Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Meyve suyu bedeni nasıl tesirler?

Leila

Global Mod
Global Mod
Prof. Dr. Erk, “Meyve sağlıklıdır ama meyve suyu ister taze sıkılmış olsun ister pastörize edilmiş endüstriyel meyve suyu olsun sıhhate zararlıdır” dedi.

Meyve suları gün ortasında vitamin muhtaçlığını karşılamanın kolay yolu olarak görülür. halbuki uzmanlar sıhhat için meyve suyu yerine meyvenin kendisinin tüketilmesini tavsiye etmektedir.


İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Osman Erk, bunun niçinlerini şu biçimde deklare etti:


KAN ŞEKERİ YÜKSELİR

Meyve sağlıklıdır ancak meyve suyu ister taze sıkılmış olsun ister pastörize edilmiş endüstriyel meyve suyu olsun sıhhat açısından ziyanlıdır. Meyvelerde glikozun yanı sıra fruktoz da bulunmaktadır. Fruktoz bilindiği üzere meyve şekeridir ve meyvelerdeki glikoz/fruktoz oranı meyveye bakılırsa ve olgunlaşma evresine nazaran değişiklik gösterir. Meyvelerde ayrıyeten bol bol lif, fitobesin, antioksidan, antikanserojen bileşikler, vitamin ve mineraller bulunur. Lifler fruktoz ve glikozun yavaş yavaş emilmesini sağlayarak kan şekerini istikrarlar. Gerek taze sıkılmış gerekse endüstriyel olarak hazırlanmış meyve sularında ise lif olmadığı için glisemik indeks yüksektir, süratle kan şekeri yükselir ve akabinde insülin salgılanması gerçekleşir. İnsülin yağ depolayan bir hormondur beraberinde kan şekerini düşürür, acıkma hissi ortaya çıkar ve kişi tekrar yemek yeme gereksinimi duyar. Dünya Sıhhat Örgütü, yetişkinlerin günde 30 gramdan fazla şeker katkısı almamalarını önermektedir. Bu bir çay bardağı meyve suyuna muadildir.


KATKI UNSURLARINA DİKKAT!

Endüstriyel meyve sularının içeriğine bakıldığında su, şeker (sakkaroz, glikoz şurubu, fruktoz şurubu), asit düzenleyiciler (sitrik asit, malik asit), aromalar, renklendiriciler (beta karoten), antioksidanlar (askorbik asit), kıvam artırıcılar, sodyum benzoat ve potasyum sorbat üzere biroldukça kimyasal bileşiklerin var olduğu görülür. Bu cins meyve sularında ekseriyetle gerçek meyve oranı son derece düşüktür.


ÇOCUKLARDA BEYİN VE RUH SIHHATİ OLUMSUZ ETKİLENİR

Bilimsel araştırmalarda sık tüketilen hazır meyve sularının ortasında bulunan renklendirici ve koruyucuların çocuklarda hiperaktiviteye, konsantrasyon bozukluklarına, alerjilere ve kansere sebep olabileceği bildirilmektedir. FDA günlük renklendirici katkı unsuru alım ölçüsünün 30 mg’dan daha az olmasını koşul koşmaktadır. Ancak paketli meyve suları bu çeşit katkı hususlarının en değerli kaynağı olarak varlığını sürdürmektedir. Yüzde 100 meyve suyu olduğu belirtilen meyve sularının kan şekerini süratle yükseltmek ve ortasında bulunan katkı hususları niçiniyle bedenin toksin yükünü artırma riski vardır.


KAN YAĞLARI DA YÜKSELİR

Endüstriyel meyve sularının içeriğine bakıldığında su, şeker (sakkaroz, glikoz şurubu, fruktoz şurubu), asit düzenleyiciler (sitrik asit, malik asit), aromalar, renklendiriciler (beta karoten), antioksidanlar (askorbik asit), kıvam artırıcılar, sodyum benzoat ve potasyum sorbat üzere biroldukca kimyasal bileşiklerin var olduğu görülür. Bu cins meyve sularında çoklukla gerçek meyve oranı son derece düşüktür.


İNSÜLİN DİRENCİNE VE KARACİĞER YAĞLANMASINA yol açar

Meyve suyu üretimi için sıklıkla musluk suları kullanılmaktadır. Musluk sularının ise başta ağır metaller olmak üzere biroldukça toksin içerdiği bilinmektedir. Yüzde 100 meyveden olsa bile bir bardak meyve suyu içildiğinde meyve suyunda bulunan glikoz ve fruktoz süratle karaciğere ulaşarak karaciğerde yağ birikimine, karaciğer yağlanmasına ve insülin direncine sebep olabilir. Bu tesir bilhassa obez olan şahıslarda daha barizdir. Şekerli içecekler de obezitenin en değerli niçinlerinden biridir.

Okumaya devam et...
 
Üst