Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Jeopolitik gerilim borsadaki havayolu şirketlerini de vurdu

Asi Kral

Global Mod
Global Mod
Petrol fiyatlarının gelişimi üzerinde ilk etkisini bu hafta sonu Hamas saldırılarının ardından İsrail’in savaş ilan etmesiyle birlikte jeopolitik gerilim yeniden ön plana çıkıyor ve finansal piyasalar üzerinde yeniden baskı oluşturuyor.

Tekrar 90 doları aşma tehlikesi taşıyan siyah altının yaşadığı yükseliş ve çatışmanın geleceğine ilişkin belirsizlik, yatırımcıların bu Pazartesi günü borsalar gibi en yüksek riskli varlıklardan ve özellikle de krizden en çok etkilenen menkul kıymetlerden kaçmasına neden oldu. Havayolları ve turizm şirketleri gibi karmaşık durum, Tel-Aviv’e uçuşların iptal edilmesi ve sektör denetçilerinden yeni talimatlar beklenmesi gibi.


Tüm Avrupa ticaret salonlarında ilk saatten itibaren kırmızı sayılar uygulanmaya başlandı. İspanya’da Ibex-35 kapanışta 9.200 puan kaybederek %0,91 düştü. Borsada en çok cezalandırılan şirket, hisselerinin 1,70 avroya düşmesine neden olan %5,7’lik düşüşle IAG oldu. Ancak diğer Avrupalı rakiplerde bu hareket daha da büyüktü; Air France-KML için yaklaşık yüzde 8, Lufthansa Grubu için ise yüzde 4,3 kayıp yaşandı. Meliá veya Amadeus gibi turizmle bağlantılı diğer değerler de kapanışta %2’den fazla düşüş kaydetti, bu da bankacılık sektörü için kötü bir seansın da etkisiyle daha da kötüleşti.

«İran’ın Hamas’ın gerçekleştirdiği saldırıya doğrudan veya dolaylı olarak katıldığı kanıtlanırsa, bu ülkeye karşı yeni yaptırımlara yol açabilir, küresel ham petrol piyasalarını daha da zorlayabilir, dolayısıyla enflasyonla mücadeleyi zorlaştırabilir. ” Link Securities analistlerini uyarıyoruz. Her halükarda Bankinter’in analiz departmanı bu Pazartesi yaşanan dalgalanmanın zamanla sınırlı olacağına inanıyor. “Durum birinci dereceden jeopolitik bir olayı temsil ediyor, ancak şu anda piyasa için ikinci dereceden bir olayı temsil ediyor” diye belirtiyorlar.

Bu nedenle, Repsol’un gün sonunda kaydettiği %2,3’lük artışın da gösterdiği gibi, turizm şirketlerinin uğradığı cezanın savunma ve petrol sektörlerindeki şirketler üzerinde olumlu bir etki yaratacağını düşünüyorlar veya Indra’nın %1,7’si, seansın en yüksek iki değeri.

Her halükarda uzmanlar, ham petroldeki artışın önümüzdeki ayların enflasyon verilerine nasıl yansıyacağını görmek için dikkatli olunmasını tavsiye ediyor.
 
Üst