Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Okullar açılıyor! Prof. Dr. Alper Şener’den corona virüsü iletisi

Leila

Global Mod
Global Mod
Prof. Dr. Alper Şener, okulların açılmasıyla birlikte COVID-19 olgu sayılarında ufak tefek tırmanışlar yaşanabileceğini hatırlatarak, bunun bir dalga stiline dönmesini beklemediğini kaydetti.

Corona virüsü ile ilgili konuşan İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Kısmı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, bu yaz periyodunda Türkiye’nin avantajlı bir durumda olduğunu söylemiş oldu. BA4 ve BA5 varyantlarının Avrupa Birliği ülkelerinden daha sonra Türkiye’de görüldüğünü ve pik yaptığını söyleyen Prof. Dr. Şener, şöyleki konuştu:

* “Geçtiğimiz 2 ay evvel yaşadığımız pik, şu anda sönümlendi. Şu an hastanelerde, müracaatlarda, ağır bakıma yatış oranlarında düşüş var. Covid-19 servislerinde de teker teker kapanma kelam konusu. Bu bu biçimde devam eder mi, etmez mi? Aşikâr değil ancak her vakit birebir tedirginliği yaşıyoruz.

* Kestirim şu ki; bilhassa teneffüs yolu virüslerinin faal hale geldiği devir diyebileceğimiz kasım-aralık aylarında bir daha bir olay sayılarında kıpırdanma olabilir. Bunu, yüksek oranda hadise sayılarının bir daha tırmanışa niye olacak bir dalga formatına geleceğini düşünmüyorum.

* Zira Türkiye’de halihazırda önemli bir oranda aşının kapsayıcılık yelpazesi var. Bunun yanında önemli bir kesim, Covid-19 enfeksiyonunu geçirdi. Bu corona virüsü hastalığını geçirmiş ve aşılanmış popülasyonu topladığımız vakit aşılanma kapsayıcı alanı oluştu.”


Prof. Dr. Alper Şener.


“70 YAŞ ÜSTÜ ŞAHISLAR KESİNLİKLE HATIRLATMA DOZLARINI OLMALI”

70 yaş ve üstünün risk kümesinde olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Şener, “Özellikle bu kümeye bir daha davet yapmakta yarar var. Kasım-aralık ayı döneminde yahut bir daha hadise sayısında artış yaşanacak olursa; bu dönemden evvel 70 yaş üstü kesinlikle hatırlatma dozlarını olmaları gerekmektedir. 70 yaş ve üstünün kasım-aralık ayında evvel bir daha bir dalga olması durumunda kendilerini müdafaa altına almaları gerekiyor” diye konuştu.

“OKULLARIN AÇILMA PERİYODUNU RAHAT GEÇİRECEĞİMİZİ DÜŞÜNÜYORUM”

Okulların açılmasıyla birlikte olgu sayılarında ufak tefek tırmanışlar yaşanabileceğini anlatan Prof. Dr. Şener, bunun bir dalga üslubuna dönmesini beklemediğini kaydetti. Okullarda sınıfları havalandırma, servis ve toplu taşımada maske takmaya dikkat edilmesi haricinde ekstra bir tedbire gereksinim duyulmayacağının göründüğünü belirten Prof. Dr. Şener, “Bu yaz periyodunu rahat geçirdiğimiz üzere sonbahar ve kış devrini rahat geçirecek ülkeler içerisindeyiz” tabirlerini kullandı.

Prof. Dr. Alper Şener, şöyleki devam etti:

* “Şu an Hindistan’da görülen BA.2.75 üzere bulaşı yüksek bir varyant Türkiye’de gündeme gelmezse; Türkiye’den yeni bir varyant çıkmazsa; dışarıdan gelecek bir varyanta kendimizi kâfi oranda koruyabilir, ülkeye girişini geciktirebilir ya da önleyebilirsek, bu kış devri için Türkiye teneffüs yolları virüsü haricinde, Covid-19 için özellikli bir tabloya, hazırlanmaya gerek duyulmayacak.” (DHA)

Okumaya devam et...
 
Üst