Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Korkutan araştırma: Covid-19’a yakalananın beyni küçülüyor

Leila

Global Mod
Global Mod
Oxford Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma, Covid-19’un insan beynindeki dokulara ziyan verdiğini ortaya çıkardı. 51-81 yaş içindeki 785 hastanın beyin taramaları incelenirken, hastalığı yavaşça atlatanlarda da hasar oluştuğu görüldü.

Türkiye de dahil birfazlaca ülkede Covid-19 kısıtlamaları ve yasakları gevşetilirken dünyanın en itibarlı kurumlarından Oxford Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma corona virüsünün insan beynine önemli hasar verdiğini ortaya çıkardı.

51-81 yaşları içindeki 785 insanın beyin taramalarını inceleyen bilim insanları, bu bireylerin hastalıktan evvelki ve daha sonraki beyin faaliyetlerini kıymetlendirdi. Araştırma kararında Covid-19 geçirenlerin beyin dokularının hasar gördüğü ve beynin koku ile ilişkili olan bölgelerinin küçüldüğü ortaya çıktı.

İSMİNE “COVİD-19 BEYNİ” DEDİLER

Beynin hafıza ve koku ile ilgili kısmı olarak da bilinen gri bölgenin genişliği önemli bir biçimde küçülürken uzmanlar genel olarak beyin boyutunun da azaldığına dikkat çekti.

MR neticelerinda önemli fark olan bireylerin hafıza kaybı yaşadıklarına da dikkat çekilirken araştırma Nature mecmuasında yayınlandı. Bilim insanları bu duruma “Covid-19 beyni” yorumunu yaparken uzmanlar bu rahatsızlığın vakit ortasında güzelleşip iyileşmediğine dair bir bulguya rastlanmadığını duyurdu.

“BU KADAR NET SONUÇLARA ŞAŞIRDIK”

Bilim insanları Covid-19’un beyinde yarattığı tahribatın 10 yıl yaşlanmakla eş paha olduğunun da altını çizdi. 785 bireyin Covid-19 geçirmedilk evvelki MR sonuçlarını alan bilim insanları 38 ay daha sonra bu hastalardan 401’inin Covid-19 geçirdiğini açıklayarak bunların yeni MR sonuçlarını aldı. İki sonuçları karşılaştıran Gwenaelle Douaud isimli nörolog ve takımı bu bulgulara erişti.

Bahisle ilgili bir açıklama yapan Douaud, “Beyinde bu kadar net farklılıklar olmasını görmek bizim için hayli şaşırtan oldu. Beyin aslında bir plastik üzere kendini güzelleştirebilir ancak bu hususta da incelemelerimiz devam edecek” dedi. Bilim insanları beynin orbitofrontal korteks ve parahipokampal jirus bölgelerinin hasar gördüğünün altını çizdi.

Okumaya devam et...
 
Üst