA HAVADA MİKROPLASTİK OLMA DURUMU CİDDİ”

Plastik tesisinde çalışanların mikroplastiğe daha fazla maruz kaldığını belirten Öztürk, “Tüm plastik üretim tesislerinde ileri kademe havalandırma, filtreleme yapılmalı. Orada çalışan insanların mikroplastiklere maruz kalması devasa yükseklikte orandadır. Arıtma yapılmazsa, bizim de birden fazla plastik üreten kentlerimizde, soluduğumuz havada, mikroplastik olma durumu önemli biçimde kelam mevzusudur” tabirlerini kullandı.(DHA)

Okumaya devam et...
 
Üst