Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Ibex, Eylül ayındaki %0,8’lik düşüşle gerilime dayandı

Asi Kral

Global Mod
Global Mod
İspanyol Hisse Senedi Piyasası, yatırımcılar için yılın en çalkantılı dönemlerinden biri olduğu efsanesine sadık kalarak Eylül ayının bir ayını ekstrem bir şekilde kurtardı. Cuma gününü beraberlikle kapatan Ibex-35, periyodu %0,8 düşüşle 9.428 puanla tamamladı.


Eylül ayının Wall Street gibi diğer büyük borsalar için yılın en kötü ayı olduğu göz önüne alındığında, bu tamamen olumsuz olmayan bir denge. Özellikle son günlerde yaşanan gerginliklerle birlikte yatırımcılar merkez bankalarının faiz oranlarını beklenenden daha uzun süre yüksek seviyelerde tutacağının farkına varmaya başladı.

En azından piyasa, Cuma günü iyimserliğe davet eden ve son dönemdeki enflasyonist gerilimlerin bariz bir şekilde frenlendiği bazı referanslara güvenebildi. Spesifik olarak euro bölgesinin TÜFE’si Ekim 2021’in en düşük seviyesi olan %4,3’e geriledi. Federal Reserve’ün en çok takip ettiği göstergelerden biri olan ABD’deki sözde kişisel tüketim deflatörüne ilişkin veriler de beğenildi ( Fed) para politikasını belirleyecek ve beklenenden fazla düşüş göstererek %4,3’ten %3,9’a geriledi.

Borç piyasaları da tepki vermekte gecikmedi ve son günlerde görülen maksimum seviyelerin ardından tahvillere olan ilgi azalmaya başladı. Perşembe günü 2013’ün sonundan bu yana ilk kez yüzde 4’ü aşan on yıllık İspanyol tahvili yüzde 3,91’e keskin bir düşüş yaşadı.

Tam da finansman maliyetlerindeki bu artış, borsaların yılın ilk yarısına göre çok daha ılımlı bir çeyrek geçirmesinin temel nedeni oldu. Spesifik olarak Ibex-35, Ocak ve Haziran ayları arasındaki %16’lık artışa kıyasla Temmuz ve Eylül ayları arasında %1,7’lik bir düşüş kaydetti.

Bu arada, hammadde piyasasında, Brent’in varil fiyatı hafif düşüşler kaydediyor ancak Eylül ayındaki %8 yükselişin ardından 92 doların üzerinde kalmayı sürdürüyor. ABD Batı Teksas ham petrolü ise 91 dolar seviyesinde bulunuyor.
 
Üst