Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Kalp krizine karşı hayat kurtaran 5 teklif

Leila

Global Mod
Global Mod
Kalp damarlarında ani tıkanma kararı ortaya çıkan kalp krizi kimi vakit şiddetli göğüs ağrısı ile gelirken kimi vakit de terleme ve bulantıyla kendini gösterebiliyor… Kalp-damar hastalıklarının dünyada ve ülkemizde birinci vefat sebebi olduğunu hatırlatan Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. İsmail Polat Canbolat, kalp krizine karşı hayat kurtaran tedbirleri şu biçimde sıraladı…


Doç. Dr. İsmail Polat Canbolat


1 – Kalp krizi riskini artıran niçinleri bilin

Kalp krizi kalbi besleyen atar damarların ani olarak tıkanmasıdır. Bu durum ekseriyetle damar sertliğine bağlı olarak gelişir. Damar sertliği gelişmeninin en sık sebepleri ise hipertansiyon, şeker hastalığı, sigara ve kolesterol yüksekliğidir. yıllar içerisinde kalbi besleyen damarlarda plak oluşur. Bu plakların birdenbire yırtılarak tam yahut tama yakın tıkanması kalp krizine sebep olur. Kalp krizi geçiren her üç bireyden biri daha hastaneye ulaşmadan ömrünü kaybeder. Bu niçinle erken teşhis ve tedavinin epeyce kıymetli olduğu kalp krizinde şikayetlerin geçiştirilmemesi ve hastaneye acil başvurulması gerekir.


2 – Bu belirtileri önemseyin

Kalp krizi belirtileri fazlaca çeşitli işaretlerle ortaya çıkabilir. İşte en sık görülen şikayetler:

– Baskı, sıkışma üslubunda çoklukla üzerine biri oturmuş biçiminde tanım edilen 15 dakikadan uzun süren göğüs ağrısı.

– Omuz, kol, sırt, boyun, çene, dişler yahut üst karın bölgesine yayılan ağrı yahut rahatsızlık hissi.

Bunların yanı sıra az görülen lakin ani gelişen şikayetler de şu biçimde sıralanabilir…

– Bulantı ve soğuk terleme.

– Önemli nefes darlığı.

– Baş dönmesi, sersemlik hissi.

Bu şikayetler çoklukla bayanlarda, yaşlılarda, denetimsiz şeker hastalığı ve böbrek yetersizliği olan bireylerde ortaya çıkar. Bu belirtiler apansız gelişirse ve 15 dakikadan uzun sürerse 112 aranmalı ve acil servise başvurulmalıdır.


3 – Kalp krizi geçirdiğinizi düşündüğünüz an bunları yapın

– Birinci yapmanız gereken belirtileri geçiştirmeden yardım istemektir. Şayet yalnızsanız en yakınlarınızı aramaktan çekinmeyin. Maalesef bilhassa yaşlı bireyler, yakınlarını rahatsız etmemek ismine şikayetlerini geçiştirme eforuna girerler. halbuki şikayetlerden birini hissediyorsanız aile bireylerinize kesinlikle haber verin.

– Tek başınıza otomobil kullanarak hastaneye gitmeye çalışmayın. 112’yi arayın. Şayet otomobil kullanırken üstte belirtilen şikayetleri yaşarsanız yol kenarına park etmeye çalışın ve yardım isteyin.

– güçlü öksürmekle kalp krizini durdurmak mümkün değildir. Toplumsal medyada bu ve buna misal muteber sıhhat kuruluşları tarafınca önerilmeyen bilgilere prestij etmeyin.

– Tansiyonunuzu bilmiyorsanız lisan altı denilen tansiyon düşürücü ve göğüs ağrısını azaltıcı ilacı kullanmayın. Kalp krizi sırasında tansiyonunuz olağandan daha da düşük olabilir. Lisan altı kullanmanız durumu daha da kötüleştirebilir.


4 – Kalp krizi geçiren birine şuurlu davranın

Yanınızdaki birinin kalp krizi geçirdiğinden şüpheleniyorsanız birinci yapmanız gereken acil yardım için 112’yi aramak olmalıdır. Panik yapmadan evvel kişiyi hareket ettirmemeye çalışın. Mümkünse uzanmasını sağlayıp, var ise kemer ve kravatını gevşetin. Rahat hava alabilmesi için de odayı havalandırın. Kişi ani şuur kaybı yaşarsa birinci yardım eğitimi almadıysanız müdahalede bulunmayın.


5 – Tedbir almayı unutmayın

Kalp krizi riskimizi büyük ölçüde azaltabiliriz, ancak büsbütün ortadan kaldıramayız. Sağlıklı hayat şayet olmazsa olmazımızdır. Olağan kiloda kalmaya çaba etmek, sağlıklı beslenmek, sigarayı bırakmak, uyku sistemine dikkat etmek, fizikî aktivite yapmak ve tertipli denetime gitmek birinci adımlarınız olmalıdır.

Tansiyon pahalarını olağan düzeylerde tutmak kalp krizi riskini azaltan en büyük etmendir. Muhakkak aralıklarla tansiyonumuzu ölçmek epeyce değerlidir. Sinsi bir hastalık olan hipertansiyon sıklıkla belirti vermez. Belirti vermesini beklemeden aralıklı takip etmek en kıymetli hami faktördür. bir daha hipertansiyon hastalarında en büyük sıkıntılardan biri şikayet yapmadığı için ilaçların aksatılmasıdır. Tansiyon kıymetlerimiz denetim altında olacak biçimde ilaçlarımızı kullanmalıyız.


Şeker hastalığının denetimi de kalp krizi riskini büyük oranda azaltır. Nizamlı beslenme ve önerilen biçimde ilaçların kullanılması ile risk azaltılabilir.

Kolesterol yüksekliği, damar sertliğinin en değerli niçinlerinden biridir. Yaklaşık olarak kolesterolün yüzde 20’si beslenmeden etkilenir. İşlenmemiş bitkisel besinlerden güçlü, hayvansal eserlerden yoksul Akdeniz diyeti stili beslenme kolesterolde faal düşüşe sebep olur. Buna karşın damar sertliği varsa kolesterol düşürücü ilaçlara başlanması kalp krizi riskini azaltır.

Okumaya devam et...
 
Üst