Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Okula giden çocukları Covid-19’dan müdafaa yolları

Leila

Global Mod
Global Mod
“Okulların açıldığı bugünlerde çocukları Covid-19’dan müdafaanın en tesirli yolu onları bilinçlendirmekten geçiyor’’ diyen Prof. Dr. Meral Sönmezoğlu, kimi önlemlere kesinlikle devam edilmesi gerektiğine dikkat çekti…

Maske
-mesafe ve hijyen önlemlerinin neredeyse unutulduğu bugünlerde okulların da açılmasıyla birlikte çocuklar kalabalık ve kapalı ortamlarda daha fazla vakit geçirmeye başladı. ötürüsıyla bu durumun önümüzdeki günlerde Covid-19’un bulaş riskini artırabileceğini belirten Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Meral Sönmezoğlu, şahsi önlemlerin kıymetine vurgu yaparak, ebeveynlere şu tavsiyelerde bulundu…


Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Meral Sönmezoğlu


Covid-19 pandemisinde dünyada üçüncü yıl tamamlanmak üzere… Lakin hala DSÖ pandemi devrinin bittiğini ilan etmedi.

PANDEMİ DEVAM EDİYOR!

Dünyadaki hadiseler, kuzey yarımküre yaz mevsiminde olmasına karşın, süratle devam etmektedir. Ülkemizde olaylar 17 milyona yaklaşırken ömür kayıpları da yüz bini geçti. Haftalık hadiseler da neredeyse 46 bin ve günlük 6 bine yakın olay görülüyor. Bu demektir ki aslında dünya ile birlikte ülkemiz de hâlâ pandemi periyodundan çıkmadı.


en çok çocukları ve yaşlıları etkiliyor

Pandemi tüm dünya ülkelerinde olduğu üzere ülkemizde de en epey 65 yaş üstündekileri etkiliyor. Doğal yaşlılar üzere çocuklar da en çok etkilenen kümelerden biridir. Hatta ikinci küme denilebilir. Okulların açıldığı bugünlerde aileler “Vakalar artarsa ne olacak? Çocuklarımızı nasıl korumalıyız?” üzere telaşlar yaşıyor. Evet çocuklar en hayli hastalanan ve ağır geçiren küme olmasa da hastalandıklarında aileye de getiren küme oldukları için hastalığın yayılımı açısından risk teşkil ediyor. Son aylarda bilhassa de yaz aylarında ebeveynlerin çocukları vasıtasıyla enfekte olduklarını görüyoruz.


Nelere dikkat etmeli

Maske yerine aranın değerini anlatın


bu vakitte ebeveynlerin en epeyce sorduğu sorulardan biri de maske. Bu devir için maske kullanması çocuklara önerilmiyor. Pandemi DSÖ tarafınca sonlandırılmadığı sürece çocukların birbirlerine sarılmamaya ve öpüşmemeye dikkat etmeleri değerli.

El yıkama alışkanlığı kazandırın

Alınması gereken tedbirlerin başında el yıkama alışkanlığının çocuklara hatırlatılması bu mevzuda tekrar eğitim verilmesi geliyor. Okullarda epeyce fazla yüzeylere dokunulduğu için; ellerin, yemektilk evvel ve daha sonra, tuvalete gittikten daha sonra ellerin 20 saniye su ve sabunla yıkanması hayli kıymetli. Su ve sabuna ulaşılamadığı her durumda ellerin dezenfektan ile dezenfekte edilmesi gerekir.


Eksik aşılarını tamamlayın

6-7 yaştaki çocuklara okula başlarken kızamık, kızamıkçık ve tetanoz aşılarının rapel dozlarının yapılması gerekiyordu fakat bunlar pandemi devrinde atlandı. Küçük çocukların aşılarında da aksamalar oldu. Bunların kesinlikle aileler ve okullar tarafınca denetim edilerek tamamlanması gerekir.

Hastaysa okula göndermeyin

Ailelere, öğretmenler ve okul idaresi tarafınca hasta olan çocukların okula gönderilmemesi konusunda bilgilendirme yapılması gerekir. Çünkü çocuklar hem öbür arkadaşlarına birebir vakitte çocukların ailelerine kadar hastalığı bulaştırabilme riski taşıyor.

Bağışıklığını güçlendirin

Okul periyodunda çocukların hasta olmaması için bağışıklık sistemlerinin kuvvetli tutulması gerekiyor. Sağlıklı beslenmeleri bunun için yapılacakların başında yer alıyor. Çocuklar kesinlikle kahvaltı yaptırılarak okula gönderilmeli. Gün ortasında çocuklar tüm besin kümelerinden kâfi ölçüde tüketmeli. Okuldan döndükten daha sonra da gün ortasında yediklerini sorarak eksik kalan besinlerini konutta almaları sağlanmalı.

Yeterince uyuduğundan emin olun

Bağışıklık sistemini kuvvetli tutan konulardan bir tanesi de uyku. Çocukların kâfi ve kaliteli uyuduklarından emin olmak gerekir. Düzgün beslenme ve sağlıklı uykunun yanında bol su tüketimi de bağışıklık sistemi için epeyce değerli.

Açık havada antrenman yaptırın

Çocuklar için açık havada bulunmak ve açık havada antrenman yapmak hastalıklara karşı korunmada hayli değerli. bu vakitte çocukların da spordan uzak durduklarını göz önüne alırsak bir daha sportif aktivitelere dönmelerini sağlamalıyız.

Hapşırınca ne yapmaları gerektiğini öğretin/hatırlatın

Alerjik hastalıklar ya da gribal enfeksiyonlar niçiniyle sık hapşıran çocuklara bu vakitte ağızlarını elleriyle değil de, var ise ellerinde bir mendille yoksa da dirsekleriyle ağızlarını ve burunlarını kapatmaları öğretmek ya da hatırlatmak gerekiyor.

Okumaya devam et...
 
Üst