Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

İspanya Merkez Bankası mevduata fazla ödeme yapmayan sektörü çirkinleştiriyor

Asi Kral

Global Mod
Global Mod
İspanya Merkez Bankası bir kez daha müşterilerinin mevduatlarını ‘sömürdüğü’ için finans sektörünün bileğine bir şaplak indiriyor. Denetim otoritesi bir süredir bankaların daha kısıtlayıcı para politikasını tasarrufların ücretlendirilmesinde bir iyileşmeye aktarmadıkları konusunda uyarıda bulunuyor. Daha küçük bankalar ve dijital varlıklar tarafından zaten ödenen yüksek faiz oranlarına kıyasla, özellikle büyük bankalar arasında fark edilen bir gerçek.


Ajansın İlkbaharda yazdığı bir makalede, “2022’de on iki aylık Euribor’un biriktirdiği 352 baz puanlık artışın yalnızca %0,7’si ve %2,3’ü hanehalkı ve şirketlerin vadesiz hesaplarının faiz oranlarına aktarıldı” diyor. Finansal İstikrar Dergisi bu Salı yayınlandı.

Bu nedenle, İspanya Merkez Bankası, bu vadesiz mevduatlardan (cari hesaplar) vadeli mevduatlara belirli bir aktarım tespit eder, çünkü ilk mevduatlar, bankanın müşterileri elde tutmak için asgari düzeyde de olsa herhangi bir girişiminden tamamen arındırılmıştır.

Denetim otoritesi, Euribor’un mevduat oranlarına transferinin, diğer faiz oranı artış döngülerinde yaşananlara bağlı olarak “beklenenden çok daha sınırlı” olduğunu belirtiyor. Aslında, diğer tarihi anları da hesaba katarak, sektörün mevduat maliyetlerini güncellemeseydi geçen yıl yaklaşık 3.250 milyon avro tasarruf edeceğini belirlemek için bir simülasyon yürütüyorlar.

Örgüt için, sektördeki yüksek likidite seviyeleri, bankaların hareketsizliğinin arkasındadır. Başka bir deyişle, artık diğer durumlarda olduğu kadar çok tasarruf elde etmeleri gerekmiyor, bu nedenle sorumluluk savaşı, daha yüksek komisyon talep ettikleri yatırım fonları gibi kuruluşlar için daha karlı olan ürünlerle sınırlı.

Sorun şu ki, mevduatla bu ticaret politikası, kredilerde uygulananla çelişiyor. Yapmanız gereken tek şey, INE istatistiklerine göre başlangıçtaki ortalama faiz oranının 2022 yazında %1,9’dan %3 civarında olduğu ipoteklerin davranışına bir göz atmak.

O zaman Avrupa Merkez Bankası (ECB), enflasyonla mücadele etmek için faiz oranlarını yükseltmeye başlamaya karar verdi ve referans oranını %0’dan mevcut %3,75’e çıkardı. İspanya’daki çoğu ipoteğin referans aldığı ve bir yıldan biraz daha eski işlem gördüğü negatif oranlara kıyasla %4 bariyerine tehlikeli bir şekilde yakın olan Euribor’un yükselişine de yansıyan bir hareket.

Bu senaryo göz önüne alındığında, İspanya Merkez Bankası, Euribor’un uygulanmasının ivme kazanmaya başlayabileceğini ve her bankanın sundukları arasındaki farkların “görüneceğini” düşünmektedir. Ancak taraflar, rakip gelene kadar hamle yapmayacaklarını zaten açıkça belirttiler.

Ulusal denetçiden gelen veriler bu kadar az ilgi gösteriyor. Mart ayı sonunda vadeli hesaplardaki ücretlendirme %0 (%0,08) civarında kaldı. Hanehalkı mevduatında on iki aydan kısa bir süre için bir iyileşme kaydedildi ve bu bir ayda %0,76’dan %1,36’ya çıktı. Ancak daha uzun vadede (bir yıldan fazla) ücretler yeniden düştü.

Buna ek olarak, İspanya ücretlendirme açısından hala Avrupa’nın en altındadır. Spesifik olarak, ECB verilerine göre, avro bölgesindeki yeni vadeli mevduatların ortalaması Mart ayında %2,11 olarak gerçekleşti. Faiz artışları başlamadan önce sundukları %0,2’nin oldukça üzerinde bir rakam.
 
Üst