Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

İklim değişikliği turizmi şimdiden etkiliyor: Ziyaretçiler havanın sıcak olduğu yerlerde daha az harcıyor

Asi Kral

Global Mod
Global Mod
Geçtiğimiz yaz sıcaklıklar tarihi seride rekor kırarken, İspanya'ya gelen ziyaretçilerin turist harcamaları da rekor kırdı. Ancak sıcaklıklara bağlı olarak bölgeler arasında belirli farklılıklar olması, iklim değişikliğinin halihazırda turizm sektöründe neden olduğu etki konusunda uyarıda bulunuyor. Bu, CaixaBank Research'ün bir raporunda ayrıntılı olarak açıklanıyor; bu rapor, boğucu sıcaklıkların on puan üzerinde, ortalama sıcaklığın 21 dereceye kadar çıktığı bölgelerde turist harcamalarının 2019'a kıyasla neredeyse iki katına çıktığını ortaya koyuyor.


Yani hava ne kadar sıcaksa turistler destinasyonda o kadar az harcama yapar ve harcamaların bileşimi de farklı olur. Bu alanlar çok fazla yeni turist almıyor, üstelik sıcakların fazla olması nedeniyle gün boyu dışarı çıkıp vakit geçiremeyen ziyaretçiler oluyor. David César Neymann'ın koordine ettiği rapor, “turist harcamalarındaki artışın daha ılıman iklime sahip bölgelerde daha fazla olduğunu” belirtiyor. Böylece, Temmuz ve Ağustos 2019 arasında ortalama sıcaklığın 21 dereceye ulaşmadığı bölgelerde turist harcamaları, 2023'ün aynı aylarına kıyasla neredeyse %42 arttı; bu, sıcaklığın daha yüksek olduğu şehirlere kıyasla on puan daha fazla.

Daha ayrıntılı olarak bakıldığında, çalışma geçen yaz harcamaların en fazla arttığı yerin ortalama sıcaklığın 15 ila 17 derece arasında olduğu bölgelerde olduğunu (2019'a göre %46,5 daha fazla harcama), en az arttığı yerin ise oralar olduğunu ortaya koyuyor. ortalama 25 dereceyi aştı (%26).


Ayrıca öğlen 12 ile 17:00 arasındaki harcamalar oldukça azalıyor ve en çok 22:00'den sonra artıyor. Ancak genel olarak daha az tüketildi. Raporda, en sıcak günlerde sıcaklığın ortalamanın üzerine çıktığı her derece için %0,12 daha az harcama yapıldığı belirtiliyor. Ayrıca sektörlere göre sıcaktan dolayı daha az fatura kesildi: restoranlar %0,16 daha az; boş zaman %0,4 daha az; ve süpermarketler ise %0,13 daha az.


Bu veriler göz önüne alındığında yazarlar, sıcak hava dalgalarının etkisini azaltmak için doğu ve güney yarımadanın kıyı bölgelerini güneşe ve plajlara daha az bağımlı bir turizm politikası geliştirmeye davet ediyor. Pratik örnekler olarak, günün en sıcak saatlerinde su aktivitelerini yoğunlaştırmayı, gölge tesislerinin iyileştirilmesini ve ısının ekonomileri üzerindeki etkilerini azaltmak için gece etkinliklerinin geliştirilmesini öneriyorlar. Rapor, kırsal alanlar için sabahın erken saatlerinde veya akşam saatlerinde doğal aktivitelerin teşvik edilmesini ve “turizm ilgisinin ve harcamalarının korunmasına yardımcı olabilecek” daha fazla iç mekan seçeneğini içerecek şekilde turizm tekliflerinin çeşitlendirilmesini öneriyor.

Kuzey yarımadanın kıyı bölgesi bu durumdan en çok yararlanan bölgelerden biri oluyor çünkü yaz aylarındaki ılıman sıcaklıklar (ortalama yaklaşık 18-20 derece), diğer tarihsel olarak daha fazla sıcaktan kaçan ziyaretçilerin daha fazla gelişini kolaylaştıracaktır. İspanya'dan turistik bölgeler.


Yılın diğer zamanlarında daha fazla turist



Sıcaklıklardaki artışın yarattığı birkaç olumlu sonuçtan biri turizmin mevsimsellikten arındırılmasıdır. Çalışma merkezinin çalışması, turist sayısı ve turist harcamalarının geleneksel olarak yüksek sezon olan yaz dışındaki aylarda orantılı olarak daha fazla artması nedeniyle talebin mevsimsellikten arındırılmasının nasıl geliştiğini analiz ediyor.

Dolayısıyla veriler, geçen yıl turizmin büyüme oranının ikinci ve dördüncü çeyrekte üçüncü çeyreğe (yaz aylarına) göre beş kat daha yüksek olduğunu gösteriyor. Bu eğilim çeşitli nedenlerle devam edecek. Bir yandan nüfus artışı nedeniyle okul çağında çocukları olmadığı için daha fazla esnekliğe sahip olan (düşük doğum oranları nedeniyle) diğer yandan bazı işçilerin uzaktan çalışma nedeniyle sezon dışında tatile çıkabilmeleri nedeniyle ve daha esnek çalışma dinamikleri.

Caixabank başkanı José Ignacio Goirigolzarri, İspanyol turizm sektörünün orta vadeli tahminleri için mevsimsellikten arındırmanın en olumlu yön olduğuna dikkat çekti. Exceltur tarafından Salı günü dünyanın en büyük turizm fuarı olan ve yarın Madrid'de başlayacak olan Fitur'un kapılarında düzenlenen forumda, kurumun başkanı sektörün gelecek yıl ekonominin tamamından iki kat daha hızlı büyüyeceğini öngördü. . .

Sezonsuzlaştırma, düşük sezonda turizm için “turizm ve işgücü altyapısının yetersiz kullanımının” azaltılmasına yardımcı olacak ve dolayısıyla sektörün uzun vadeli büyüme oranını artıracak ve sektördeki istihdamın kalitesini artıracaktır.
 
Üst