Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

İspanya turist dalgasının zirvesinde 21,7 milyona yakın çalışana sahip

Asi Kral

Global Mod
Global Mod
26 Temmuz 2024 Cuma, 09:00

| 17:53'te güncellendi.





Yorum








olman gerekiyor kayıtlı Bu işlevselliğe erişmek için.


Giriş yapmak











  • Bağlantıyı kopyala






  • Naber






  • Facebook






  • X (eski adıyla Twitter)






  • LinkedIn






  • Telgraf






  • İş Parçacığı

Turizmin yılın başından bu yana gösterdiği dinamizm, ikinci çeyrekte işgücü piyasasının tacı haline geldi ve tüm istihdam verileri, genellikle ekonominin en iyi aşaması olan bu dönemde iyileşti. İspanya, Mayıs ayında 21 milyonluk psikolojik engeli aştıktan sonra Nisan ve Haziran ayları arasında 21,7 milyon çalışana ulaşarak yeni bir rekora imza attı. INE tarafından dün yayınlanan EPA verilerine göre, yaz etkisinden ve bunun geçici etkisinden arındırılmış mevsimsellikten arındırılmış veriler dikkate alındığında iştiraklerin sayısı 21,5 milyona yaklaşıyor.

Ekonomi, Paskalya'dan yaz başına kadar geçen, tatil turizmi kampanyası için daha fazla sözleşmenin resmileştirildiği ve 434.700 kişiye istihdam yaratıldığı önemli bir dönemde zirveye ulaşıyor. Bu rakam, 624.000 işin etkinleştirildiği 2023'ün ikinci çeyreğinde elde edilen rekordan daha düşük, ancak bu dönem için ortalama olarak Kovid dönemi hariç.

Tarım dışındaki tüm sektörlerde ikinci çeyrekte istihdam arttı. İstihdamın en çok arttığı sektör, 207.900 çalışanla Hizmetler olmasına rağmen: Garsonlar, restoran işletmecileri, temizlikçiler, eğlence amaçlı eğlence yapanlar, plaj satıcıları… Tüm bu profiller, işgücü piyasasını olumlu bir şekilde geri kalana sürükleyen bir daireye çekiyor. ekonomik faaliyetlerden oluşur. Çünkü endüstri 148.000'den fazla, inşaat ise neredeyse 75.000 istihdam yarattı.

Özerk topluluk bazında istihdam çoğu bölgede artmasına rağmen en büyük artışlar Valensiya Topluluğu (neredeyse 100.000 pozisyon daha), Endülüs (82.600) veya Madrid (70.400) gibi turistik bölgelerde gerçekleşti. Ekonomiyi tanımlayan aynı kalıp böylece tekrarlanıyor: daha fazla turizm, daha fazla aktivite, daha fazla istihdam ve daha fazla GSYİH.


Ekonomi Bakanlığı, bu istihdam verilerinin 212 bin 100 kişi artarak 24,4 milyona yükselerek istatistik serilerindeki en yüksek rakam olan “rekor istihdam rakamları ve aktif nüfusla istihdamın ikinci çeyrekteki tarihsel davranışını doğruladığını” belirtti. Bakan Carlos Torres liderliğindeki departmana göre bu veriler, iş ararken “işçilerin işgücü piyasasının dinamizmine duyduğu güveni” gösteriyor.


Issız meydanlar ve sağduyu



İstihdam verilerinin bu coşkusu, taşımacılık, dağıtım ve konaklama sektörü gibi tüm iş türlerinde onbinlerce boş pozisyonu dolduracak profillerin bulunmaması nedeniyle işverenlerin uyarılarının olduğu bir bağlamda ortaya çıkıyor. Aslında İspanya Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler Konfederasyonu (Cepyme), işletmelerin, özellikle de küçük işletmelerin işçi bulmadaki “zorluğunu” hatırlatıyor. CEOE ayrıca doluluk oranının yıllık bazda “dikkat çekici bir şekilde” yavaşladığını ve değişim oranının önceki %3'ten %2'ye düştüğüne dikkat çekerek de konuştu.

PP'nin ekonomi sözcüsü Juan Bravo ise “bir haftadan kısa süreli sözleşmeler veya süreksiz kalıcı sözleşmeler… zafer çağrısı yapmıyor gibi görünüyor” diye yakındı. Ve EPA rakamlarının “yaz kampanyası için iyi bir haber” olmasına rağmen “ne kadar olduğundan ziyade nasıl olduğuna da bakmamız gerektiğine” dikkat çekti.


İşsizlik 2008'den bu yana en düşük seviyede



Bu kapsamda işsizlik son çeyrekte 222 bin 600 kişi yani yüzde 7,5 azalarak 2 milyon 755 bin 300 kişiye geriledi. İşsizlik oranı son çeyrekte bir puandan fazla düşüşle 2008'den bu yana en düşük seviyesi olan %11,27'ye gerilemeye devam etti. Aynı şekilde genç işsizliği de son üç ayda bir puandan fazla düşüş göstererek 2008'den bu yana en düşük seviyesi olan %26,6'ya geriledi.

Ayrıca, son çeyrekte istihdamın %98'inden fazlasını yaratan özel sektör, ilk kez 18,12 milyon çalışan sayısını aştı. Ayrıca ikinci çeyrekte %5,6 artan çalışma saatlerinin olumlu gelişimi de görüldü. Ancak bu durumda da işverenler iş yaratmada güç kaybı konusunda uyarıda bulunuyor.





Yorum





Hata bildir
 
Üst