Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Hekim anne, kızı için gözyaşları ortasında yardım istedi

Leila

Global Mod
Global Mod
Rett sendromlu Türk vatandaşı 3 yaşındaki kızını kurtarabilmek için Antalya’ya gelen ve ne kalacak yeri ne de işi olan Kazak hekim, kendisi ve kızına yardım eli uzatılmasını istedi.

Kazakistan’ın Astana kentinde yaşayan 34 yaşındaki hekim, Aıgerim Ussenova, 4 yıl evvel S.İ. ile tanıştı. S.İ., yaklaşık 6 aylık bir eforun akabinde genç bayanı evlenmeye ikna etti ve İstanbul’a getirdi. Çift, İstanbul’da resmi nikahla evlendi ve 22 Haziran’da 2019’da bir kız çocukları dünyaya geldi. 4 aylık olan minik Asel ağır biçimde kusmaya başlayınca aile hastaneye başvurdu.

EŞİ BOŞAMA DAVASI AÇTI

Yapılan ön tetkiklerde bebekte, metabolizma meseleleri olduğu ve tam teşekküllü bir hastanede tedavisinin yapılması gerektiği bildirildi. Lakin maddi imkanı yetersiz olan aile Asel’i hastaneye götüremedi. Teze göre Asel, 15. ayına ulaştığında babası onları istemedi ve ülkelerine dönmelerini istedi. Baba, eşi ve kızına bilet alıp ülkesine gönderdi. 2021 yılı mayıs ayında da çift boşandı. Nafaka istememesi için de korkutulduğunu söyleyen Ussenova, bu hakkından da feragat etti.

KIZI İÇİN ANTALYA’YA DÖNDÜ

Ailesinin istemediği bir evlilik yaptığı için onların yanına dönemediği anlatan Ussenova, Astana’da yurtlarda kalarak, sattığı el işleri ve sabunlarla para biriktirdi. Kızının hastalığı ilerleyen Ussenova, Çimkent’te bir hastanede yaptırdığı tetkiklerde Asel’in Rett sendromlu (yaygın gelişimsel bozukluklardan birisi olarak sınıflandırılan beyinsel gelişim bozukluğu) olduğunu öğrendi.

İnternette araştırma yapan Ussenova, Antalya’da özel bir hastanede bu sedromlu çocukların tedavisinin muvaffakiyetle yapıldığını belirledi. Biriktirdiği parayla bir ay evvel kente gelen Ussenova, özel hastanede tedavi fiyatının yüksek olduğunu öğrendi ve Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’ne başvurdu.

1 aydır bu hastanede tedavisine devam edilen Asel’in daha fazla tedavi alabilmesi ortasında heyet raporu alması gerekiyor. Kalacak yeri ve işi olmayan Ussenova, kızını bir daha ayağa kaldırabilmek için yardım eli bekliyor.


“KIZIM İÇİN GELDİM”

Yaşadıklarını hüzünlü gözlerle anlatan Aıgerim Ussenova, “2019 yılında bir kız çocuğumuz dünyaya geldi. Kızım 4 aylık olduğu andan itibaren rahatsızlıkları ortaya çıkmaya aşladı ve babası bizi istemedi. Kızım 15 aylıkken bizi ülkemize gönderdi.

Ülkemde de ayakta kalmaya çalıştım, ailemin yanına gidemedim. Orada süs eşyaları sattım, para biriktirdim. 2 ay evvel kızımın hastalığının rett sendromu olduğunu öğrendim. Kızım Türk vatandaşı olduğu için kızımı ayağa kaldırabilmek için Antalya’ya geldim” dedi.

“ÇOCUK DOKTORUYUM”

İnternetten yaptığı araştırmada kızı üzere hasta olan çocukları Antalya’da özel bir hastanenin tedavi ettiğini öğrendiğini söz eden Ussenova, “Kızımı kurtarmak için Antalya’ya geldim. Ben yabancıyım, kızım Türk vatandaşı şuan tek başıma bakamıyorum.

Kızımı kurtarmak istiyorum. Ben kendim çocuk hekimiyim. İleride denklik imtihanını geçip Türkiye’de sıhhat alanında çalışmak istiyorum. Rusça biliyorum, Almanca da öğreniyorum. Öbür gidecek yerim yok Türk devletinden takviye istiyorum” diye konuştu.

“HER ŞEY KIZIM İÇİN”

32 gündür Antalya’da olduğunu ve önünde 58 günlük bir süre kaldığını anlatan Ussenova,

“Türkiye’de bir iş ve kalacak yer bulup oturma müsaademi almam lazım, ben yalnızca kızımı düşünüyorum. Kızımın refakatçısıyım ayrıyeten. Heyet raporu alırsam kızıma fizik tedaviye başlarım ve her şey biraz daha kolay olur.

Biraz yürümeye başlasa iyileşse bakıcı bulabilir, önüme bakardım. Artık yanından biran olsun ayrılamıyorum. Antalya’da otel odasında kaldım, bayan sığınma konutunda kaldım, hastanede kaldım. Günler bu biçimde geçiyor. Kazakistan’dan getirdiğim parayla geçinmeye çalışıyorum ancak süratle bitiyor.

Ben heyet raporunun kızıma biran evvel çıkarılmasını ve 6 ay kalabilecek bir yer istiyorum. Her şey kızım için. Kaldığım yerde bakıcı olabilirim, yemek yapabilirim. Lakin bayan sığınma konutum kızıma uygun gelmiyor. bu biçimde bir aile ortamı istiyorum” diye konuştu.

“KIZIM YÜRÜSÜN ÖTEKİ BİR ŞEY İSTEMEM”

Antalya’da tek başına olduğunu ve kızını ayakta tutabilmek için uğraş sarf ettiğini lisana getiren Ussenova, “Kızımın istikrar sorunu çözülse yine ayağa kalkabilse bana bundan diğer memnunluk yok. Biliyorum kızım konuşamayacak en azından yürüyebilmesini istiyorum. Kızımın tedavisi için ülkeme dönemem, orada teşekküllü bir hastane yok. Kızıma orada bir hayat yok. Ben burada biran evvel kızımı tedavi ettirmek istiyorum” tabirlerini kullandı. (İHA)

Okumaya devam et...
 
Üst