Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Karabasan çökmesi bu yüzden oluyormuş

Leila

Global Mod
Global Mod
Diyarbakır’da Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesindeki Uyku Bozuklukları Merkezi’nde çeşitli niçinlerden dolayı uyku bozuklukları olan hastalar tedavi ediliyor. Teşhis konulması için hastalar birtakım testten geçiriliyor. Teşhisin akabinde hastaların baş, boyun ve göğüs, bölgelerin çeşitli sensörler içeren kablolar takılıyor. Geceyi merkezin odasında geçiren hastaların uyku sırasında beden pahaları de teknisyen tarafınca izlenerek raporlanıyor.

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Sinan Bodur uykuda teneffüs bozukluğu yaşayanlarda, bilhassa obez olguların tedavi olmamaları durumunda gündüz saatlerinde de teneffüs yetmezliği gelişebileceğini söylemiş oldu. Bodur, yaş ilerledikçe yahut obezite niçiniyle boyun bölgesinde uyku sırasında teneffüs yolunda hacim azalması meydana geldiğini söz ederek, “Sonuç olarak teneffüs yavaşlaması ya da apne dediğimiz teneffüs durması meydana gelebilmektedir. Bu durumdaki hastalarda gece boyunca uyku yetmezliğine bağlı olarak kandaki oksijen düzeyinin azalması, buna bağlı olarak bir kadro metabolik ve deveran ile ilgili hastalıklar ortaya çıkmaktadır” diye konuştu.

“UYUMA DURUMU ÇOK ÖNEMLİ”

Uykuda teneffüs bozuklukları külfetinin en sık sırt üstü durumlarda meydana geldiğine işaret eden Bodur, “Dilin durumu uykuda geriye gerçek yer değiştirince teneffüs yolunda daralma yahut tıkanma meydana gelebilmektedir. Hastalarımıza tedbir hedefli konum eğitimleri vermekteyiz. Obez olan vatandaşlarımız tedavi edilmezse teneffüs kahrı vakit içinde gündüz de olur. Gündüz de bu hasta uyuklamakta ve morbid obezite meydana gelebilmekte, şeker hastalığı ve dolanım bozuklukları da giderek şiddetlenmektedir. Biz uyku apnesi olan hastalarımıza teşhis daha sonrası endikasyon halinde uygun bir teneffüs dayanak aygıtını veriyoruz. Ekim 2022’den beri hasta almaya başladık. Öteki bölgelerden de uyku merkezi talebi niçiniyle hastalar da geliyor. Buraya Ege’den de gelen hastalarımız oldu” sözlerini kullandı.

“OKSİJEN DÜŞÜKLÜĞÜ”

Uykuda teneffüs meselesinin tedavisinin mümkün olduğunu tabir eden Bodur, halk içinde ‘karabasan çökmesi’ olarak bilinen durumun da uykuda teneffüs yetmezliğine bağlı olabileceğini lisana getirerek, şunları söylemiş oldu:

“Uykuda teneffüs bozukluklarının bir hayli alt niçinleri var; uyku terörü ve uyurgezerlik üzere. Ama bizim üzerinde durduğumuz husus uykuda teneffüs yetmezliğidir. Yani uykuda hava yolu pasajındaki darlığa bağlı oksijen düşüklüğüdür. Halk içinde uykuda ‘karabasan görme’, ‘karabasan çökmesi’ üzere durumlar uykuda teneffüs yetmezliğine bağlı da olabilir. Bu temelinde uykuda apne dediğimiz teneffüs durmasına bağlı oksijen düşüklüğü ile bireyde karabasan çökmesi durumu ortaya çıkabilir. Bu durumu da uykuda teneffüs yetmezliğinin bir bulgusu olarak bakılırsabilmekteyiz.” (DHA)

Okumaya devam et...
 
Üst