Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

İspanyol Borsası Inditex’i frenlemekle suçladı

Asi Kral

Global Mod
Global Mod
Dün Ibex-35’te %2’den fazla artış gösteren coşku, bu Çarşamba günü ılımlı bir hal aldı; %0,09’luk ürkek bir artışla 9.360 puana yükselen seçici kapanış, özellikle de Inditex’in düşüşünün baskısı altındaydı. Ulusal borsadaki en büyük ağırlık.


Özellikle tekstil devi, sektörün en büyük oyuncularından biri olan Fransız lüks markası LVMH’nin tahmin edilenden daha kötü satışlarının baskısıyla seansın ortasında %2,5 düşüşle 34,64 avroya geriledi. Şirketin üçüncü çeyrekteki geliri, 2022’nin aynı dönemine kıyasla %9 artışla 19 milyar 964 milyon euro oldu. Rakam olumlu; ancak yıllar arası bazda Nisan ve Haziran ayları arasında kaydedilen %17’lik büyümenin çok gerisinde kalıyor.

Satış büyümesindeki yavaşlama, en gergin anlarda %6’ya varan bir düşüşle şirkete darbe vurdu ve salgının ardından yaşanan patlamaya kıyasla tüketimin daha düşük olduğuna dair kanıtlar göz önüne alındığında, Avrupa’daki tüm sektör için yük oluşturdu.

Milli park içerisinde Rovi, Cellnex ve Repsol da tablonun alt kısmında yer alıyor. Ve IAG, Meliá veya Amadeus gibi yatırımcıların Gazze çatışması karşısında riskten kaçışını gösterebilecek diğer değerler.

Yatırımcılar, günümüzde savaşın gelişimini gerçek zamanlı olarak değerlendirmek için bir termometre görevi gören petrol fiyatı gibi diğer değişkenleri de yakından takip ediyor. Şu anda Brent’in varili 87 dolarda, savaşın başlamasından sonra aştığı 88 doların biraz altında bulunuyor. Amerika’nın Batı Teksas’ı ise 85 dolar civarında seyrediyor.

Son haftalarda borsa üzerinde en fazla baskı oluşturan faktörlerden biri olan borç faiz oranlarında da sakinlik sürüyor. ABD Merkez Bankası’nın (Fed) bazı üyelerinin yeni faiz artırımı yapılmaması yönündeki son açıklamaları tahvil faizlerini düşürdü. Örneğin, on yaşındaki İspanyol endeksi bu Çarşamba günü %2,3 düşüşle %3,80’e geriledi; geçen hafta aştığı %4’ten çok uzak.

“Daha fazla faiz artırımı ihtimali azaldı. Bu nedenle devlet tahvillerinin getirileri de aynı. Bankinter analistleri, bu perşembe günü kilit noktanın Amerikan enflasyonu olacağını ve bu konuda dikkatli olmamız gerektiğini çünkü geriye dönmenin zaten zor olduğu açık hale gelebileceğini söylüyor.

Bu, yüzde 2 hedefinin geçerliliğini yitirdiğini ve merkez bankalarının bunları yeniden düşünmesi gereken bir zamanın geleceğini öne süren sesleri güçlendiriyor.
 
Üst