Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Molnupiravir ilacının kullanması haftaya başlanacak: Uzmanlar corona virüs ilacını kıymetlendirdi

Leila

Global Mod
Global Mod
İngiltere’de de kullanıma başlanan Molnupiravir ilacının Türkiye’de Covid-19’a karşı kullanması için Bilim Konseyi’nden karar çıktı. Sıhhat Bakanı Fahrettin Koca, Molnupiravir ilacının 65 yaş üstü ve kronik hastalarda gelecek hafta kullanılmaya başlanacağını deklare etti.

Molnupiravir, Covid tedavisinde kullanılan birinci özel oral antiviral ilaç olarak tanımlanıyor. Hap, corona virüsün kendi kopyasını ortaya çıkarmak için kullandığı enzimlerini maksat alarak onu zedeliyor. Bu durum virüsün çoğalmasına pürüz oluyor.

Sabah gazetesinde ilacı kıymetlendiren enfeksiyon uzmanları, ilacın Covid’e yakalanan 65 yaş üstü ve kronik rahatsızlığı olan hastalarda birinci 5 gün ortasında başlanması gerektiğini belirterek “Bu ilacın en kıymetli özelliği hastalığın erken periyodunda verildiği vakit ağır seyretme riski olan hastalarda hastalığın ilerlemesini engellemesi” olduğunun altını çiziyor.




“İYİ BİR FIRSAT”

Prof. Dr. Haluk Eraksoy (İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Kolu Başkanı):
“Tedavide rahatlık sağlayacak. Güzel bir fırsat. 65 yaş üstü hastalarımız koronavirüs ile bir arada altta yatan hastalıklarla birleşince tedavi etmekte kuvvetlik çektiğimiz hasta kümesi. Hayatta kalmaları için büyük çabalar verdiğimiz hastalarımız. Artık bu ilaçla onlara öncelik tanınıyor. Aşılılar Covid-19’dan korunmamız için kuvvetli bir silahtı. Bu ilaç erken periyotta kullanıldığında tesirli bir ilaç. Hastaneye yatışları bu sayede önlemiş olacak”

“GÜNDE 2 DEFA VERİLECEK”

Prof. Dr. Zekaver Odabaşı (Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Üyesi):
“Hastalığın birinci 3-5 günü içerisinde verilecek. Ayaktan hastalarda hap olarak verilecek. 65 yaş üstü ve kronik hastalığı olanlarda kullanılacak. Yüzde 50 civarında hastaneye yatış ve ağır hastalığa yakalanma riskini engelleyecek. 5 gün boyunca sabah akşam olmak üzere günde 2 kez verilecek. Hamilelerde kullanılmaması lazım. Gebelik değerli bir risk faktörüdür hastalık hamilelerde ağır seyreder fakat yapılan deneylerde fetusa ziyan verdiği görüldüğü için hamilelerde kullanılmayacak.

Uzm. Dr. Rıdvan Karaali (Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Kolu Öğretim Üyesi): “Hastalığın erken evresinde verildiği vakit ağır seyretme riski olan hastalarda hastalığın ilerlemesini engellediği saptandı. 65 yaş üstünün tercih edilmesi bu küme hastalarda Kovid’in ağır seyretme eğilimi daha yüksek ve bu küme hastalarımızda altta yatan hastalıklar da var. İlerleyen vakit içinderda bu ilacın öbür popülasyonda da kullanılması hastalığın seyriyle alakalı bir durum. Temas eden şahıslarda hastalığı önleyip önlemeyeceğine yönelik çalışmalar ise devam ediyor. bu vakitte hastalığın bulaşmasını engellediğini gösteren datalar önümüze gelirse temaslı riskli kümede hastalığın geçişini önlediği kanıtlanırsa bu kümede da kullanılabilir.”

Okumaya devam et...
 
Üst