Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Maske yasağı kalktı mı? Uçak, otobüs ve okullarda maske yasağı kalktı mı?

Leila

Global Mod
Global Mod
Corona virüs salgını ile ömrümüze giren maske kullanması yaklaşık 2 yıldır zarurî tutulurken, geçtiğimiz haftalarda maske zaruriliği kalktı. Maske mecburiliği okul, hastane ve toplu taşımada devam ediyor fakat bugün gerçekleştirilecek bilim konseyi toplantısı daha sonrasında değişmesi bekleniyor.

Bilim Konseyi, salgınla çabada gelinen nokta ve kısıtlamaları yeniden kıymetlendirerek geçtiğimiz haftalarda maske zorunluluğunun kalktığını duyurdu. İçişleri Bakanlığı da maskenin nerelerde takılmaya devam edileceğini belirten genelgeyi yayımladı.

MASKE YASAĞI KALKTI MI?

Maske kullanması, HES kodu sorgulaması ve negatif PCR test kararı ibrazı istenilmesine dair kararların uygulanması 03.03.2022 tarihi itibariyle sonlandırıldı.

* Bundan bu biçimde açık alanlar ile toplumsal aranın uygulanabildiği ve uygun havalandırma şartlarının bulunduğu kapalı yerlerde maske kullanma zaruriliği uygulanmayacak.

* Yeni bir karar alınıncaya kadar; okul, hastane, sinema, tiyatro üzere bireyler içinde gerekli toplumsal aranın sağlanamadığı kapalı yerler ile otobüs, minibüs, servis, tren, metro, vapur, uçak üzere her türlü toplu ulaşım araçlarında (şehirlerarası dahil) maske kullanım mecburiliği uygulanmasına devam edilecek.

UÇAK, OTOBÜS VE OKULLARDA MASKE KALDIRILDI MI?

Salgın periyodunun yeni yol haritasının belirlendiği toplantı daha sonrası açıklama yapan Sıhhat Bakanı Fahrettin Koca, şu sözleri kullandı;

*Birazdan açıklayacağımız kararlar tam mutabakatla alınan kararlar değil. Birtakım bilim adamları farklı görüşlere sahip. Biz Sıhhat Bakanlığı olarak şu kararları aldık;

1.Artık açık havada maske kullanmak zorunda değiliz.

2.Kapalı ortamda havalandırma yeterliyse ve aralık var ise maske takmak artık kural değil.

3. Yeni devirde HES kodu uygulaması kaldırıldı. hiç bir kurum ve kuruluşta HES kodu denetimi yapılamayacak.

4. Hastalık belirtesi olmayan şahıslardan test istenmeyecek.

*Özellikle aralığın korunmadığı kapalı alanlarda; yani aralık korunamıyorsa uçak, otobüs, tiyatro, sinema üzere sıhhat kuruluşları üzere alanlarda, okulların kapalı alanlarında maskeleri kullanmaya devam ediyoruz.

*Bunun haricinde kapalı alan olup, ara korunabiliyor ise o durumda maskeyi takmanın kaide olmadığını söylüyoruz.

*Maske hayatımızdan çıktı mı? ömrümüzden çıkmadı; lakin maskeyi nerede gerekiyorsa, gerekli olan ortamda bilhassa büyüklerimizi riskli olanları korumak ismine yanımızda taşımak gerektiğini söylüyoruz.

*Kapalı alanlarla ilgili hem uçak hem otobüs hem servis üzere, sinema, tiyatro, sıhhat kuruluşları, okulların kapalı alanları üzere uzaklığın korunamadığı yerlerde maske kullanmak elbette mecburidir.


MASKE YASAĞI BİLİM HEYETİNDE GÖRÜŞÜLECEK

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Adıyaman Valiliği ziyareti daha sonrası basın açıklaması yaptı…

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Bilim Konseyi’nde maske başta olmak üzere birfazlaca mevzuyu ele alacağız. Okullarda maske olmak üzere bir fazlaca mevzu değerlendirilecek” diye konuştu.

Koca’nın açıklamasından öne çıkanlar şöyleki:

*Hastane yükümüzün epey azaldığını artık biliyoruz. Bir taraftan da tesirli olan aşılarımızın olduğunu biliyoruz. 3 çeşit aşımız biliyorsunuz vatandaşımızın tercihine sunuluyor.

*Bu manada TURKOVAC aşımız da üretilmeye devam ediyor. Rastgele bir tedarik sorunun olmadığını rahatlıkla söyleyebilirim.

*Özellikle bu vakitte vatandaşlarımızın, hele belirli bir yaş üzerinde olan, ek hastalığı olan vatandaşlarımızın asla ve asla hatırlatmak dozlarını ihmal etmemeleri gerekiyor.

*Yani salgın bitiyor artık aşıya muhtaçlık kalmadı üzere düşünmemeliyiz. Aşılı olan vatandaşlarımızın bilhassa akciğer enfeksiyonunun daha az olduğunu hatta akciğere inmediğini biliyoruz.

*TURKOVAC’ın da bilhassa Omikron varyantına değerli oranda tesirli olduğunu yine tekrar söylemek istiyorum. İtimatla her insanın kullanımı gerektiğinin altını çiziyorum.

*Hastane yükünün fazlaca azaldığını, 21 vilayetimizdeki ağır bakımların kapatılmaya gerçek gittiğini ve bu süreçte bilhassa birinci pikten daha sonra şu an Türkiye’de hastane yükünün en az olduğunu devri yaşıyoruz.

* Bu, son derece değerli. Hala Avrupa’da ve pek epeyce ülkede hadise sayılarını ve hastane yükünü hepimiz biliyoruz. Türkiye’nin geldiği noktayı değerli buluyorum.

Okumaya devam et...
 
Üst