Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

İstanbul ilaç kriziyle karşı karşıya

Leila

Global Mod
Global Mod
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) bağlı İstanbul Planlama Ajansı’nın (İPA) 39 ilçede 480 eczacıyla yaptığı araştırmaya bakılırsa, eczacıların yüzde 99,6’sı ilaç tedarikinde kuvvetlik çekiyor.

İPA’nın yaptığı İstanbul’da Eczacılar Araştırması, eczacıların gözünden son periyotta artan ilaç tedariki sıkıntısını gündeme getirdi. Eczacılarla 20-25 Aralık tarihleri içinde, telefon üzerinden görüşüldü.

Eczacılar en büyük sorunun, çocuk hastalıkları ilaçlarında yaşandığını söylemiş oldu. İkinci sırada ise teneffüs yolu, kalp ve damar hastalıkları ile ilgili ilaçlar yer alıyor.

EN KIYMETLİ SEBEBİ DÖVİZ KURUNDAKİ ARTIŞ

Diyabet, kanser, ruh ve hudut hastalıkları ilaçları tedarikinde de önemli dertlerin yaşandığı görüldü.

Eczacılar, tükenen ilaçların yenilerini ortalama üç haftada rafa koyabildiklerini söylemiş oldu.

Eczacılara, ilaçlardaki tedarik sıkıntısının sebepleri sorulduğunda, üç niye öne çıktı.

Yüzde 77,2’si en kıymetli sebebinin döviz kurundaki artışlar, yüzde 45,9’u sıhhat bakanlığının uyguladığı ilaç fiyatlandırma siyasetleri, yüzde 34,9’u ise hammadde meşakkati olduğunu söylemiş oldu.

Eczacılara göre, 161 ilaçta, yaklaşık üç aydır tedarik sorunu bulunuyor. Bunların yüzde 60’ını ithal ilaçlar oluşturuyor.

Eczacıların yüzde 64,6’sı bu durumdan Sıhhat Bakanlığı’nı, yüzde 52,2’si yabancı ilaç şirketlerini, yüzde 47,8’i ise yerli ilaç firmalarını problemden sorumlu görüyor.

ECZACILAR: İLAÇLARA ARTIRIM YAPILMASI KAÇINILMAZ

Eczacılar sorunun tahliliyle ilgili fikirlerini de lisana getirdi.

Yüzde 58,5’i ilaç fiyatlandırması için kullanılan sabit döviz kurunun bir daha düzenlenmesi gerektiğini belirtti.

Şubat ortasında düzenlenen sabit kur fiyatlandırmasının (15 Şubat’ta 1 avro bedeli, yüzde 37,43’lük bir artışla 6,2925 TL’ye çıkarıldı) sene başında ve yılda üç yahut daha fazla sefer yapılması gerektiğini söylemiş oldu.

Eczacıların yüzde 19,6’sı ilaçlara artırım yapılmasının kaçınılmaz olduğunu belirtirken, yüzde 13,4’ü stokçuluk, üretim ve dağıtım üzere konularda kontrollerin artırılması gerekliliğinden bahsetti.

“HASTALARIMIZI GERİ ÇEVİRMEK ZORUNDA KALIYORUZ”

Eczacılar, araştırmacılarla yaşadıklarını sıkıntıları şu biçimde anlattı:

* “senelerdır sorun yaşardık ancak bu sene inanılmaz boyutlara geldi. Üç aydır sorun yaşıyoruz lakin son 2 aydır inanılmaz bir boyuta geldi.

* Stokçuluk yapıyorlar üzere söylentiler oluyor lakin Türkiye’de 24 bine yakın eczane var. 7 bini İstanbul’da.

* Türkiye’deki en büyük ecza deposuna bir eserden 200 tane geliyor. Eczane başına bir tane bile ilaç düşmüyor. Birer tane dahi alamadığımız ilaçlar var.

* Depoya soruyoruz, birçok ilacın depoya gelmediğini söylüyorlar. Hastalarımız karşı biz de mahcup oluyoruz.

* Vermek istemediğimizi sanıyorlar ancak o denli bir şey yok. Hastalarımızı geri çevirmek zorunda kalıyoruz.

‘BULUNMAYAN İLAÇTAN ECZACI SORUMLU DEĞİL’ YAZILARI ASIYORUZ

* “Biroldukça ilaç piyasada yok şu anda. Salgının artığını düşünürsek, biz ve hastalar epey sorun içerisindeyiz.

* Hastalara daima olarak ‘Bu ilacımız yok, öteki eczanelerden alabilirsiniz’ demek sahiden epeyce üzücü. Daima reçete geliyor ve en az iki üç ilaç piyasada yok.

*İnsanlar ilaçlarına erişemiyor ve bu huzursuzluk yaratıyor. O yüzden biz her yere ‘Bulunmayan ilaçlardan eczacımız sorumlu değildir’ halinde bir bilgilendirme asmak zorunda kalıyoruz.

* “Bir baba hasta çocuğuna ilaç bulmak için İzmit’ten İstanbul’a geldi. 57 eczane aramış.

Okumaya devam et...
 
Üst