Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Hormon bozucuların farkında mısınız?

Leila

Global Mod
Global Mod
Tükettiğimiz besinden kullandığımız parfüme kadar çabucak her şeyde bulunan kimyasalların hormonlarımıza ziyan verdiğine dikkat çeken Çocuk Endokrinoloji Uzmanı Prof. Dr. Atilla Büyükgebiz, “Bu durum da erken ergenlik, diyabet, kanser üzere hastalıklara davetiye çıkarıyor” dedi.

Bedenimizin büyüme, gelişme, üreme, metabolizma üzere bütün temel işlevlerini endokrin sistem ve hormonlarımız denetim eder. ‘Hormon bozucular’ olarak isimlendirilen dışarıdan aldığımız kimyasal unsurlar ise bu işleyişe ziyan verir. Çocuk Endokrinoloji Uzmanı Prof. Dr. Atilla Büyükgebiz, son 30 yılın en kıymetli sıhhat problemlerinden biri olarak kabul edilen ‘hormon bozucuların’ ziyanlı tesirlerinden korunma yollarını şu biçimde anlattı…


Prof. Dr. Atilla Büyükgebiz


NASIL KORUNABİLİRİZ?

– Ellerimizi sık sık sabunlu suyla yıkamalıyız. Bilhassa yemek öncesi el yıkamak, bedene ziyanlı hususların alınmasını maniler.


– Hayvansal besin tüketilirken hayvanların yağ dokusu ortasında ziyanlı kimyasalların artık halinde kalabileceğini unutmayın. Zerzevat ve meyve yüklü beslenmek daha sağlıklıdır. Lakin onların da mevsiminde ve organik olanlarını tüketmeye dikkat etmek gerekir. Tarım ilacından daha fazla etkilenen çilek, elma, kiraz, ıspanak, üzüm, patates, biber, şeftali kesinlikle organik olmalıdır. Tarım ilaçlarının hudut sistemi, tiroid hastalıkları ve kanser riskini artırdığı unutulmamalıdır.


BALIK TÜKETİRKEN…

4 Kurşun, nikel, civa üzere biroldukca metal denizlerdeki hayatı olumsuz etkiliyor. Mezgit, kefal, levrek, kalkan üzere derin su balıklarında ve bu balıkları yiyerek beslenen ton, kılıç üzere balıklarda ağır metallere rastlanma oranı daha yüksektir. Hamsi, palamut, istavrit üzere balıklar yüzey balıkları olduğu için ağır metal oranları daha düşüktür. Ağır metallere maruz kalmak alerjik tepkilere, böbrek-karaciğer patolojilerine, hudut sistemi ve beynin işlevlerinin olumsuz etkilenmesine sebep olur.


PARFÜM VE DETERJANLAR DA GÜNAHSIZ DEĞİL

– Kozmetikler ve deterjanlar da kimyasal husus yüklüdür. şahsi bakımda doğal kremler, paklık hususları ve çamaşır deterjanları tercih edilebilir. Örneğin parfümlerdeki fitalatlar hormon bozucudur ve yüksek ölçüleri sıhhate ziyanlıdır. Bu niçinle parfümü fazlaca fazla püskürtmemeye, direkt cilde sürmemeye dikkat edilmelidir. Çocuklara da doğal olmayan kokulu eserler kullanılmamalıdır.


PLASTİKLERDEN UZAK DURUN

– Yemekler mikrodalgaya plastik kaplarla konulmamalı, bu kaplar bulaşık makinalarında yıkanmamalı. Zira ısınma sırasında plastik ortasındaki kimyasallar yemeğe ve suya karışarak ziyanlı olabilir. Yemekler ve su plastik kaplarda ve pet şişelerde bekletilmemeli. Bunların yerine cam yahut paslanmaz çelik tercih edilmeli.

– Hazır konserveler yerine taze besinler tüketilmeli. Konserve kutuların paslanmasını önlemek için kullanılan bisfenoller östrojenik tesir göstererek obezite ve diyabet riskini artırır.


YAPIŞMAZ TAVALARA DİKKAT!

– Teflon tencere ve tavalarda böbrek ve karaciğere ziyan veren perflorooktanik asit (PFOA) isimli husus yerine politetrafloroetilen (PTFE) isimli çoklukla zararsız bir husus kullanılmaya başladı. Fakat 300 derece üstü ısılarda bu unsur de toksik olabilir. Teflonları boşken ısıtmayın. İçinde kesinlikle yağ ve yemek olsun. Az, orta ateş kullanın.

Okumaya devam et...
 
Üst