Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Kendinizi Kıymetsiz Hissetmenizin Altında Yatan 10 Ruhsal niye

Leila

Global Mod
Global Mod
Düşük öz kıymet, günümüzde insanların karşılaştığı en yaygın sıkıntılarından biri olsa da tahlilleri hakkında gereğince konuşulmayan bir mevzu. Gelin, problemin köküne inip düşük öz kıymetin sebeplerine bir arada bakalım!


1. Kişinin kendini epeyce fazla yargılaması


Zaman vakit kendinize ne kadar kıymetsiz olduğunuzu ve her şeyin ne kadar makûs olduğunu söylüyor olabilirsiniz. Bu çeşit öz tenkitlere hakikaten inansanız da inanmasanız da, bunu yapmanız öz kıymetinizi kaybetmenize yol açar. Öz bedelinizi geliştirmek istiyorsanız, başınızda kendinizi çok derecede eleştirmeyi ve yargılamayı bırakmanız fazlaca kıymetli. Olumsuz iç konuşmalarınızı öz şefkatle değiştirmeye çalışın. Öz bedelinizin vakit içinde arttığını goreceksiniz.


2. Diğerleriyle olan bağlantılarda hudut koyamama


Aslında ne istediğinizi söz etmeye istekli olmak ve istemediğiniz şeylere sağlıklı hudutlar koymanız gerekir. Kendinizi daha âlâ hissetmek istiyorsanız, kendiniz için kuvvetli durmalısınız. Bunun için de yapmanız gerek şey evvela sonlarınızı gözden geçirmektir.


3. Teminat arayışı


Örneğin, yaklaşan bir iş görüşmesi için kaygılı hissediyor ve annenizi arayıp size her şeyin yoluna gireceğini söylemesini bekliyorsunuz. Bu bir garanti arayışıdır. Garanti arayışı siz farkında olmasanız bile duygusal itimadınızı yok eder. Duygusal inanç, sıkıntı hislerden kaçınmaya yahut onlardan kurtulmaya çalışmadan tolere edebilme yeteneğidir. Daima olarak acı verici hislerinizden kaçmaya yahut ‘düzeltmeye’ çalıştığınızda – başka insanların onları hafifçeletmesi için teminat aramayı kullanmak da dahil – beyninize sıkıntı hislerin tehlikeli olduğunu ve onlarla başa çıkamayacağınızı öğretirsiniz. Daha yeterli hissetmek için başka insanları tahlil olarak kullandığınızda, kendinize olan inancınızı ve tıpkı vakitte öz kıymet hissinizi kaybedersiniz.


4. Mükemmeliyetçilik


Eğer mükemmeliyetçi bir yapıya sahipseniz yahut o denli bir ortamda büyümüşseniz kendinizi eksiksiz olmaya zorlayıp en ufak bir başarısızlıkla karşılaşınca kendinizi kıymetsiz hissetme ihtimaliniz pek yüksek. Mükemmeliyetçiliğinizi başınıza taktığınız en küçük şeylerden başlayarak kırmaya çalışın.


5. Bedeliniz hakkında fazlaca fazla düşünmek


Öz bedel hakkında gereğinden çok düşünmek, insanları kendileri hakkında daha makus hissetmelerine yol açar. Yeterince bedelli miyim, sorusunu sormaya başladığınız an kendinizi gerçekçi olmayan bir biçimde eleştirel ve yargılayıcı bir zihniyete soktuğunuz için aslına bakarsanız kaybetmişsinizdir. Kendinizi daha kıymetli yahut pahalı hissetmek istiyorsanız, o denli olup olmadığınızı saplantı haline getirmeyi bırakın. Bunun yerine, hayatta hakikaten ne yapmak istediğinize odaklanın.


6. Öz bakımdan uzak kalma


Bir insan, evvela kendini sevmeli ve kendisiyle ilgilenmelidir. Bunlar olmadan diğerlerine olan ilgisi ve sevgisi kendisinden kayıplar vermesine sebep olur. Bunun önüne geçmek için kendinize daha fazla vakit ayırmalısınız.


7. Öz itimat eksikliği


Bir insan kendine güvenmediği sürece yeni şeyler denemekten korkar. Denemedikçe kendisine olan öz hürmeti ve sevgisi de doğal olarak düşer. Bu durum, kırılması güç bir döngüye niye olarak kişinin kendini bedelsiz hissetmesine niye olur.


8. Toplumun ve medyanın beklentileri


Günümüz dünyasında, birfazlaca şey fazlaca süratli ve kolay gelişirken insanların birbirlerini yargılama yolları de bu duruma parellellik gösteriyor. Toplumun yahut medyanın beklentileri, hoşluk kalıpları; kişinin toplumdan uzaklaşmasına sebep olurken öz pahasını de hatrı sayılır derecede düşürebiliyor. Bunu engellemek ismine hayatınızın yalnızca size ilişkin olduğunu hatırlayın.


9. Zorbalığa uğramak


Ne yazık dünyada her geçen gün, birfazlaca alanda karşılaşılan bir durum olan zorbalık; kişinin kendisini sorgulamasına ve birden fazla vakit kendisini hatalı bulup öz kıymet kaybetmesine yol açar. Bu noktada, gerekirse ruhsal takviye almak kıymetli.


10. Travmalar


Çocukluktan gelen yahut hayatın ileriki devirlerinde yaşanan travmatik bir olay kişinin kendisini ve hayatını sorgulama düzeneklerini tetikleyebilir. Kişi içine çekilebilir ve kendi ortasında yanıtını bulamadığı sorular sonucunda kendini suçlayarak kıymetsiz hissedebilir. Bu cins durumlarda yapmanız gereken ruhsal takviye almaktır.

Okumaya devam et...
 
Üst