Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Molnupiravir nedir, kullanması ne için? Molnupiravir yan tesirleri neler?

Leila

Global Mod
Global Mod
Dünya çapında milyonlarca insanın vefatına sebep olan corona virüsüne karşı geliştirilen ve mevt oranını azalttığı belirtilen Molnupiravir, ülkeler tarafınca dikkatle takip ediliyor. Birinci raporlar Molnupiravir hapının yavaşça ila orta derecede hastalığı olan hastalarda hastaneye yatış ve vefat riskini %50’ye indirdiğini gösterdi, lakin Kasım ayında, FDA yetkilendirmesindilk evvel bildirilen araştırmanın son tahlili , bunda bir azalma olduğunu gösterdi. Molnupiravirin muhtemel yan tesirleri içinde ishal, baş dönmesi ve mide bulantısı bulunuyor.

ABD merkezli ilaç şirketi Merck & Co tarafınca geliştirilen ve ağızdan alınan Molnupiravir hapının corona virüsüne yakalananlarda vefat yahut hastaneye yatış riskini yaklaşık yüzde 50 oranında azalttığı belirtilmişti. İngiltere, Covid hapına kullanım onayı veren birinci ülke olmuştu.

MOLNUPİRAVİR NEDİR, NE İŞE YARIYOR?

ABD merkezli ilaç şirketi Merck & Co tarafınca yapılan açıklamada geliştirilen ve ağızdan alınan antiviral hapın corona virüsüne yakalananlarda mevt yahut hastaneye yatış riskini yaklaşık yüzde 50 oranında azalttığı belirtilmişti.

Molnupiravir, genel olarak hastaların COVID-19’un birinci semptomlarını yaşamasından daha sonraki beş gün ortasında başlayarak, beş gün boyunca günde iki kere dört kapsül olarak veriliyor.

Merck ilacının yavaşça ila orta derecede hastalığı olan hastalarda hastaneye yatış ve vefat riskini %50’ye indirdiğini gösterdi, fakat Kasım ayında, FDA yetkilendirmesindilk evvel bildirilen araştırmanın son bir tahlili, bunda bir azalma olduğunu göstererek yüzde 30 yarar sağladığını ortaya koydu.

Corona virüs, genetik malzemesi olarak RNA’yı kullanır. Molnupiravirin yapısı, virüsün RNA’sını yapmak için kullanılan nükleositlere (veya kimyasal yapı taşlarına) benzeri. İlaç, sentezlenirken kendisini RNA’ya dahil ederek çalışıyor.

MOLNUPİRAVİR YAN TESİRLERİ NELER?

Merck’in klinik araştırmasının son tahliline göre, ilacın pak bir güvenlik profiline sahip olduğu görülüyor, yani deneme gönüllülerinde önemli bir yan tesir yaşanmadı.

Molnupiravirin muhtemel yan tesirleri içinde ishal, baş dönmesi ve mide bulantısı bulunuyor.

MOLNUPİRAVİR KİMLER İÇİN ÖNERİLİR?

Molnupiravir, hastaneye yatış yahut mevt dahil olmak üzere şiddetli COVID-19’a ilerleme riski yüksek olan 18 yaş ve üstü yetişkinlerde yavaşça ila orta şiddette COVID-19 tedavisi için yetkilendirilmiştir. Kemik ve kıkırdak büyümesini etkileyebileceğinden 18 yaşından küçük çocuklar ve gençler için onaylanmamıştır.

GEBELER MOLNUPİRAVİR KULLANABİLİR Mİ?

Molnupiravir’in hamilelik sırasında kullanılması tavsiye edilmez, zira hayvan üreme çalışmalarından elde edilen bulgular, molnupiravir’in gebe bireylere uygulandığında fetal ziyana niye olabileceğini göstermiştir. Gebe kalma potansiyeliniz var ise, sıhhat uzmanınız molnupiravir reçete etmedilk evvel gebe olup olmadığınızı değerlendirmelidir.

Gebeyseniz, sağlayıcı sadece potansiyel faydaların potansiyel risklerden daha ağır basması ve bunu size iletmesi durumunda reçete etmelidir.

MOLNUPİRAVİR DELTA VE OMİCRON ÜZERİNDE TESİRLİ Mİ?

ABD’de ve öbür ülkelerde yürütülen molnupiravir klinik denemesinden elde edilen sonuçlar, ilacın Delta , Gamma ve Mu mutasyonları dahil olmak üzere CDC’nin “endişe verici varyantlarına ” karşı tesirli olacağını öne sürdü. Bilim adamları hala ilacın Omicron’u tedavi etmek için ne kadar âlâ çalıştığını araştırıyorlar .

Okumaya devam et...
 
Üst