Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Her 5 hastadan 1’inde beslenme bozukluğu riski saptandı

Leila

Global Mod
Global Mod
Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Hasan Murat Gündüz, 30 vilayette yapılan çalışmada polikliniklere başvuran her 5 hastadan 1’inde beslenme bozukluğu riski saptadıklarını belirtti. Prof. Dr. Gündüz, “Beslenme bozukluğunun genel olarak birtakım olumsuz sonuçlara yol açtığını bilmemiz gerekiyor. Enfeksiyon oranındaki artmalar, beslenme bozukluğu ile teğe bir ilişkilidir” dedi.

ÇÜ Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Başhekimi ve Türkiye Klinik Enteral Parenteral Nütrisyon (KEPAN) Derneği Lideri Prof. Dr. Hasan Murat Gündüz, kilo kaybı, halsizlik, güçsüzlük, kas yorgunluğu, el sıkma ve kavrama gücünde azalma üzere belirtilerle kendini gösteren ‘malnütrisyon’, öteki bir tabirle beslenme bozukluğunun bilhassa kanser ve nörolojik hastalıkları bulunanlar, yaşlılar ve ağır bakım hastalarında yüksek oranda görüldüğünü söylemiş oldu.

Enfeksiyon eğiliminin artması ve güzelleşmede gecikme niçiniyle hastanelerde yatış mühletini uzatan beslenme bozukluğunun tüm dünyada ülke iktisadına önemli yük oluşturduğunu lisana getiren Prof. Dr. Gündüz, dernek olarak Türkiye’deki ‘malnütrisyon’ riskini araştırdıklarını söylemiş oldu.


Prof. Dr. Hasan Murat Gündüz


30 VİLAYETTE 30 BİN KİŞİ İLE RİSK ÇALIŞMASI

Türkiye’de 30 bin bireyde yapılan bir çalışmada hastanede yatan bütün hastalar içinde yüzde 15 oranında beslenme bozukluğu riski olduğunu belirten Prof. Dr. Gündüz, “Bunların ortasından en yüksek oranlı olanlar da kanser ile ağır bakım hastalarıydı. Son yaptığımız araştırmaya nazaran, ayaktan poliklinik müracaatlarından yaptığımız taramalar kararı ortaya koyduğumuz sayılarda ise her 5 hastadan 1’inin beslenme bozukluğu riskiyle karşı karşıya olduğunu saptadık. Bu araştırma genel cerrahi, nöroloji, geriatri, ışınım onkoloji ve tıbbi onkoloji polikliniklerine başvuran hastalara yönelik 30 vilayette epey sayıda merkezde yapılan, fazlaca geniş bir çalışmaydı. Beslenme bozukluğu riski Avrupa ve dünyada olduğu üzere Türkiye’de de var” diye konuştu.

‘İYİLEŞMEYİ GECİKTİRİYOR, VEFAT ORANINI ARTIRIYOR’

Beslenme bozukluğunun yol açtığı riskleri de sıralayan Prof. Dr. Gündüz, şöyleki konuştu:

“Beslenme bozukluğunun genel olarak birtakım olumsuz sonuçlara yol açtığını bilmemiz gerekiyor. Enfeksiyon oranındaki artmalar, beslenme bozukluğu ile teğe bir bağlantılıdır. Spesifik olarak yalnızca Covid-19 pandemisi ile ilgili bir şey söylemek fazlaca sıkıntı lakin genel kanı, beslenme bozukluğu enfeksiyona eğilimi artırır, güzelleşmeyi geciktirir. Bu Covid-19 için de geçerlidir, başka enfeksiyonlar için de geçerlidir. Ayrıyeten bağışıklık sisteminde önemli hasarlar oluşturur. Güzelleşmede gecikmenin yanı sıra hastanede yatışların uzaması ya da mevt oranında artma üzere biroldukca olumsuz sonuçlara da niye olur.”


‘KANSER HASTALARI KESİNLİKLE DENETİM EDİLMELİ’

İnsanların hayat kalitesini düşüren beslenme bozukluğu ile ilgili önlemlerin alınması gerektiğini lisana getiren Prof. Dr. Gündüz, “Özellikle risk altındaki hastalarımızın, hastanede yatmadığı biçimde 65 yaş üzeri olan vatandaşlarımızın, nörolojik hastalıkları bulunanların, kanser hastalarımızın kesinlikle beslenme bozukluğu içerisinde bulunup bulunmadıkları sıhhat merkezlerinde denetim edilmelidir.

Gerekli durumlarda hastanelerimizdeki Nütrisyon Takviye Timleri’ne yönlendirilmelidir. Hastaların tıbbi beslenme, öbür bir sözle klinik nütrisyon tedavilerinin kesinlikle sağlanması gerekiyor. Zira ayaktan müracaat yapan bu hastaların, bir gün hastaneye yattıklarında enfeksiyon meseleleri daha sıkıntı çözülüyor. Hastanede daha uzun kalıyorlar. Vefat ya da hastalık oranı daha epeyce artıyor” dedi. (DHA)

Okumaya devam et...
 
Üst