Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

İki milyon ev artık neredeyse 'bedava' olan elektrik tarifesinden kaçtı

Asi Kral

Global Mod
Global Mod
Ukrayna'daki savaştan kaynaklanan enerji krizinin en kötü anında milyonlarca müşterinin yaşadığı roller-coaster, neredeyse hiç kimsenin beklemediği bir anda onların lehine döndü. Ayda 120 avroyu aşan ortalama aylık fatura ödemek zorunda kalan bu haneler, rekor bir rakamla, artık 50 avronun altında ödeme yapanlar oldu. Bu rakamlar göz önüne alındığında tüketiciler bir kez daha kendilerine en iyi elektrik tarifesi seçeneğinin ne olduğunu soruyor. Maksimum fiyatların en kötü anından bu yana geçen bu yolda neredeyse iki milyon kullanıcı, düzenlenmiş tarifeden (şu anda en ucuzu, ancak 2022'de hızla arttı) bazı ücretsiz yöntemlere (iki yıl önce daha istikrarlıydı ve şimdi daha uzun) geçti. piyasa tarafından belirlenen 0 euro fiyatlar).


Elektrik fiyatları 2022'nin başından itibaren aile bütçelerini terörize ederken, birçok müşteri ceplerini rahatlatacak bir fiyat bulmak için harekete geçmeye başladı. Ve o dönemde zaten çoğunlukta olan, ancak tüm bu türde düzenlenmiş olan (PVPC olarak adlandırılan) üzerindeki liderliğini güçlendiren serbest tarife yöntemine geçişi hızlandırdılar. Ulusal Pazarlar ve Rekabet Komisyonu'nun (CNMC) en son kayıtları, serbest piyasada 19,6 milyon müşterinin bulunduğunu, buna karşılık düzenlenmiş piyasada 8,5 milyon müşterinin bulunduğunu gösteriyor; mevcut en son veriler geçen yaza ait. İki yıl önce serbest piyasada 16,2 milyon, yasal olarak 10,5 milyon kişi vardı. Yani son iki yılda 1,9 milyon müşteri PVPC oranından vazgeçti.

Bunu temel olarak, birçok kullanıcının ödediği 15 veya 20 euro cent/kwh'ye kıyasla 2022'nin bazı bölümlerinde kilovat/saat (kwh) başına 40 euro cent (kwh) ödemelerine yol açan piyasanın kaprislerinden kaçmak için yaptılar. ücretsiz oranları. PVPC fiyatlarının tahmin edilememesi, birçok kullanıcının daha istikrarlı fiyatlandırma yöntemlerini tercih etmesine neden oldu. Ancak şimdi, piyasa tamamen değiştiğinden, düzenlenmiş piyasada birçok gün yalnızca 4 veya 5 euro cent/kwh ödersiniz, en iyi ücretsiz seçeneklerde ise en az 9 veya 10 cent/kwh ödersiniz.


Belirsizlik karşısında istikrar



CNMC'den alınan verilere göre, pazarlamacılar grubunun neredeyse 20 milyon kullanıcıya sahip olması, yani tüm pazarın üçte ikisinden fazlasını temsil etmesi, serbest piyasanın yükselişini açıkça ortaya koyuyor. Bu moda girenler temelde fiyat istikrarı için bunu yapıyorlar. Yani, faturalarında ne kadar ödeyebileceklerinin öngörülebilirliği nedeniyle: Her ne kadar bazı yıllarda, 2022'deki gibi fiyat balonlarından kaçınmayı başardıkları diğer yıllarla karşılaştırıldığında, düzenlemeye tabi yılda olduğundan daha fazla olabiliyor. Bu onların avantajı. Şirketlerin teşvik etmeye çalıştığı ve Iberdrola başkanı Ignacio Galán'ın önceki krizin en kötü anında oranların değiştirilmesini tavsiye ettiği.


Üçüncü başkan yardımcısı ve Ekolojik Geçişten sorumlu bakan Teresa Ribera, bu Perşembe günü, fiyatlardaki düşüş eğiliminin “enerjinin diğer nihai kullanımlarının teşvik edildiği veya depolamanın yapıldığı anda” “kademeli olarak” dengeleneceğini ve istikrar kazanacağını itiraf etti. kapasite kesinlikle yükseldi. Kısa, orta ve uzun vadeli elektrik fiyatlarının müzakere edildiği 'borsa' olan vadeli işlemler, üretim fiyatının ortalama 54 euro/Mwh (yani yaklaşık 5 cent/kwh) olacağını öngörüyor. daha sonra sabit maliyetleri ekleyin, bu da düzenlenmiş oranın yaklaşık 7 veya 8 sent/kwh civarına gelmesini sağlayabilir.

Bu referansa göre serbest piyasada olanlar, bir gün fiyatların tekrar fırlayabileceği şüphesiyle regüle edilen piyasaya gitme veya sabit piyasada kalıp oranları değiştirmeye çalışma seçeneğine sahip. Yani elektrik şirketinizle veya başka bir şirketle görüşüp size mevcut piyasa koşullarına göre daha uygun bir fiyat sunması. Şu anda 12 veya 13 eurocent/kwh'den fazla ödemeye devam etmek iyi bir strateji değil. Oranları karşılaştırmak için CNMC, her ev ve tüketim türü için mümkün olan en iyi seçeneğin hangisi olduğunu görmenizi sağlayan ücretsiz bir araca sahiptir.

Düzenlenmiş piyasanın sahip olduğu avantajlardan biri de fiyat artışlarına maruz kalmasına rağmen fiyat düşüşlerinden tam olarak yararlanmasıydı. Ancak Hükümet istikrar sağlamak için bu oranı yeniden düzenlemeye karar verdi. Şu anda PVPC'nin %25'i zaten istikrarlı fiyatlarla belirlenmiş durumda; önümüzdeki aylarda ise %100'e ulaşana kadar %50'ye çıkacak. Yani, serbest tarifelerle bir dereceye kadar eşit olacaklar, ancak aradaki fark, düzenlenmiş tarifelerde elektrik pazarlama marjının kanunla sınırlı olmasıdır.
 
Üst