Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Öznellik Anlatım Ne Demek ?

Sinan

New member
**\Öznellik Anlatım Nedir?\**

Öznellik anlatım, bir kişinin bireysel görüş ve duygularını yansıtan bir anlatım tarzıdır. Bu anlatım türü, dış dünyayı ve çevremizdeki olayları, kişilerin öznel bakış açıları, düşünceleri, duyguları ve inançları doğrultusunda ele alır. Kısacası, öznellik anlatımda anlatıcı, olayları kendi kişisel perspektifinden aktarmaktadır ve bu da nesnel gerçeklikten farklı bir algıyı ortaya koyar. Öznellik, genellikle edebiyat, sanat ve felsefe gibi alanlarda sıkça karşılaşılan bir kavramdır.

Öznellik anlatımın temel özelliği, bir bireyin ya da grubun dünya görüşünü, deneyimlerini ve değerlerini ön plana çıkarmasıdır. Anlatıcı, dış dünyayı sadece objektif bir şekilde tasvir etmekle kalmaz, aynı zamanda olaylara kendi duygusal ve düşünsel tepkilerini de ekler. Bu tarz bir anlatım, daha çok kişisel, duygusal ya da ideolojik bir izlenim bırakma amacını taşır.

**\Öznellik ve Objektivite Arasındaki Farklar\**

Öznellik anlatım, doğrudan bireysel bir bakış açısını ve duyguyu içerdiği için nesnel bir gerçeklikten sapar. Nesnel anlatım ise tamamen dışarıdan gözlemlerle oluşturulmuş, duygu ve düşünceden bağımsız, herkese aynı şekilde hitap eden bir bakış açısıdır.

Birçok zaman, özellikle edebiyat eserlerinde öznellik, duyguların daha yoğun bir şekilde işlenmesine olanak tanır. Ancak bu tür anlatımlar, anlatıcının kendi bakış açısını en ön planda tutması nedeniyle gerçeğin tüm yönlerini yansıtmayabilir. Örneğin, bir aşk romanında, karakterlerin duygu ve düşüncelerine odaklanmak, olayların öznellik üzerinden anlatılması anlamına gelir. Bu durumda, gerçeklik sadece karakterlerin hissettikleriyle sınırlıdır ve her okuyucu bu hisleri farklı bir biçimde algılayabilir.

**\Öznellik Anlatımın Özellikleri\**

Öznellik anlatımın belirgin özellikleri şunlardır:

1. **Bireysel Perspektif**: Öznellik anlatımda, olaylar ya da durumlar bir bireyin gözünden aktarılır. Anlatıcı, kişisel hislerini, düşüncelerini ve değerlerini yansıtarak dış dünyayı anlatır.

2. **Duygusal Yük**: Anlatımda sıkça duygusal ifadeler bulunur. Öznellik, duyguların, heyecanların ve bireysel algıların ön planda olduğu bir anlatım biçimidir.

3. **Öznel Değerlendirmeler**: Anlatıcı, olayları sadece objektif bir şekilde betimlemekle kalmaz, aynı zamanda kişisel değerlendirmelerde bulunur. Bu da anlatımı genellikle subjektif hale getirir.

4. **İzlenimci Yaklaşım**: Öznellik, dış dünyayı ve olayları, bireysel izlenimler ve algılar üzerinden sunar. Gerçeklik yerine kişisel bir dünya algısı ortaya çıkar.

**\Öznellik Anlatım Ne Zaman Kullanılır?\**

Öznellik anlatım, genellikle bir sanat eseri ya da edebi yapı içerisinde kullanılır. Özellikle roman, hikaye, şiir gibi edebi türlerde, yazarın karakterlerinin iç dünyasına dair bir anlayış oluşturulmaya çalışılır. Birçok zaman, toplumsal ya da bireysel bir mesaj vermek amacıyla öznellik anlatım tercih edilir. Duygusal bağ kurma, okuyucunun karakterle özdeşleşmesini sağlama, ya da toplumsal eleştirilerde bulunma gibi amaçlarla öznellik anlatım kullanılır.

Örneğin, bir yazar, toplumun adaletsizliklerine dair bir eleştiri yaparken karakterinin duygusal yoğunluğunu ve kaygılarını öne çıkarabilir. Bu, okuyucunun sadece mantıkla değil, duygusal bir bağla da konuya yaklaşmasını sağlar.

**\Öznellik Anlatımın Kullanıldığı Edebiyat Türleri\**

Öznellik anlatım, çeşitli edebi türlerde kullanılır. Bu türlerin başlıcaları şunlardır:

* **Romanlar ve Hikayeler**: Yazarın karakterlerin iç dünyasına yoğunlaştığı, onların duygusal ve düşünsel durumlarını aktardığı metinlerde öznellik anlatım oldukça yaygındır.

* **Şiir**: Şiirlerde, şairin duyguları, düşünceleri ve algıları birinci derecede önemli olduğu için, öznellik anlatım oldukça belirgin olur.

* **Denemeler**: Yazarın kişisel düşüncelerini ve bakış açılarını özgürce ifade ettiği metinlerde, öznellik anlatımın belirgin olduğu görülür.

* **Otobiyografiler ve Anı Yazıları**: Yazarın hayatını ya da geçmişteki anılarını anlatırken kendi bakış açısını ön planda tutması, metnin öznellik taşımasını sağlar.

**\Öznellik Anlatımın Avantajları ve Dezavantajları\**

Öznellik anlatımın belirli avantajları ve dezavantajları vardır.

**Avantajlar**:

* **Duygusal Bağ Kurma**: Öznellik, okuyucuya duygusal bir bağ kurma fırsatı verir. Anlatıcının hissettiklerini ve düşüncelerini içtenlikle aktarması, okuyucunun metinle daha fazla empati kurmasını sağlar.

* **Kişisel Bakış Açıları**: Öznellik, bir olayın ya da durumun farklı bakış açılarıyla anlatılmasını sağlar. Her birey, olayları kendi duygusal ve düşünsel perspektifinden farklı bir şekilde algılar, bu da daha zengin bir anlatım yaratır.

* **Sanatsal Derinlik**: Sanat eserlerinde öznellik, daha derin ve çok katmanlı bir anlatıma olanak tanır. Bu, izleyicinin ya da okuyucunun metni daha geniş bir çerçevede değerlendirmesini sağlar.

**Dezavantajlar**:

* **Objektiflikten Sapma**: Öznellik anlatım, genellikle gerçeği yansıtmak yerine bireysel bir bakış açısını aktarır. Bu, bir olayın tüm yönlerinin gözden kaçırılmasına sebep olabilir.

* **Yanıltıcı Olma İhtimali**: Anlatıcı, olayları yalnızca kendi bakış açısıyla aktardığı için, diğer bireylerin ya da toplumun algılarından bağımsız olarak gerçeklikten sapabilir.

* **Daha Az Evrensellik**: Öznellik, her bireyin deneyimine göre farklılık gösterdiği için, anlatılanlar daha az evrensel olabilir. Bu, metnin daha dar bir okuyucu kitlesine hitap etmesine sebep olabilir.

**\Öznellik Anlatım ve Toplumsal Yansımaları\**

Öznellik anlatım, bazen toplumsal ve kültürel olayların daha derinlemesine anlaşılmasında yardımcı olabilir. Örneğin, bir roman ya da şiir üzerinden, bir toplumun duygusal atmosferi, bireysel çelişkiler ve toplumsal çatışmalar daha iyi aktarılabilir. Ancak, öznellik her zaman kişisel bakış açılarından ibaret olduğu için, toplumsal gerçekliklere dair her zaman net bir çözüm sunmaz.

Bir toplumu veya dönemi yansıtan öznellik anlatımlarında, anlatıcı kendi iç dünyasında bir gerilim yaşayabilir. Bu gerilim, eserin tamamında toplumsal yapıyı eleştiren ya da farklı yönlerden gözler önüne seren derinlikli bir bakış açısı oluşturabilir.

**\Sonuç\**

Öznellik anlatım, bireysel deneyim ve duyguları ön plana çıkaran, oldukça kişisel bir anlatım biçimidir. Hem edebiyat hem de sanat dünyasında, bir konuya farklı bakış açıları kazandırır. Her birey, olayları farklı bir biçimde algılar ve bu algılar, anlatıcıyı öznellikten kaçamayan bir pozisyonda bırakır. Öznellik anlatım, birçok edebi türde yaygın olarak kullanılmakla birlikte, içeriği ve bakış açısını anlamak için derinlemesine bir okuma gerektirebilir.