Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

İsviçre’de hayvanların denek olarak kullanılmasına onay

Leila

Global Mod
Global Mod
İsviçre’de halk, hayvanların bilimsel araştırmalarda denek olarak kullanılmasının yasaklanması için düzenlenen referandumda oy fazlacaluğuyla “hayır” sonucu aldı.

Bugün ülke genelinde düzenlenen ve yaklaşık 2,3 milyon seçmenin katıldığı halk oylaması yüzde 79,1 “hayır” oyuna karşı yüzde 20,9 “evet” oyuyla sonuçlandı.

Hayır sonucunın akabinde İsviçre’de bilimsel araştırmalarda hayvanların, taban derecede mağdur edilerek denek olarak kullanılması yasallığını sürdürecek.

Bahse ait İsviçre’nin devlet ajansı SDA’ya konuşan Lucerne Senatörü Andrea Gmür, “İsviçre halkı bu biçimde bir yasağın hem insan tıpkı vakitte hayvanların sıhhatini riske atacağının şuuruyla hareket etti” değerlendirmesinde bulundu.

İsviçre Halk Partisi milletvekillerinden Martin Haab ise “Oylamanın sonuçları, bu teşebbüsün kabul edilmesi halinde sonuçlarının ne olabileceğine dair halkın bilgi sahibi olduğunu göstermektedir” biçiminde konuştu.

2021’DE 556 BİN HAYVAN DENEK OLARAK KULLANILDI

Federal Besin Güvenliği ve Veterinerlik Ofisi datalarına bakılırsa, İsviçre’de geçen yıl yaklaşık 556 bin hayvan bilimsel deney için kullanıldı.

Kullanılan deney hayvanlarının 346 binini fareler, 66 binini kuş cinsleri ve 52 binini sıçanlar oluşturdu.

Deneylerde hayvan kullanması sayısının asgariye indirilmeye çalışıldığı İsviçre’de hayvan kullanması oranı 2015’ten bu yana yüzde 15 azaldı.

TÜTÜN REKLAMLARININ YASAKLANMASI DA REFERANDUMDA

Öte yandan, ülkede bugün, tütün mamüllerinin reklamının yasaklanması konusu da referanduma gitti.

Birinci sonuçlara nazaran, sandıktan yüzde 54,6 “evet”, yüzde 45,4 “hayır” oyu çıktı.

“Evet” yahut “hayır” oylarının kanton çoğunluğu çabucak hemen sağlanamadığı ve kesin sonuçların bütün kantonlardaki sayımlar bitince netleşeceği belirtildi.

Direkt demokrasi sisteminin uygulandığı İsviçre’de Federal Parlamento’nun aldığı bütün kararlar, halkın itirazı kararı referanduma gdolayılebiliyor.

Parlamentoda bir yasanın kabul edilmesinden daha sonra, oy kullanabilen bireyler 100 gün ortasında en az 50 bin imza toplarsa ülke halk oylamasına gidiyor.

Okumaya devam et...
 
Üst