Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Ocak ayında sıhhatte şiddet tavan yaptı

Leila

Global Mod
Global Mod
Sağlık-Sen’in Sıhhatte Şiddet Raporu’na göre, ocak ayında sıhhat çalışanlarına yönelik 30 şiddet olayı meydana geldi, 57 sıhhat çalışanı da mağdur edildi. Raporda, “Sağlıkta şiddet, yeni yılın birinci ayında bir daha tavan yaptı” denildi.

Sağlık-Sen tarafınca yapılan yazılı açıklamada, ocak ayında da sıhhat çalışanlarına yönelik şiddetin devam ettiği açıklandı.

Sendika’nın ‘Sağlıkta Şiddet Raporu’na göre, ocak ayında sıhhat çalışanlarına yönelik 30 şiddet olayı meydana geldi, 57 sıhhat çalışanı da mağdur edildi.

Her geçen gün sıhhatte şiddetin arttığı vurgulanan raporda, “Sağlıkta şiddet, yeni yılın birinci ayında bir daha tavan yaptı. Ay boyunca 68 saldırganın niye olduğu 30 şiddet olayında, 57 sıhhat çalışanı mağdur oldu. Günübirlik yansılar ve cezai müeyyidelerin caydırıcı olmaması maalesef sıhhatte şiddeti körüklemekte” denildi.

“Sağlıkta şiddet problemini görmezden gelmek nitelikli sıhhat sistemini zedelerken, şiddet sarmalını da ortasından çıkılmaz bir hale sokmaktadır” denilen raporda, “Başta Sıhhat Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı olmak üzere bahisle ilgili tüm paydaşların bir an evvel somut adımlar atması gerekmekte. Aksi takdirde alarm veren sıhhatte şiddet, sıhhat sistemine önemli manada ziyan vermeye devam edecektir” tabirlerine yer verildi.

’25 SALDIRGAN HAKKINDA SÜREÇ YAPILMADI’

Raporda, Sıhhatte Şiddete Karşı Acil Hareket Planının acilen hayata geçirilmesi gerektiği kaydedilerek, “Ay boyunca 30 şiddet olayının 5’ini hastalar gerçekleştirirken, 19’una hasta yakınları, 1’ine yönetici, 5’ine ise kendini bilmez şahıslar niçiniyet verdi” denildi.

Açıklamada, hasta ve hasta yakınlarının saldırgan tavrının, sıhhat çalışanları içinde dehşet saldığının altını çizildi.

“Ocak ayında 30 şiddet olayının 25’i hem fiili hem kelamlı, 5’i ise kelamlı olarak vuku buldu” denilen raporda, şu sözler yer aldı:

“Şiddet olaylarının en çok yaşandığı yer bir daha hastaneler oldu. 30 şiddet olayının 20’si hastanelerde vuku bulurken, 5 olay aile sıhhati merkezlerinde, 5 olay ise saha çalışmaları esnasında cereyan etti.

Ay boyunca 17 hemşire, 16 tabip, 12 acil sıhhat hizmetleri çalışanı, 2 güvenlik ve 10 da başka sıhhat çalışanı şiddet mağduru oldu.

Ocak ayı boyunca yaşanan şiddet olaylarına sebep olan 68 saldırganın 25’i hakkında rastgele bir süreç yapılmadı. Gözaltına alınan 11 saldırgan hür bırakılırken, 14 saldırgan hakkında ise soruşturma başlatıldı. Kamu bakılırsavlisi 1 saldırgan açığa alınırken, 17 saldırgan tutuklandı.”

‘TOPLUMSAL MÜCADELE’ VURGUSU

Raporu pahalandıran Sağlık-Sen Genel Lideri Semih Durmuş, “Her geçen gün sıhhatte şiddetin boyutu artarken, şiddet mağduru olan sıhhat çalışanı sayısı tavan yaparken hâlâ gereğince tedbir alınmamış olması kabul edilebilir bir durum değil” dedi.

“Sağlık-Sen olarak verdiğimiz uğraş ve yayınladığımız raporlar vesilesiyle kamuoyunda şiddete karşı hassaslık oluşmaya başlamıştır. Kâfi görmesek de Ocak ayı içerisinde 17 saldırganın tutuklanmasında bu hassaslığın tesiri olduğuna inanıyoruz” diyen Durmuş, şu biçimde devam etti:

“Sağlıkta şiddetin önlenmesi noktasında muvaffakiyetin fakat toplumsal bir uğraş ile sağlanacağını düşünüyoruz. Bu noktada Sıhhat Bakanı Fahrettin Koca ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağın yaptığı toplantıda sıhhat çalışanlarına şiddete karşı yeni tedbirlerin alınacağının açıklanması umut verici ve sevindirici.

‘HASTANELERE KESİCİ ALETLERLE GİRİLMEMELİ’

Öncelikle sıhhat kuruluşlarına rastgele bir kesici, delici, yaralayıcı cisimle çarçabuk girmenin önüne geçilmeli. Bilhassa şiddet olaylarının en çok yaşandığı acil servislerde bakılırsav yapan güvenlik vazifelilerinin nitelikleri ve yetkilileri artırılmalı.

Ayrıyeten şiddet uygulayanlara yönelik verilen cezaların artırılması sağlanmalı ve kararın açıklanmasının geri bırakılması, güzel hal indirimi üzere cezaları erteleyen ve hafifçeleten kararların ortadan kaldırılması gerekmekte.” (DHA)

Okumaya devam et...
 
Üst