Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Kulüp dizisiyle gündemde: 6-7 Eylül olayları nedir

Beykozlu

New member
Kadrosunda Gökçe Bahadır, Salih Bademci, Fırat Tanış, Barış Arduç ve Metin Akdülger üzere isimlerin yer aldığı Kulüp dizisi, izleyicilerin gündeminde.

2 kısımdan oluşan dizisinin son 4 kısmı yayınlandı.

Dizide işlenen 6-7 Eylül olaylarının perde gerisi, izleyici tarafınca merak edildi.

Kulüp dizisine bahis olan 6-7 Eylül olayları, ”6-7 Eylül olayları nedir?” ve ”6-7 Eylül olayları niye yaşandı?” sorularını gündeme getirdi.

Türkiye tarihinin en karanlık ve utanç verici olaylarından birisi, 6-7 Eylül 1955’te yaşandı. 67 yıl evvel bugün, İstanbul’da yaşayan gayrimüslimler bir palavra haberle maksat haline getirildi.

Pekala 6-7 Eylül olayları nedir? İşte ayrıntılar…

6-7 EYLÜL OLAYLARI

1954’te Kıbrıslı Rumlar, periyodun İngiliz sömürge idaresine karşı bağımsızlık çabası başlatmış, Yunanistan’daki hükümet ise Kıbrıs halklarının kendi yazgısını tayin hakkı konusunu Birleşmiş Milletler (BM) gündemine taşımıştı.


PALAVRA HABERLE FİTİLİ ATEŞLENDİ

6 Eylül 1955 günü, Mustafa Kemal Atatürk’ün Selanik’teki meskeninin bombalandığına dair çıkan haber, gazeteler yoluyla lisandan lisana yayıldı. Bu haber, Kıbrıs müzakereleri niçiniyle gergin olan halkın, azınlıklara karşı cephe almasına yol açtı.

DÜKKANLAR YAĞMALANDI

Milyonlarca kişi, protesto için sokaklara döküldü. Azınlıklara karşı atağa dönüşen protestolarda, yağmalar yaşandı. Dükkan camları taşla kırıldı. Kimi bölgelerde demir parmaklıklar, kaynak makineleriyle kesildi. Taarruzlarda biroldukça kişi, hayatını kaybetti.


KUTSAL YERLER TAHRİP EDİLDİ

Kiliseler ve mezarlıklarda, kutsal simgeler tahrip edildi. 73 Rum Ortodoks kilisesi yakıldı. Yaşanan vahim hadiselerden daha sonra birtakım gayrimüslim vatandaşlar, İstanbul’dan ayrılma sonucu aldı.

Kimi bölgelerde denetimin sağlanması için sıkıyönetim ilan edilirken, periyodun Başbakanı Adnan Menderes, olayları provoke etmekten dolayı mahkum edildi.


İSTANBUL’U TERK ETTİLER

Bu hadiselerden daha sonra kendini inançta hissetmeyen gayri Müslim vatandaşlarımızdan bir kısmı bilhassa pek epeyce Rum İstanbul’u terk etti. Bu olayları görüldüğü vilayetlerde sıkıyönetim ilan edildi.

İki gün süren hadiselerde pek epeyce kişi tutuklandı ise de yargılamalar berat ile sonuçlandı. 27 Mayıs yargılamalarında bu olaylarda gündeme gelmiştir.
 
Üst