Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

OECD uyarıyor: İspanya'da emeklilik harcamaları büyümeyi azaltıyor

Asi Kral

Global Mod
Global Mod
Emeklilik, İspanyol ekonomisinin önündeki en büyük zorluk ve tüm ekonomik kuruluşlar bu konuda giderek artan yoğunlukta uyarılarda bulunuyor. İspanya Merkez Bankası bu sorun hakkında sadece birkaç gün önce uyarıda bulunsa da, bu perşembe günü OECD (Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü), İspanya'nın emekli maaşlarına yönelik kamu harcamalarının ekonomik büyümeye zarar verdiği konusunda uyarıda bulunuyor. yaşlanma artacaktır.


34 ülkeden oluşan kuruluş, 'Ekonomik Görünüm'ün son güncellemesinde “nüfusun yaşlanması, üretkenlikteki yavaş büyüme ve düşük yatırımın İspanya'nın büyüme potansiyelini engellediğini” belirtiyor. Bu nedenle, diğer birçok yeni harcama yükümlülüğünün yanı sıra enflasyona göre yeniden değerlenmesine yol açan emeklilik reformu, OECD'nin kabul ettiği üzere eğitim veya ekonomik büyüme gibi diğer politikalara tahsis edilecek kamu fonlarının çıkarılması anlamına geliyor. Örnek olarak, emeklilik maaşları ve borç faizleri halihazırda İspanya'daki toplam kamu harcamalarının yarısını oluşturuyor.

İspanya Merkez Bankası geçen Salı günü yayınlanan ekonomik zorluklarla ilgili bölümünde netti: Önümüzdeki 30 yıl içinde İspanya'da bağımlılık oranı (işçiler ve emekliler arasındaki oran) 27 puan artarak %54'e çıkacak. Avrupa Birliği'nde (AB) bu oran sadece 16 puan artarak %46'ya ulaşacak ve İspanya'daki oranın çok altında kalacak. Yani her ne kadar Avrupa'nın tamamı nüfus yaşlanması sorunuyla karşı karşıya olsa da, İspanya'da bu sorun diğer çevre ülkelere göre daha belirgin olacaktır.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), İspanya'ya yönelik 2024 büyüme tahminini 2023'teki %2,5'lik büyümenin ardından %1,8 olarak tahmin ettiği onda üç oranında yukarı doğru revize ederken, aktivitede toparlanma beklentisini koruyor 2025'e kadar %2'ye.


Bu şekilde, İspanyol ekonomisi bu yıl ve gelecek yıl, 2024'teki %0,6 ve 2025'teki %1,3'ten bu yana büyümesi OECD tarafından sırasıyla %0,7 ve %1,5'e yukarı doğru revize edilen euro bölgesi ortalamasının önemli ölçüde üzerinde büyümeye devam edecek. Şubat ayında bekleniyor.

OECD, “Özel tüketimin, dayanıklı bir işgücü piyasası ve reel gelirlerdeki artışlarla desteklenen büyümeyi destekleyeceğini” belirterek, İspanya'nın uyumlaştırılmış enflasyon oranının 2024'te %3'e ve 2025'te %2,3'e düşmesini beklediğini, ancak temel verilerin bu yönde bir tahminde bulunacağını belirtiyor. bu yıl %2,9'a, gelecek yıl ise %2,2'ye düşecek.

Aynı şekilde Paris merkezli kuruluş, 2024 yılında yatırımın zayıf kalacağını öngörse de, 2025 yılında İyileşme, Dönüşüm ve Dayanıklılık Planı'nın (RTRP) uygulamaya konması nedeniyle artacağından emin ve bu nedenle riskler arasında yer alıyor. tahminlerini düşük tutmasının yanı sıra, İspanya'nın ana ticaret ortaklarından gelen talebi kötüleştirecek jeopolitik gerilimlerin daha da artması ve Planın daha yavaş uygulanması.

Öte yandan OECD tahminleri, İspanya'nın bütçe açığının GSYİH'nın geçen yılki yüzde 3,6'sından bu yıl yüzde 3,3'üne düşeceğini öngörürken, 2025 yılına kadar bu oranın yüzde 2,6'ya düşmesini bekliyor.

Kamu borcuna ilişkin tahminler, bu oranın GSYH'nin bu yıl %107,1'i seviyesinde olacağını ve bir sonraki yıl ise %106,7'ye düşeceğini öngörüyor.

Bu anlamda gelişmiş ekonomilerin 'düşünce kuruluşu', borcun GSYH'ye oranının yüksek olmasına ve büyümeyi artırıcı unsurlar aleyhine emekliliğe yönelik harcamaların güçlü eğilimine dikkat çekerek, yaşlanmayla ilgili harcamaların artacağı uyarısında bulunuyor.


Daha güçlü mali düzenleme



Bu şekilde, İspanya'nın borcunu aşağı yönlü bir trendde tutmak, AB tarafından önerilen mali kurallara uymak ve gelecekteki harcama öncelikleri için alan yaratmak için “orta vadede daha güçlü ve daha sürdürülebilir bir mali konsolidasyona ihtiyaç duyacağını” düşünüyor.

Kısa vadede mali maliyetleri kontrol altına almak için, enerji fiyatlarındaki şokun etkisini hafifletmeyi amaçlayan politikaların “en savunmasız kesimler için hedefli gelir desteğine” dönüştürülmesi öneriliyor.

Benzer şekilde, OECD'ye göre, gelecekteki harcama baskılarına yer bırakmak için mali konsolidasyon, KDV tabanının kademeli olarak genişletilmesi, çevreyle ilgili vergilerin artırılması ve harcama verimliliğinin artırılması yoluyla ek gelirlerin harekete geçirilmesine bağlı olmalıdır.

Öte yandan sürdürülebilir büyümeyi teşvik etmek için yenilikçiliği teşvik ederek, becerileri geliştirerek ve eğitimsel sonuçları güçlendirerek verimliliği artırmanın gerekli olduğunu savunuyor.

Kendisi şu sonuca varıyor: “İşgücü istihdamının verimliliğini artırmak ve beceri uyumsuzluklarını gidermek için aktif işgücü piyasası politikalarının yenilenmesi gerekiyor.”
 
Üst