Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Mahkemeden örnek karar, SGK geçmişe dönük para ödeyecek

Leila

Global Mod
Global Mod
Denizli’de akciğer kanseri Mustafa Yalçın ilaçlarını karşılamayan SGK’ya dava açtı. Mahkeme evvel önlem sonucu ile kullanılan ilaçların ödenmesini sağladı. Dava, Yalçın’ın ömrünü kaybetmesinden daha sonra bitmiş oldu. Kararda hastanın önlem sonucundan evvel kullandığı ve kendi cebinden parasını ödediği ilaç bedelinin varislere ödenmesine hükmedildi.

Denizli’de akciğer kanseri hastası olan Mustafa Yalçın, 2018 yılı Aralık ayında kendisine reçete edilen ilaçların sıhhat sigortası kapsamında karşılanması için Toplumsal Güvenlik Kurumu’na (SGK) yazılı müracaatta bulundu.

İki haftada bir toplam 5 bin 700 lira ilaç parası ödeyen Yalçın’a SGK 22 Şubat 2019 tarihinde karşılık verdi. Karşılıkta, Sıhhat Uygulama Bildirimi (SUT) kapsamında ilaç bedelinin karşılanması talebi reddedildi.

SGK MEVTE TERK ETTİ

Bunun üzerine Yalçın, yargı yoluna başvurarak Denizli 4. İş Mahkemesi’nde SGK aleyhine ‘Kurum Sürecinin İptali İstemi’yle dava açtı. Dava dilekçesinde hastanın malulen emekli olduğu, ilaçlarını emekli maaşından ve borçlanarak alabildiği, aylık 11 bin 400 lira harcama yaptığı, ilacı kullanan hastalarda mevt riskinin yüzde 41 oranında azaldığı ve ilacın akciğer kanserinde tedaviye cevabı artırdığı açıklandı.

Dilekçede ayrıyeten hastanın reçete edilen ilaçlardan sigortalı ve emekli bulunmasına karşın yararlandırılmayarak vefata terk edildiğine vurgu yapıldı, SGK’nın ilaç masraflarını karşılaması ve bu güne kadar yapılan harcamayı hastaya ödemesi istendi.

ÖNLEM KARARI ALINDI FAKAT HASTA HAYATINI KAYBETTİ

Mahkeme yargılama sırasında birinci vakit içinderda önlem sonucu verdi. SGK’nın ilaç masraflarını karşılaması istikametindeki sonucun akabinde kurum hastanın ilaç masraflarını karşılamaya başladı. Ama Yalçın davanın açılmasından 4 ay daha sonra 27 Temmuz 2019’da 38 yaşında hayatını kaybetti. Yalçın’ın varisleri davayı sürdürdü. Üç yıl boyunca devam eden dava 31 Mart 2022 tarihinde karara bağlandı.

DİĞER BİR İLAÇ YOK

Mahkeme karar öne sürülen sebebinde davanın mirasçıları etkileyecek nitelikte olduğunu belirtti. Bu niçinle mirasçıların iştiraki ile mahkemenin devam ettiği hatırlatıldı. Münasebette Anayasa’nın ilgili hususlarına, Yargıtay 21. Hukuk Dairesi’nin emsal nitelikli sonucuna ve Danıştay 15. Hukuk Dairesi sonucuna atıfta bulunuldu.

Eksper ise doktorun yazdığı ilacın tam karşılığı olabilecek Türkiye’de ruhsatlı öteki bir ilaç bulunmadığı, ilacın kullanılmaması durumunda süratli ve geri dönüşü olmayan bir bozulma olabileceği tarafında görüş bildirdi.

ANAYASA’YA UYGUN DEĞİL

Mahkeme, “Belirtilen tespitler karşısında toplanan tüm kanıtlar bir arada değerlendirildiğinde, vefat eden davacıya reçete edilen ilacın bedelinin davalı SGK tarafınca karşılanması gerektiği kanaatine ulaşılmaktadır.

ötürüsıyla ilacın bedelinin karşılanmasına yönelik olarak yapılan müracaatın reddine ait kurum süreci Anayasa ve yasaya karşıt olup yerinde değildir” biçiminde münasebet gösterdi. Ayrıyeten davacının sunduğu faturalar işaret edilerek bu ilaç bedellerinin davalı kurumdan istenebileceği kararına ulaşıldığı münasebette yer aldı.

GEÇMİŞE DÖNÜK İLAÇ PARASI ÖDENECEK

Mahkeme 7 başlık altında topladığı sonucunda ise reçete edilen nivolumab etken unsurlu ilaç bedelinin kurum tarafınca ödenmesine yönelik başvuruyu SGK’nın reddettiği tesis edilen kurum sürecini iptal etti. Kararda ayrıyeten;

“Vefat eden davacının ilaç bedeline karşılık olarak yaptığı 33 bin 900 lira ödemenin dava tarihi olan 14 Mart 2019 tarihinden itibaren işletilecek yasal faiziyle birlikte davalı kurumdan alınarak davacılara ödenmesine” denildi. Karara nazaran SGK hastanın kendi cebinden aldığı ilaçların sarfiyatını faizi ile bir arada ödeyecek. Hasta hayatta olmadığı için para eşi ve çocuğuna verilecek.

Okumaya devam et...
 
Üst