Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Maske mecburiliği ne vakit kalkacak? Maske takma mecburiliği bitecek mi?

Leila

Global Mod
Global Mod
Birfazlaca ülkede maske zorunluluğunun kalkmasının akabinde Sıhhat Bakanı Fahrettin Koca, önümüzdeki haftayı işaret etti. “Maskelerin ne vakit çıkacağı konusu da dahil olmak üzere bundan daha sonra neler yapılacağını net bir biçimde tabir edeceğiz” diyen Koca’nın açıklamalarının akabinde akıllara ‘maske zaruriliği kalkacak mı’ sorusu geldi.

Uzun devirdir ömrün bir kesimi haline gelen maske başta sokak ve caddelerde olmak üzere bir yerde takılması zarurî hale geldi. Avrupa’nın birfazlaca ülkesinde aşılama süreci ile bir arada maske mecburiliği da gevşetilmeye başlamıştı. Sıhhat Bakanı Fahrettin Koca, salgınla çabada yeni periyot için bir hafta daha sonrayı işaret etti ve “Maskelerin ne vakit çıkacağı konusu da dahil olmak üzere bundan daha sonra neler yapılacağını net bir biçimde söz edeceğiz” tabirlerini kullandı.

MASKE YASAĞI KALKTI MI?

Gelecek hafta çarşamba günü korona virüs sürecini anlatan bir basın toplantısı yapılacağını aktaran Sıhhat Bakanı Fahrettin Koca, “Gelecek hafta bir toplantı yapacağız. Corona virüsle uğraşta geldiğimiz noktayı goreceğiz. O görüşmede maske ve gibisi önlemler, ne vakit test yapılması gerektiği dahil olmak üzere birfazlaca mevzu ele alınacak” dedi.

“MASKE ZORUNLULUĞUNU KALDIRMAK KUSUR OLUR”

Bakan Koca’nın bu açıklamasını pahalandıran Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Kolu Lideri Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, “Umarım Bilim Konseyi maske uygulamasını kaldırmaz” dedi.

Toplumsal medya hesabından maske konusunda açıklamalarda bulunan Ceyhan, şunları belirtti:

* En büyük yanılgı öteki ülkelerdeki uygulamayı örnek gösterip, biz niye yapmıyoruz demek. 4. dalgada ‘İngilizler şu biçimde yapıyor’ dedik, yaptık. Ne oldu? Olay sayısında İngiltere dünyada 1. biz 2. olduk.

“DİĞER VATANDAŞLARI ÖLDÜRMELERİNE MÜSAADE VERMEKTEN FARKSIZDIR”

* Kullandığımız cerrahi maskeler bildiğiniz üzere, virüsün size bulaşmasını değil, sizdeki virüsün diğerine bulaşmasını önler. Yani maskeleri çıkarın demek, öldürme potansiyeli olan bir küme katili sokağa salıp, başka vatandaşları öldürmelerine müsaade vermekten farksızdır.

* Umalım ki o görüşmede bu bahisler bir daha düşünülsün. Tedbir almak istemeyen, aşı olmayı reddedenlerin özgürlüğü kadar; hastalanıp ölmek istemeyenlerin hakları da dikkate alınsın.


“MASKE ÇIKACAK GİBİ…”

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı, Halk Sıhhati Ana Bilim Kolu Lideri ve Bilim Şurası Üyesi Prof. Dr. İlhan, birtakım ülkelerde corona virüsü sürecinde toplumu rahatlatacak kimi uygulamaların hayata geçirildiğini söylemiş oldu.

İlhan, “Ancak bu ülkelerin aşılamada yüzde 80 seviyelerine gelmiş olan ülkeler olduğunu bilmek gerekiyor. Geldiğimiz evrede, aşılamanın yüksek seviyelere hakikat yol alması, corona virüsü ile uğraşta insanların çabayı öğrenmiş olması göz önüne alındığında, kapalı ortamda dikkatli olunması şartı ile maskenin çıkartılması yolundaki yaklaşımlar dünyada da mevcut. Açık alanlarda bilhassa aşılı bireyler için maske takılmayabileceği halindeki görüşler kelam konusu” diye konuştu.

‘RAKAMLARI GÖRÜP KIYMETLENDİRME YAPMAK DAHA DOĞRU’

Prof. Dr. İlhan, maskenin nerede takılması gerektiğini bilmek gerektiğini lisana getirerek şöyleki konuştu:

“Sürecin şöyleki bir istikamete gerçek gidebileceğini düşünüyorum, bu benim şahsi görüşüm; epeyce kalabalık ortamlarda mesela; toplu taşımada, otobüs, uçak seyahatinde, sinemada, tiyatro üzere yerlerde beşerler maske takarak hem kendilerini tıpkı vakitte etraflarını koruyabilirler, hala salgın devam ettiği için bunu söylemek gerekiyor.

Bunun yanında diyelim ki daha az kalabalık olan bir yere gidildi, buralarda beşerler maskesiz dolaşabilecek üzere gözüküyor. Bunların sonucunı vermek için sayıları, gidişatı görüp ona bakılırsa kıymetlendirme yapmak şüphesiz daha yanlışsız olacaktır.

Bilhassa yurt haricinde görüyoruz; Japonyada, Korede buralarda beşerler toplu taşımaya binerken, sıhhat kuruluşuna giderken, hayli kalabalık bir vergi dairesine, bankaya gidildiğinde burada maske takma yoluna gidebiliyorlar, bu biçimde bir surece yanlışsız süreç ilerleyebilir niyetindeyim.”

Okumaya devam et...
 
Üst