Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

İşsizlik yardımlarından KDV ve trenlere kadar: önlemler azalıyor ve kurtarılanlar

Asi Kral

Global Mod
Global Mod
Bu Çarşamba günü Senato'da düzenlenen Kongre genel kurul toplantısında tartışılan kraliyet kanun hükmünde kararnamelerde yer alan önlemlerin tümü ilgili parlamento sınavlarını geçemedi. Yolanda Díaz'ın 176 aleyhte oyla desteklediği, aile uzlaşması ve işsizlik korumasıyla ilgili içerikli kararnameye Podemos'un 'hayır' yanıtı. Kurtarma Planı ve Adalete ilişkin tedbirlerin uygulanmasına ilişkin 'torba' kararname, Junts'un üç oyda çekimser kalmasının ardından bir oyla kabul edildi.


Ukrayna ve Orta Doğu'daki çatışmaların etkilerini hafifletmek amacıyla şok önlemlerini genişletmeyi amaçlayan kriz karşıtı paket, Sumar'ın yardımcısı Gerardo Pisarello'nun hatası sonrasında yapılan ilk oylamada bir oyla ikinci oylamada onaylandı.

  1. İşsizlik yardımı reformu
Son reformla bu geliri alma hakkı, 45 yaş altı gibi ailevi sorumluluğu olmayan gruplara da genişletildi. Bu miktar da ilk altı ayda 480 avrodan 570 avroya, sonraki altı ayda ise 540 avroya yükseldi. Kararname olmadan geriye mevcut 480 avro kalıyor.

  1. Emzirme yapraklarının birikmesi
Kararname, herhangi bir işçinin emzirme izni günlerini biriktirebilmesini öngörüyordu; bu, şimdiye kadar sadece sektörel anlaşmada öngörüldüğü takdirde geçerli olan bir gelişmeydi. İyileştirme, çocuk dokuz aylık olana kadar bir saat devamsızlık hakkı getirdi. Parlamentonun onayı olmadan durum şu andaki durumuna geri döner. Yani bu hakkın, toplu iş sözleşmesinde veya şirketle yapılan sözleşmede yer alması koşuluyla, çalışma saatlerinde yarım saatlik bir kesinti ile değiştirilmesine veya tam günlere biriktirilmesine izin verildi.


Bölgesel anlaşmaların devlet anlaşmalarına göre yaygınlığı da ikincil zarar olarak azalıyor. Bu, PNV'nin yatırım anlaşmasındaki yıldız önlemlerinden biriydi ve milliyetçilerin, Díaz tarafından savunulan kararnamede de yer alan, 2022'de çalışma reformuna karşı oy kullanmalarına yol açan eski bir talebiydi.

Kararnamelerde belirlenen yüzde 10 KDV'li gelirlerdeki artış, bugüne kadar yüzde 5'ten devam ediyor. Sektör tahminlerine göre elektrik faturalarında ortalama %25'lik bir artış yaşanmadı.

Ekmek, un, süt, peynir, yumurtanın yanı sıra meyve, sebze, baklagiller, yumrular ve tahıllar gibi ürünler, kararname olmadan yüzde 4'e kıyasla yüzde 0 oranında vergilendirilmeye devam edecek. Makarna ve zeytinyağı dahil sıvı yağlarda KDV %5'te kalıyor.

  1. Emekli maaşlarının yeniden değerlemesi
Emekliliklerin genel olarak %3,8'e, asgari emeklilik, katkısız emeklilik ve IMV'de ise %6,9'a yeniden değerlenmesi.

IMV'nin sadece bölgesel rejime sahip olanlara değil, ortak rejime sahip tüm topluluklara devredilmesi.

Cercanías, Rodalies, Media Distancia ve Avant trenlerinin düzenli kullanıcıları için ücretsiz, özerk topluluklar ve belediye meclisleri tarafından sağlanan hizmetler için ise %30 bonus.

  1. Bankacılık ve enerji vergisi
Hükümet, yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapılması halinde ilk durumda önemli kesintiler yapılmasına rağmen, bu sürelerin 1 Ocak'tan itibaren uzatılmasına karar verdi.
 
Üst