Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

İKO’dan ‘yastık altı altın’ kampanyasına takviye

ahmetbeyler

New member
İstanbul Kuyumcular Odası (İKO) Lideri Mustafa Atayık, yastık altı altınların iktisada kazandırılmasına yönelik projelere, kuyumcu mağazalarının iştirakini gerekli ve zarurî gördüklerini belirterek, “Yastık altı birikimlerinin piyasaya çıkarılması için tüm kuyumcuların sisteme entegre edilmesiyle kuyumcuların kuvvetli mali yapısı, vatandaşla olan kuvvetli bağlantısı ve başka mesleklere nazaran alandaki eşsiz dinamiğinin de harekete geçirilmesi sağlanmış olacaktır.” sözlerini kullandı.

Yastık altı altınların iktisada kazandırılması ve kuyumcuların bu husustaki çalışmalara dahil edilmesine ait açıklamalarda bulunan İstanbul Kuyumcular Odası (İKO) Lideri Mustafa Atayık, bu tıp projelere kuyumcu mağazalarının iştirakini gerekli gördüklerini söylemiş oldu.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yastık altında atıl duran altınların iktisada ve finans sistemine katılması istikametinde attığı adımları yanlışsız bulduklarını ve desteklediklerini belirten Atayık, “Ancak epeyce düzgün niyetle başlatılmış olan bu çalışmaların amacına ulaşması için bu çalışmalara Türkiye’de sayıları 35 bini bulan tüm kuyumcu mağazalarımızın iştirakini gerekli ve zarurî görüyoruz.” açıklamasında bulundu.

“Sahadaki dinamiğin de harekete geçirilmesi sağlanacak”

Geçmiş senelerda birkaç firma ve birtakım bankaların iştirakiyle yastık altındaki altınları sisteme kazandırmak için ağır kampanyaların yürütüldüğünü anımsatan Atayık, “Ancak ne yazık ki toplanan sayılar dilek edilenlerin hayli altında kalmıştı. Yastık altı birikimlerinin piyasaya çıkarılması için tüm kuyumcuların sisteme entegre edilmesiyle kuyumcuların kuvvetli mali yapısı, vatandaşla olan kuvvetli bağlantısı ve öteki mesleklere göre alandaki eşsiz dinamiğinin de harekete geçirilmesi sağlanmış olacaktır.” değerlendirmesinde bulundu.

Piyasadaki en sihirli sözün itimat olduğu üzere vatandaşlar için de yastık altı birikimleri için en inançlı limanın bir daha itimat olacağını belirten Atayık, vatandaşın da bu inancı bugüne kadar tanıdığı, bildiği yıllardır alışveriş yaptığı kuyumcusunda bulduğunu tabir etti.
Türkiye’nin her mahallesinde, semtinde vatandaşla birebir muhatap olan, tıpkı lisanı konuşan, anlaşan kuyumcular olduğunu aktaran Atayık, bu kuvvetli gücün kullanılabilmesi durumunda yastık altındaki altınların sisteme kazandırılmasının daha da hızlanacağını vurguladı.

“Hafta sonuBakan Yardımcılarıyla bir ortaya geleceğiz”

Mustafa Atayık, bu mevzuda birtakım görüşmeler yaptıklarını belirterek, “İKO İdaresi olarak yastık altı altınların toplanması sürecine tüm kuyumcuların katılması konusunda görüş alışverişi yapmak ve oluşturulacak sistemin alt yapısını görüşmek üzere Darphane Genel Müdürümüz Abdullah Yasir Şahin ve Darphane Genel Müdür Yardımcısı Dr. Ahmet İnanç Pado’yla görüştük. Hafta sonunda da mevzuyla ilgili olarak İstanbul’da Hazine ve Maliye Bakan Yardımcılarıyla bir ortaya geleceğiz.” tabirlerini kullandı.

“Vatantaş, ya TL karşılığını ya da iştirak katkı hissesini almak üzere sisteme dahil olacak”

Altının iktisada kazandırılmasının değerine değinen Atayık, şunları kaydetti: “Vatandaşlarımızın 5 bin yıllık tarihî alışkanlıklarını dikkate aldığımızda, altın takı ve mücevhere olan tutkusu, örf adetlerimizin kararında bu bahisteki birikimlerin değerli ekonomik pahalara ulaştığı herkes tarafınca biliniyor. Dünya yıllık altın üretim kıymetleri ile karşılaştırıldığında asıllı bir ekonomik bedel sunan bu birikimlerin anısı olanlar haricinde kalan yatırım maksatlı edinimlerin ‘Altın Bankacılığı’ kapsamında iktisada kazandırılması ekonomimiz ve bölümümüz için büyük bir bedeldir. Tüm dünyadaki yıllık altın üretim ölçüsünün 2-3 katı bedellere ulaşan bu kıymetin (yaklaşık 280-300 milyar dolar) iktisada kazandırılması göz arkası edilecek bir şey değildir. Altın birikimlerinin iktisada kazandırılması basamaklarının ortasında kesimimizin hayli epeyce kıymetli bir yeri olduğunu kıymetlendiriyoruz. Kuyumcu oda ve derneklerimizin takviyeleri ve yönlendirmesiyle tüm Türkiye’deki kuyumcular, darphane, bankalar ve rafineri firmalarımızın yer alacağı bir yapıyla altın birikimleri süratli bir biçimde iktisada kazandırılabilir. Kuyumcularımız, kurulacak sistemle vatandaşların getirdiği altınları için beraberinde gerçek bedeli tespit konusunda ekspertiz hizmeti verecek. Vatandaşlarımız da getirdikleri altınlar için ya TL karşılığını ya da iştirak katkı hisselerini almak üzere sisteme dahil olacaklar.”

“Hammaddede yaşanan meselelerin da önüne geçilecek”

Öteki yandan, yastık altın birikimlerin rafine edildikten daha sonra borsada süreç bakılırsabileceğini, bu vesileyle yastık altı altınların, Türk kuyumculuk dalının ham husus gereksinimini karşılamak üzere kredi olarak verilebileceğini kaydeden Atayık, bu biçimdece bu pahanın yurt haricinden ithal edilmesi yerine ülke ortasından temini suretiyle üretim ve ihraç sürecine kadar gerçekleşecek adımlarda hammadde muhtaçlığının karşılanmasında yaşanan sıkıntıların önüne geçilmiş olacağını savundu.

İKO Lideri Atayık ayrıyeten kelam konusu kredi getirilerinden vatandaşlara da ek katkı sunulması dahil, vatandaş, kuyumcu ve banka içinde işlevsel bir sistem kurulması için çalışmalar yapıldığını kelamlarına ekledi.
 
Üst