Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

León'da fiyatlar 2023'ü gıda ve konaklamanın öncülüğünde 2,8 artışla kapattı

Asi Kral

Global Mod
Global Mod
Ulusal İstatistik Enstitüsü (INE) tarafından Cuma günü yayınlanan verilere göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) Leon'da 2023 yılını yüzde 2,8 artışla kapatarak eyaleti yüzde 3,1 olarak tahmin edilen ulusal ortalamanın altında bıraktı.


Kasım ayı fiyatlarını Aralık ayı fiyatlarıyla karşılaştıran yıllar arası verilerde bir değişiklik görülmezken, Aralık 2022 ile Aralık 2023'ü karşılaştıran içsel verilerde yüzde 2'lik ciddi bir artış yaşandı. %8.


Sadece ev eşyaları nefes aldırır



Konut, su, gaz ve akaryakıt dışında tüm sektörler fiyatlarını artırdı. INE tarafından sağlanan verilere göre bu parametrenin fiyatları geçen yıl %6,8 oranında düştü.

Ancak gıda ve alkolsüz içecekler ile restoran ve oteller bu fiyat artışını açıklayan temel alanlar oldu. Her iki sektörün TÜFE'si 2023'te %6,5 arttı.


Ayrıca giyim ve ayakkabı (%3,9), sağlık (%3,8), diğer mal ve hizmetler (%3,3), ulaşım (%3) veya iletişim (%2,9) kategorisindeki artışlar da dikkat çekicidir.

Fiyatlardaki artış alkollü içecekler ve tütün (%2,3), mobilya ve ev eşyaları (%2,1), eğlence ve kültür (%1,8) ve eğitim (%1,5) alanlarında daha hafif oldu.


Aylık TÜFE



Ancak aylar arası rakamlarda en büyük artış %1,9'luk fiyat artışıyla eğlence ve kültür sektöründe yaşandı. TÜFE'deki geri kalan artışlar geçen ay daha hafif seyrederken, artışlar yalnızca restoran ve otellerde (%0,6), diğer mal ve hizmetlerde (%0,2) ve sağlık ve konut, su, elektrik, gaz ve yakıtlarda kaydedildi. (%0,1).

Öte yandan, ulaşım (-%1,2), giyim ve ayakkabı (-%0,7), alkollü içecekler ve tütün (-%0,6), mobilya ve ev eşyaları (-%-0,2) ve iletişim sektörlerinde fiyatlar geçen ay düştü. (-%0,1).
 
Üst