Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Meskenlerdeki hava kirliliği de hasta ediyor

Leila

Global Mod
Global Mod
Prof. Dr. Erk, konut ortamının da çeşitli toksinlerle yüklü olduğuna dikkat çekti ve ‘’Çocuklarda alerji ve astım; yetişkinlerde ise kanser ve öbür kronik hastalıklar mesken içi kirlilikle ilintilidir’’dedi…

Hava
kirliliğinin yüzlerce zehir içeren sigara kadar tehlikeli olduğunu hatırlatan uzmanlar, üstelik bu riskin sırf dışarıda değil kapalı ortamlarda da ölümcül hastalıklara yol açabileceğine dikkat çekiyor. ‘’Doğalgaz, deterjan, duvar boyası üzere mesken içi kirleticiler, dış ortamlardaki üzere seyrelip dağılmadığı için kapalı ortamda devasa yükseklikte yoğunlukta bulunabilir. Gerçekten yapılan çalışmalar ve ölçümler kararı kimi konutların dış ortama nazaran 100-500 kat daha kirli olduğu tespit edilmiştir” diyen İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Osman Erk, mesken içi kirliliğin niçinlerini şu biçimde sıraladı…


Doğalgazla çalışan cihazlar

Kapalı ortamlarda uygun havalandırma olmadan yapılan ısınma ve pişirme faaliyetleri ziyanlı duman partiküllerinin ortaya çıkmasına yol açar. Örneğin kombi, şofben, fırın, şömine ve su ısıtıcılar konut içine karbon monoksit, nitrojen dioksit, metan, yanmayan doğalgaz üzere toksinler yayarlar. ötürüsıyla bu aygıtların kullanıldığı yerlerin sık sık havalandırılması gerekir.


Kimyasal ürünler

70 binden çok kimyasalın büyük bir kısmı konut mamüllerinde de kullanılmaktadır. Bu kimyasalların birçok uçucu vasıftadır. Oda sıcaklığında gaz halinde bulunur, kolay kolay akciğerlere ulaşarak ziyanlı tesir yaparlar. Deterjan, çamaşır suyu üzere paklık gereçleri, oda kokuları ve böcek ilaçları üzere kimyasal mesken eserleri odalara birfazlaca uçucu kimyasal unsur yayar. Deterjanların birçoklarında fosfat ve klor vardır. Bunların yutulması ve solunması ziyanlıdır. Banyo ve tuvalet temizleyicileri amonyak, klor, hidroklorik asit ve formaldehit içerebilir. Amonyak ve klor içeren paklık materyalleri tıpkı anda kullanıldığında akciğerde toksik, kanserojen ve öldürücü olabilen amonyum klorür gazı ortaya çıkar. Parfüm üzere yapay kokulandırıcılar paradiklorbenzen, sinek ilaçları klordane isimli uçucu kanserojen kimyasallar içerir.

Duvar boyaları

Duvar boyalarında bulunan VOC’lar (uçucu organik bileşikler), iç yer kirliliğinin en değerli sebeplerinden biridir. Boyalar da birfazlaca kimyasal unsur içerir. Bu yüzden su bazlı boyalar tercih edilmelidir.


Mobilyalar

Mobilya ve gibisi eserlerde, laminat parkelerde bulunan formaldehit kanserojen bir kimyasaldır. Formaldehit, hem de tırnak cilası, sabun, şampuan ve kremlerde de bulunabilir. Biroldukca ülkede kozmetik eserlerde kullanması yasaklanmıştır. Formaldehit eserlerde “formalin” olarak gizlenebilmektedir. Kan kanserine yakalanan çocukların konutlarında yapılan araştırmalarda yüksek formaldehit varlığı tespit edilmiştir. Doğal masif mobilya eserleri tercih edilmeli, mobilya alırken formaldehit kullanılıp kullanılmadığı sorgulanmalı, MDF ve suntadan yapılan mobilyalardan uzak durulmalıdır.

Akarlar

Klima, halı, kilim, yastık, yorgan, koltuk, yatak üzere yerlerde bulunan ve gözle görülmeyen akarlar mesken içi kirliliğin, alerjik hastalıkların ve astımın en kıymetli niçinlerinden biridir. Bu eşyalar sistemli temizlenmeli, klima filtreleri de her yıl değiştirilmelidir.

Tehlikenin farkında değiliz

Evde kullanılan aygıtlardan paklık mamüllerine kadar birfazlaca materyalin içerdiği toksinler, insan kanında ve yağ dokusunda tespit edilmiştir. Yaygın görülen burun akması, göz yaşarması, yorgunluk, baş ağrısı, konsantrasyon bozukluğu, üst teneffüs yolu enfeksiyonu, cilt bozuklukları üzere rahatsızlıklar; mesken içi hava kirliliğine niye olan kimyasallara bedenin gösterdiği alerjik tepkilerdir. Bu durum vakit içinde alerji, astım, kanser ve başka biroldukca kronik hastalıklara niye olabilir.

Okumaya devam et...
 
Üst