Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Kocaeli’de okulda geri dönüşüm atağı

Beykozlu

New member
Türkiye’de depozitolu ambalaj sistemine geçilmeye hazırlanılırken, Kocaeli Körfez Çelik Sanayi Ortaokulu’nda başlatılan geri dönüşüm kampanyasında öğrencilerin kartlarına, okula getirdikleri geri dönüşüm materyali ölçüsü karşılığında para yükleniyor.

Öğrenciler, kartlardaki bu parayla kantinden alışveriş yapıyor. 1 haftada yaklaşık 500 kilo geri dönüşüm materyali topladıklarını belirten okul müdürü İbrahim Yıldız, “Çöpe atılan birfazlaca şeyin çöp değil değer olduğunu, öğrencilerimize yaşatarak öğretiyoruz” dedi.

GERİ DÖNÜŞÜM ÖLÇÜSÜ KADAR KARTA PARA YÜKLENİYOR

Çelik Sanayi Ortaokulu’nda başlatılan geri dönüşüm kampanyasında, öğrencilerin okula getirdikleri geri dönüşüm gereci ölçüsünce kartlarına para yükleniyor. Geri dönüşümün kıymetini anlatmak gayesiyle başlatılan projede kartlarına para yüklenen öğrenciler, elde ettikleri bakiyeyi okul kantininde harcayabiliyor.

Öğrencilerden kartlarına yüklenen para karşılığı alınan geri dönüşüm gereçleri, okulun etraf kulübüne üye başka öğrenciler tarafınca tasnif edilip, paketlenerek bölgede bulunan geri dönüşüm fabrikasına gönderiliyor. bu biçimdece hem öğrenciler etraf şuuru kazanıyor birebir vakitte harçlıklarını çıkarıyor.


“KATILIM HER GÜN ARTIYOR”

Öğrencilerde etraf bilinci oluşturmayı amaçladıklarını anlatan Körfez Çelik Sanayi Ortaokulu Müdürü İbrahim Yıldız, “Biz çöpe atılan birfazlaca değerin zati çöp değil, paha olduğunu öğrencilerimize yaşatarak öğretiyoruz. Geri dönüşüm materyallerini iktisada kazandırırken direkt öğrencilerimize yansıtabiliyoruz. Bu vesileyle harçlıklarını çıkarıyorlar. bu türlü bir dönüşüme şahsen katkı sunarak daha hakkıyla öğreniyorlar. Öğrencilerimizden gelen geri dönüşüm gereçlerini dönüştürerek, direkt okulda kullandıkları kartlı sisteme gerekli yüklemeyi yapıp, okul kantininde harçlık olarak değerlendirmelerini sağlıyoruz. Hem öğrencilerimizden birebir vakitte velilerimizden muazzam bir geri dönüş alıyoruz. O denli ki iştirak her geçen gün artıyor. Etraf kulübü öğrencilerinin sayısı her geçen gün artıyor. Öğrenciler bu projenin bir tarafı ve paydaşı olma gayretindeler” diye konuştu.


“1 HAFTADA YARIM TONA YAKIN TOPLADIK”

Projenin başladığı birinci 1 haftalık devirde öğrencilerden takviye gördüklerini belirten Yıldız, “Projemizin tam manasıyla faaliyete geçtiği 1 hafta boyunca yaklaşık olarak yarım tona yakın geri dönüşüm gerecini geri dönüşüm fabrikasına ulaştırmış olduk. bir daha bu hafta sonuna bahsetmiş olduğumiz ölçüde rakamı geri dönüşüm için fabrikaya ulaştıracağımızı varsayım ediyoruz” dedi.

Projenin ilgi gördüğünü belirten Etraf Kulübü üyesi, 8’inci sınıf öğrencisi Bora Büyükvardar ise “Getirilen geri dönüşüm gereçlerini alarak kendilerine bakiye yüklüyoruz. Arkadaşlarımız da kantinde istedikleri üzere bu bakiyeyi harcayabiliyorlar. Bu projenin bir kesimi olduğum için memnunum. Arkadaşlarımdan da fazlaca hoş yansılar alıyoruz.” diye konuştu.


“REKOR, 67 LİRALIK MATERYAL GETİRENDE”

Projeyle hem para tıpkı vakitte etraf şuuru kazandıklarını vurgulayan 6’ncı sınıf öğrencisi Fatma Ilız da “Bu işin bir modülü olduğum için epey heyecanlıyım. Gelen plastik, metal ve kağıtları arkadaşlarımızdan alarak tartıyoruz. Gelen ölçü karşılığında kartlarına bakiye yüklüyoruz. Şu ana kadar rekor, 67 liralık geri dönüşüm gereci getiren bir arkadaşımızda. bu biçimdece arkadaşlarımız hem para kazanmış oluyor tıpkı vakitte geri dönüşüm için şuur kazanmış oluyor.” dedi.
 
Üst