Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Obezitede Batı Karadeniz birinci sırada

Leila

Global Mod
Global Mod
Türkiye’de fazla kiloluluk oranı hem erkeklerde birebir vakitte bayanlarda yüzde 40 dolaylarında… Bölgelere nazaran ayrıldığında obezite oranı yüzde 37,5 oranıyla Batı Karadeniz Bölgesi birinci sırada alıyor.

Atlas Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Kısım Lideri Prof. Dr. M. Emel Alphan obeziteden korunmanın yolunun sağlıklı, kâfi ve istikrarlı beslenmeden geçtiğini söylemiş oldu.

4 Mart Dünya Obezite Günü ötürüsıyla açıklamalarda bulunun Prof. Dr. M. Emel Alphan, beden yağının artışı olarak tanımlanan obezitenin kalp-damar hastalıkları, diyabet, karaciğer yağlanması ve hipertansiyon başta olmak üzere bir epeyce hastalığın sebebi olduğunu söz etti.


Atlas Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Kısım Lideri Prof. Dr. M. Emel Alphan


FAST FOOD ŞEKLİ BESLENME

Prof. Dr. Alphan, obezitenin temel sebeplerini açıklarken, “Vücuda besinlerle gereksinimden fazla alınan güç ile bedende yağ ölçüsü artar. Fast-food stili besinler üzere güç içeriği yüksek besinlerle sık beslenmek ve fizikî aktivitenin azlığı obezitenin temel sebeplerindendir” dedi.

2010 yılında TURDEP-2 çalışmasına bakılırsa, Türkiye’de yüzde 35,9 olan obezite oranlarının 2019 TBSA çalışması neticelerina bakılırsa yüzde 31,5 oranına gerilediğini söz eden Prof. Dr. Alphan, şu biçimde konuştu:

– Fazla kiloluluk oranı hem erkeklerde tıpkı vakitte bayanlarda yüzde 40 dolaylarındadır. Bölgelere nazaran, ayrıldığında obezite oranı yüzde 37,5 oranıyla Batı Karadeniz Bölgesi birinci sırada, yüzde 36,9 oranıyla Orta Anadolu Bölgesi ikinci sırada yer almaktadır. Bu datalar obezitenin artmaya devam ettiğini vurgularken, aslında önlenebilir bir hastalık olduğunu da hatırlatmak gerekir.

ÇOCUKLARIN YÜZDE 30’U OBEZ OLACAK

– Son 20 yıldır obezite çocuklarda da görülmekte olup obez çocukların yüzde 30’unun yetişkinlik devrinde de obez olacakları iddia edilmektedir. Çocukluk çağındaki şişmanlığın çocuklarda tip2 diyabete (yetişkinlerde daha sık olan) niye olduğu da hatırlanırsa çocukluk çağından itibaren obeziteden korunmakla ve yetişkinlik devrinde obezitenin niye olduğu hastalıklardan korunmak mümkün olacaktır.

Okumaya devam et...
 
Üst