Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Kanser çeşitlerini tespit edebilen kan testi umut vadediyor

Leila

Global Mod
Global Mod
Elli kanser çeşidini tespit edebilen bir kan testi, daha evvel sağlıklı bireylerde hastalığı tespit ettikten daha sonra, erken denemelerde umut vadediyor.

New York, ABD merkezli Memorial Sloan Kettering Kanser Merkezi’ndeki bilim insanları, Galleri kan testini, sağlıklı ve 50 yaş üstü 6.000 iştirakçi üzerinde denediler.

Daily Mail’in haberine nazaran, test yardımıyla 35 kanser hadisesi tespit edildi, lakin 57 şahsa ise yanlış teşhis kondu. Bilim insanları tıpkı anda standart testler kullanılarak tarama yapılmadığı için yanlış teşhislerin bulunduğunu söylemiş oldu.

Galleri kan testi, göğüsleri, akciğerleri ve böbrekleri etkileyen cinsler de dahil olmak üzere biroldukça kanser tarafınca verilen bir sinyali yakalamak için tek bir sürüntü kullanır.

Bilim insanları, pankreas üzere birtakım kanserleri erken teşhis etme konusunda büyük umut vaat ettiğini söylüyorlar, mevcut testler de kişinin hayatta kalma talihi azaldığında ondan sonrasındaki etaplarda tespit edebiliyor.

Testler, kanda kanser sinyallerini arayarak çalışır ve her biri farklı sinyali verdiği için 50’den çok tipi yakalayabilir.


DAHA FAZLA ÇALIŞMAYA GEREKSİNİM VAR

Araştırma sonuçları, 92 hastanın kanser için müspet çıktığını gösterdi. Ancak her biri rutin taramadan geçirildikten daha sonra, sırf 35’inin (veya toplamın yüzde 38’inin) hakikaten hastalığa sahip olduğu ortaya çıktı.

Bazı kanserler için büsbütün temizlenen hastaları denetim etmek için o sırada farklı tarama yapılmadı.

Ancak denemeden bir yıl daha sonra 86 iştirakçiye daha kanser teşhisi kondu. Testin yapıldığı sırada kansere sahip olup olmadıkları yahut test yapıldığında kanserin mevcut olup olmadığı net değildi.

Araştırmayı yöneten Onkolog Dr. Deb Schrag, “Bu çalışma, şu anda taranamayan kanserleri saptamak için ufukta umut olduğunu, lakin şüphesiz fazlaca daha fazla çalışmaya, tecrübeye ve örneklere muhtaçlık olduğunu gösteriyor” dedi.

Okumaya devam et...
 
Üst