Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Hükümet asgari ücrete yüzde 5'lik yeni bir artışı onayladı

Asi Kral

Global Mod
Global Mod
Çalışma Bakanlığı bu Cuma günü CCOO ve UGT ile mesleklerarası asgari ücreti (SMI) 2024 için %5 oranında artırarak on dört ödeme için ayda 1.080 avrodan 1.134 avroya yükseltme konusunda anlaşmaya vardı. Bu artış 1 Ocak 2024'ten itibaren geriye dönük olarak uygulanacaktır.


Bu, Çalışmadan Sorumlu Devlet Bakanı Joaquín Pérez Rey tarafından, Aralık ayından bu yana kendileriyle yapılan görüşmelerin ardından Hükümetin SMI hakkındaki kararı hakkında onları bilgilendirmek için sosyal temsilcilerle bu sabah erken saatlerde yaptığı toplantının sonunda duyuruldu. .


İşverenle anlaşma sağlanmadan



Ticari kuruluşlar CEOE ve Cepyme, SMI'nın kamu sözleşmelerine endekslenmesi ve kırsal sektöre yönelik ikramiye oluşturulması talepleri karşılanmadığı için anlaşmaya katılmadı.

Hem İşçi Partisi hem de CCOO ve UGT, ticari kuruluşların üçlü bir anlaşmaya katılması halinde %4'lük bir artışa imza atmaya istekliydi. Bunu yapmamaları halinde Bakanlık ve sendikalar, artışın ilk yüzde 4'ten “daha iddialı” olacağının güvencesini verdi ve aslında sendikalar yüzde 5'lik bir artış talep ediyordu.


«Bu (işverenlerle yapılan anlaşma) olamazdı. Her şeyimizi verdik, son ana kadar denedik ve başaramadık ancak sendikalarla SMI'yi %5 artırmak için anlaşmaya vardık.” diyen Pérez Rey, bu %5'in ayda 54 euro daha fazla artış.


2,5 milyondan fazla kişi faydalandı



Sendikalara ve işverenlere müzakere çabalarından dolayı teşekkür eden Dışişleri Bakanı, SMI'daki bu artışın bundan sonra üçte biri kadın ve gençler olmak üzere 2,5 milyondan fazla kişiye fayda sağlayacağını vurguladı. daha iyi yaşa”.

«Bu artış aynı zamanda ev işçilerinin saatlik ücretini artırmamıza ve daha müreffeh bir ülkede ilerlemeye devam etmemize olanak tanıyacak, bu da Avrupa ile maaş farkını ortadan kaldıracak, cinsiyet eşitsizliğine karşı mücadeleye devam eden ve kendini bu ölümcül unsurdan kurtaracak: ücret yoksulluğu,” diye vurguladı Pérez Rey.

Sendikaların bu artışı kabul etme konusundaki “yüksek fikirliliğini” vurgulayan Dışişleri Bakanı, SMI'nın yükseliş yolu başladığından bu yana bu asgari gelirin %52 oranında yeniden değerlendiğini ve bunun da ücret yoksulluğunun azaltılmasına katkıda bulunduğunu belirtti. %25 oranında.

Geçen yılın başında Hükümet, SMI'yi 2023 yılına kadar %8 oranında artırma konusunda yalnızca sendikalarla anlaşmıştı. Hükümetin bu yasama organına yönelik taahhüdü, kanunen, bu asgari gelirin her zaman yıllık gelirin %60'ına eşit olması gerektiğini belirlemektir. ortalama maaş..

CEOE ayrıca Pedro Sánchez Hükümeti'nin CCOO ve UGT ile üzerinde mutabakata vardığı 2022 ve 2021 SMI artışlarına katılmadı, ancak ayda 900 avrodan 950 avroya çıktığı 2020'deki artış konusunda onlarla aynı fikirdeydi.
 
Üst