Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Her 6 saniyede bir çocuk corona yüzünden yetim ya da öksüz kaldı

Leila

Global Mod
Global Mod
Uluslararası Pediatri Kurumu (IPA) Dış Alakaları Yöneticisi Kerem Hasanoğlu, Kovid pandemisi niçiniyle 2,5 yılda 7,5 milyon çocuğun yetim ve öksüz kaldığını söylemiş oldu. Hasanoğlu “2021 yılı Nisan ayından itibariyle hakim olan ‘Delta’ varyantından daha sonra, genç yaş Kovid ölümlerinin de artması niçiniyle, her 6 saniyede bir çocuk, Kovid yüzünden anne-babasını ya da birinci derecede bakım verenini kaybediyor” dedi.

Dünyada 40 ülkeden yaklaşık 1 milyon 200 bin çocuk tabibi ile 150’ye yakın pediatri kurumunun üye olduğu IPA, yıllık idare şurası toplantısını 1-2 Eylül tarihlerinde İstanbul’da gerçekleştirecek. Pediatri alanında en uzman isimlerinin katılacağı toplantının değerli başlıklarından biri de Kovid pandemisinin çocuklar üzerinde yarattığı sıhhat, toplumsal ve ruhsal tesirleri olacak.

Kovid niçiniyle anne-baba ya da birinci derece bakımlarını üstüne alan yakınlarını kaybeden 7.5 milyon çocuğun durumu, ‘Kovid orphan’ başlığıyla tartışılacak. görüşmede ayrıyeten, önümüzdeki eğitim öğretim yılında okullarda maske kullanmasının gerekli olup olmayacağı konusu da pahalandırılacak.

“PANDEMİDE 7,5 MİLYON ÇOCUK YETİM-ÖKSÜZ KALDI”

IPA Dış Münasebetleri Yöneticisi Kerem Hasanoğlu, görüşmede Kovid niçiniyle yetim-öksüz kalan çocuklar ile adil aşı dağıtımı mevzularına daha fazla yük vereceklerini belirterek, “Pandemidilk evvel tüm dünyadaki yetim-öksüz çocuk sayısı 140 milyon iken, son iki yılda bu sayıya 7,5 milyon çocuk daha eklendi.

Amerikan Hastalık Denetim ve Tedbire Merkezi (CDC) datalarına göre tüm dünyada, Mart 2020 ile Nisan 2021 tarihleri içinde 3,19 milyon çocuk yetim-öksüz kaldı. Bu tarihten 31 Ekim 2021 tarihine kadar ise bu sayı 6,3 milyona çıktı. Bu şu demek; Nisan 2021’den daha sonra, dünyada hakim olmaya başlayan Delta varyantı, genç vefatları iki kat artırdı. 31 Ekim 2021 tarihi itibariyle bize sunulan verirlere göre dünyada her 6 saniyede bir çocuk yetim-öksüz kaldı” dedi.


Uluslararası Pediatri Kurumu (IPA) Dış Alakaları Yöneticisi Kerem Hasanoğlu


“ABD’DE HER 350 ÇOCUKTAN BİRİ YETİM-ÖKSÜZ”

Hasanoğlu, yalnızca Amerika’da Ekim 2021’de 131 bin 387 çocuk Kovid niçiniyle yetim-öksüz kalmışken, şu an bu sayı yüzde 58’lik bir artışla, 207 bin 701 oldu. Yani ABD’de her 350 çocuktan biri Kovid niçiniyle yetim ya da öksüz. IPA açısından bu durum, kayıpların apansız meydana gelmesinin o çocukların ruhsal meselelerini artırması niçiniyle hayli kıymetli.

Hükümetlere, devletlere, tabiplere ve toplumsal pediatristlere fazlaca büyük bir misyon düşüyor. Biz de bu manada İstanbul’daki toplantımızda, ülkelerin raporlarını baştan değerlendireceğiz” diye konuştu.

“OKULLARDA MASKEYE GEREK OLACAK MI BU DA TARTIŞILACAK”

Adil aşı dağıtımının da çocukları değerli seviyede etkilediğine dikkat çeken Hasanoğlu, aşıya ulaşamayan toplumlarda Kovid yetimliğinin daha da yüksek olduğunu tabir etti. Hasanoğlu şunları söylemiş oldu, “Bir ülke üçüncü hatta dördüncü aşısını olurken, kimi ülkeler aşıya hiç ulaşamadı. IPA olarak, genelde güçlü ülkelerin öbür ülkelere aşı bağışı kelamını de tutmadığı dikkatimizi çekiyor. Bu da dünyada hastalığın yayılımının artmasına ve yeni varyantların ortaya çıkmasına sebep oluyor” dedi.

Toplantının bir başka değerli gündem hususunun de çocuklarda yüzyüze eğitim sürecinin başlaması olduğunu belirten Kerem Hasanoğlu, “Çocuklar pandeminin başından beri çok sıkıntı bir müddetç geçirdi. IPA’ya ülkelerden gelen son raporlara ve hastalığın sonbahar ve kış periyodundaki izlemlerine bakılırsa, yeni eğitim periyodunda maske kullanması gerekli olacak mı olmayacak mı, süreç izlenerek buna karar verilecek” diye konuştu.

“KOVİD YAVAŞLADI FAKAT ÖBÜR ENFEKSİYONLAR ARTTI”

IPA Lideri Prof. Dr. Enver Hasanoğlu ise, bu yıl yapılacak görüşmede, Kovid niçiniyle görülme sıklığı azalan lakin, son aylarda bir daha, daha şiddetli biçimde ortaya çıkan öteki enfeksiyon hastalıklarının da ele alınacağını söylemiş oldu. Hasanoğlu “Dünya Pediatri Kurumu, dünyadaki 2,5 milyar çocuğun sıhhati ile ilgili mevzulara yetişmeye çalışıyor. 7 bölgemiz var, bunların aracılığıyla 1 milyon 200 bin tabip ile bunu yapmaya çalışıyoruz. Çok berbat bir 2 yıl geçirdik. Kovid’den büyükler üzere, çocuklar da epeyce etkilendi.

Konu başlıklarımızdan biri de, dünyanın da gündeminde olan, herkesi etkileyen, etraf ve iklim değişiklikleri. Kuraklıklar meydana geliyor, pak suya erişim, bilhassa Afrika’da, hayli büyük sorun. ötürüsıyla beslenme meseleleri, enfeksiyon hastalıkları artıyor. Kovid yavaşladı yanlışsız lakin, öteki enfeksiyonlar çıkmaya başladı.

örneğin adenovirüs üzere viral enfeksiyonlar vardı. Biz bunu evvelden daha değişik biçimlerde görürdük. Artık ishalle başlıyor, daha ağır seyrediyor, kışa gireceğiz hala devam ediyor. Birtakım hastalıklara niye oluyor; saklı hepatit üzere. Bu hususları da ele alacağız” diye konuştu. (DHA)

Okumaya devam et...
 
Üst