Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

‘Hijyenin olmadığı yerlerde salmonella riski her vakit mevcut’

Leila

Global Mod
Global Mod
Kayseri Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Farmakoloji Ana Bilim Kolu Öğretim Üyesi Dr. Ahmet İnal, salmonella bakterisiyle ilgili, Ülkemizde bu çeşit yumurta çikolatalar ile ilgili vaka çabucak hemen duymadık. Hijyenin olmadığı yerlerde salmonella riski her vakit mevcut. Bilinmeyen markaların alınmasının gerçek olmadığını düşünüyoruz” dedi.

ERÜ Tıp Fakültesi Farmakoloji Ana Bilim Kolu Öğretim Üyesi Dr. Ahmet İnal, salmonella bakterisiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Bakteri tipine ilişkin bilgi veren İnal, “Yurt haricindeki kimi yumurta çikolatalardan çocuklar hastalandı ve 1 çocuğun hayatını kaybettiği formunda haberler duyuldu.

Salmonella, kaynak mikroorganizmanın ismi. Salmonella, besin zehirlenmesine yol açan 100 yıldan daha fazla müddettir bilinen bir bakteri. Enfeksiyona yol açan 100 kadar tipi var. Bilhassa hijyenin bozuk olduğu Afrika ve Asya’nın güneyi gibi gelişmemiş bölgelerde tifo ya da paratifo üzere enfeksiyon formu görülebiliyor. Bunların kesinlikle tedavi edilmesi gerekir” dedi.

“12-72 SAAT İÇERİSİNDE BULGULAR ORTAYA ÇIKIYOR”

Besin zehirlenmelerine değinen İnal, “Besin zehirlenmesi olarak görülen çeşidinde biz 12-72 saat içerisinde bulgunun çıktığını görüyoruz. Ateş, karın ağrısı ve ishal biçiminde bu bulgular ortaya çıkıyor.

Salmonella bakterisi kimi vakit de hiç semptom da vermeyebiliyor. Semptomsuz olduğu vakit içinderda da tedaviye gerek kalmıyor. Bulaş yolu et, süt ve yumurta üzere çiğ alınan eserlerde daha hayli görülüyor. Mayonez, çikolata, süt mamüllerinde hijyenik koşullar sağlanmamışsa enfeksiyon oluşabiliyor. Ülkemizde bu tıp yumurta çikolatalar ile ilgili bir hadise çabucak hemen duymadık. Hijyenin olmadığı yerlerde salmonella riski her vakit mevcut” diye konuştu.

Tüketicileri uyaran Dr. Ahmet İnal, kapalı mamüllerin fazlaca sağlıklı olmadığının da altını çizerek, “Bilinmeyen markaların alınmasının gerçek olmadığını düşünüyoruz. Bunlar kapalı eserler yani çocuklar için hayli sağlıklı olmayan eserler. Çocukların fazla tüketmemesi gerekenler eserler olduğunu söylemek lazım. Kesinlikle bu eserleri alırken uygun hijyenik kurallarda üretilmişleri tercih etmekte yarar var. Mayonez üzere çiğ yumurta içeren besinlerde uygun markalı eserler almakta yarar var. Spor yapan şahıslar protein almak için çiğ yumurta tüketiyorlar. Çiğ yumurta tüketim alışkanlıklarını ortadan kaldırmalarında yarar var” dedi. (DHA)

Okumaya devam et...
 
Üst