Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Omicron belirtileri neler? Tırnak omicron belirtisi olabilir…

Leila

Global Mod
Global Mod
Omicron varyantı, corona virüsü salgınında görülen nefes darlığı, halsizlik, öksürük üzere belirtileri yanı sıra yeni belirtiler de göstermeye başladı. Omicron yeni belirtisi tırnaklarda görülebiliyor. Tırnak köklerinin mavi, mor ya da gri olması durumunda insanların corona virüsüne yakalanmış olabileceğine dikkat çekiliyor. Omicron belirtileri en sık olarak boğazda ağrı, burun tıkanıklığı, kuru öksürük, bedende ağrı görülüyor. Son devirde ise bilim insanları omicron varyantı belirtileri içinde ishal de görüldüğünü deklare etti.

Dünya çapında 5.6 milyondan fazla insanın vefatına sebep olan corona virüsü, mutasyona uğrayarak memleketler arası kamuoyunda kaygı yaratmaya devam ederken, yeni belirtiler de ortaya çıkmaya devam ediyor. Dünyada hadise sayısı rekorlarının kırılmasına niye olan omicron varyantı belirtileri ile de öbür varyantlardan farklılıklar barındırıyor.

OMİCRON BELİRİTLERİ NELERDİR?

ABD merkezli medya kuruluşu Business Insider, Omicron varyantının belirtileri ile ilgili kapsamlı bir tahlil yayınladı.

Güney Afrika, İngiltere, ABD ve öteki ülkelerde Omicron varyantı hastalarının evvel boğaz ağrısı şikayetiyle hekimlerle bağlantıya geçtikleri kaydedilirken, Omicron varyantının evvelki varyantların bilakis burundan evvel boğazı enfekte ettiği öne sürüldü.

ABD’nin Connecticut eyaletinde bakılırsavli Dr. Jorge Moreno’nun görüşlerine yer verilen haberde, bölgede Omicron varyantı hastalarının sayılarının giderek arttığını ve semptomların da emsal bir biçimde yaygınlaştığı açıklandı.

Yale Tıp Fakültesi’nde nazaranvli Dr. Moreno, “Bu yeni varyant hastalarının belirtileri tıpkı. Kuru bir boğaz ağrısı ve bir şey yutmak istediklerinde keskin bir acı. Bu semptom öbür Covid-19 semptomlarından evvel çıkıyor. Boğazda bir gıcık üzere değil, boğazlarının kuru hissettiğini söylüyorlar” dedi.

Norveç, Güney Afrika ve Birleşik Krallık’ta da misal semptomların duyulduğuna dikkat çeken uzmanlar bu belirtileri hissedenlerin test yaptırması gerektiğini söylemiş oldu. Business Insider’ın haberinde Omicron varyantının birinci tespit edildiği ülkelerden olan Güney Afrika’nın en büyük sıhhat sigorta şirketi Discovery Health’in CEO’su Ryan Noach’ın kelamlarını hatırlattı. Noach da belirtilerin sırasıyla boğazda ağrı, burun tıkanıklığı, kuru öksürük, bedende ağrı formunda görüldüğünü söylemiş oldu.

“BELİRTİLERİ BİÇİM DEĞİŞTİRİYOR”

Öte yandan Moreno, boğaz ağrısıyla birlikte sinüste doluluk ve baş ağrısının birlikte geldiğini de aktardı.

Johns Hopkins Bloomberg Kamu Sıhhati Fakültesi’nde nazaranvli Dr. Andy Pekosz ise, “Omicron varyantıyla ilgili bildiğimiz bir öbür şey de semptomların öteki varyantlara bakılırsa farklı olması. Covid-19’da en çok karşılaşılan koku kaybı Omicron’da yok. Daha epey öksürük ve boğaz ağrısı Omicron’un belirtileri içinde” dedi.


İSHAL OMİCRON BELİRTİLERİ ORTASINA GİRDİ

ABD Hastalık Denetim Merkezi (CDC), corona virüsünün birfazlaca semptomu olduğunu hatırlatırken, Omicron varyantının ise daha evvelki dalgalarda görülmeyen belirtileri olduğunu duyurdu. İngiliz basınında yer alan haberlerde CDC ve Johns Hopkins Tıp Fakültesi’nde nazaranvli uzmanlar hastaları inceledi ve virüs bulaştıktan fazlaca kısa bir süre daha sonra ortaya çıkan yeni bir belirtiye dikkat çekti.

Bilim insanları ve uzmanlar virüs bulaştıktan hayli kısa bir süre daha sonra hastaların yüzde 20’sinde ishal görüldüğünü deklare etti. Omicron varyantının belirtilerinin evvelki varyantlardan farklı olduğunu ve tespit edilmesinin güç olduğuna dikkat çekilirken uzmanlar bu belirtiye dikkat edilmesi gerektiğini altını çizdi.

CDC, “Eğer tuvalete gittiğinizde ishal olduğunuzu görürseniz, bu Omicron varyantının bulaştığına dair bir işaret olabilir” açıklamasını yaptı. ABD merkezli medya kuruluşu NBC Chicago ise, “Bağışıklık sistemiyle ilgili sorun yaşayanların ishal ya da gibisi gastrointestinal semptomlar yaşaması olası” yorumunu yaptı.

Johns Hopkins Tıp Fakültesi’nden yetkililer de hastaların yaklaşık yüzde 20’sinde bu belirtinin görüldüğünü duyurdu.

OMİCRON BELİRTİLERİ ORTASINDA BİRİNCİ SIRADA BOĞAZ VAR

Bilim insanları Omicron varyantı tespit edilen hastalarda en hayli görülen belirtileri sıraladı. Yapılan incelemeler daha sonrasında Omicron varyantı tespit edilenlerin yüzde 83’ünde öksürük, yüzde 78’inde burun akıntısı ya da burun tıkanıklığı tespit edilirken, yüzde 74’ünde ise halsizlik görüldü.

YÜZDE 12’SİNDE KOKU KAYBI

Omicron şikayeti olan hastaların yüzde 72’sinde boğaz ağrısı, yüzde 68’inde baş ağrısı, yüzde 54’ünde ateş, yüzde 23’ünde tat kaybı ve yüzde 12’sinde koku kaybı tespit edildi.

Yapılan incelemeler kararında hastaların yüzde 42’sinin hastalığı yavaşça geçirdiği ve hiç birinin hastaneye kaldırılmadığı da açıklandı.

OMİCRON BELİRTİLERİ SOĞUK ALGINLIĞINA BENZİYOR

Uzmanlar, “Omicron varyantı soğuk algınlığına daha hayli benziyor” yorumunu yaptı.

İngiltere’nin epeyce okunan tabloid gazetelerinden Daily Star ise, ABD Hastalık Denetim ve Tedbire Merkezi’nin datalarına nazaran Omicron varyantında kuru öksürük, boğazda gıcık ve kaşıntının öne çıkan semptomlar olduğuna dikkat çekti. Gazete bilhassa boğazda gıcık ve kaşıntıya dikkat edilmesi gerektiğini yazdı.

Öte yandan halsizlik, burun akıntısı ve hapşırma üzere belirtilerin de olduğu ancak bunların başkalarına bakılırsa daha yavaşça geçtiği açıklandı.


OMİCRON VARYANTI BELİRİTLERİ ORTASINDA TAT VE KOKU KAYBI YOK

Birinci Omicron varyantı hastalarını tespit edip bunu üst mercilere aktaran Dr. Angelique Coetzee de, “Genelde olağandışı semptomlar görülüyor. Çok halsizlik üzere. Ancak hadiselerin hiç birinde tat ve koku kaybı yok” dedi.

Güney Afrika’daki Ulusal Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü’nde vazifeli Dr. Wassila Jassat da, “Tshwane kentinde tespit edilen Omicron hadiselerinden hastaneye kaldırılanların yüzde 87’si aşı olmayanlar” dedi.

BURUN AKINTISI, BAŞ AĞRISI VE YORGUNLUK BELİRTİ OLABİLİR

İngiliz The Guardian, Soweto kentindeki hastanenin ağır bakım ünitesinin lideri Rudo Mathivha’nın kelamlarına de dikkat çekti. Mathivha, “Şu an Covid-19 hastalarında demografik bir değişim görüyoruz. Gençler yani 20’lerinden 30’larının sonundaki beşerler daha ağır olarak hastaneye geliyor ve ağır bakıma alınıyor. Bunların yaklaşık yüzde 65’i aşısız. Geri kalanlar da tek doz aşılı” dedi. Ama bu demografik farklılığın bir sebebinin ergenlerde aşılanma oranlarının düşük olması olabileceği kaydedildi.

İngiltere’de yapılan araştırmalarda, varyantın, Covid’den hayli soğuk algınlığına benzediği belirtilirken, burun akıntısı, baş ağrısı ve yorgunluk üzere semptomların Omicron’un ayırt edici özellikleri olduğu vurgulandı.

OMİCRON BELİRTİLERİ KLASİK VİRÜS ÖZELLİKLERİNDEN FARKLI

Omicron’un fazlaca görüldüğü İngiltere’deki olaylar tahlil edildiğinde, virüsün en yaygın belirtilerinin burun akıntısı, baş ağrısı, yorgunluk, hapşırma ve boğaz ağrısı olduğunu bildirdi.

Bunların hiç biri, ikazlarda bulunulan öksürük, yüksek ateş yahut tat ve koku alma duyularında eksiklik üzere klasik virüs belirtileri içinde olmadığı açıklandı.

ZOE Semptom İzleme Çalışması’nı yürüten epidemiyolog Profesör Tim Spector, bilhassa yeni yıl öncesi toplu etkinlikler düşünüldüğünde herkesi ‘dikkatli olmaya çağırdı’. “Umarım beşerler artık Omicron’un baskın özelliği üzere görünen soğuk algınlığı semptomlarını tanırlar” dedi.

‘EVDE KALIN UYARISI’

Spector, “Omicron semptomları yüklü olarak soğuk algınlığı semptomları, burun akıntısı, baş ağrısı, boğaz ağrısı ve hapşırmadır, bu niçinle beşerler Covid olabileceği için meskende kalmalıdır.” sözlerinde bulundu.

İhtar, Omicron’un geçmiş varyantlardan daha yavaşça hastalığa niye olduğuna dair epey sayıda araştırma ile de uyumlu olduğu için çok değerli.

OMİCRON’UN YENİ BELİRTİSİ TIRNAK OLABİLİR

ABD’nin önde gelen sıhhat kurumlarından Hastalık Denetim ve Tedbire Merkezi, corona virüsünün birfazlaca belirtisi olduğunu duyururken, salgının önlenemediği Hindistan’dan dikkat cazip bir haber geldi. 41 milyondan fazla hadisenin olduğu ve 400 binden çok insanın hayatını yitirdiği Hindistan’ın önde gelen medya kuruluşlarından APB News, Omicron varyantının yeni belirtisinin tırnaklarda görülebildiğini öne sürdü.

Medya kuruluşu tırnak köklerinin mavi, mor ya da gri olması durumunda insanların corona virüsüne yakalanmış olabileceğine dikkat çekti. Tırnaklardaki bu renk değişiminin kandaki oksijen düzeyiyle ilgili olduğu belirtilirken, “Eğer tırnaklarınızda olağandışı bir renk değişimi var ise bu acil durum işaretidir. Çabucak doktora gidin ya da test olun” denildi.

El ve ayak tırnaklarının sarı renge dönüşmesinin de oksijen eksikliğinden kaynaklanabileceğini hatırlatan medya kuruluşu, “Bu semptomlar ortaya çıktıysa bir an evvel test olmakta yarar var” denildi.

Okurlarını bilgilendiren ABP News, boğaz ağrısı ve nefes almada sorun yaşayanların da Covid-19 testi olması gerektiğinin altını çizerken, daima yorgun hissedenlerin de Omicron’a yakalanmış olabileceğini duyurdu.

OMİCRON BELİRTİLERİ 3 GÜNDE ORTAYA ÇIKIYOR

Sıhhat Bakanlığı Bilim Heyeti Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, şunları söylemiş oldu:
“Bütün dünyada Omicron epeyce faal hale gelmiş durumda. Bilhassa İngiltere ve Avrupa’da hayli ağır biçimde Omicron görünüyor. Buralarda hastane yükü de artmış durumda. Bizim ülkemizde şu an için baktığımızda hastane yükünde artış kelam konusu değil; ancak önlemli ve dikkatli olup, hazırlıklı olmak gerekiyor.

Hastane yükümüzde, ağır bakımımızda bir artış kelam konusu değil; ancak sayı fazlaca arttığı için her vakit tehlikenin kelam konusu olduğunu bilmemiz gerekiyor. Omicron’da kuluçka müddeti, şu anki detaylarımize göre daha kısa üzere görünüyor. Vuhan varyantında bu mühlet 5 günken, Delta varyantında 4 gün, Omicron’da ise 3 gün üzere görünüyor. Çok da çabuk hasta ediyor, elimizdeki bilgilere bakılırsa epey da çabuk etrafa bulaşıyor. Çok kısa müddette hastalık ortaya çıkartıyor. Fakat vatandaşlar, ‘bir temasım oldu üzerinden 5 gün geçti, hasta olmayabilirim’ diye düşünmemeli.

OMİCRON VARYANTI NEDİR?

Dünya Sıhhat Örgütü yeni varyant B.1.1.529’u ‘endişe verici tür’ olarak sınıflandırdı ve Omicron olarak isimlendirdi. Bilim insanlarının delta varyantından daha bulaşıcı ve tehlikeli olduğunu söylemiş oldu.

Omicron bir öteki ismiyle nu varyantı, Dünya Sıhhat Örgütü tarafınca dert uyandıran varyantlar listesine eklenen beşinci varyant oldu.

Uzmanlar bu varyant içerisinde tam 32 farklı mutasyon tespit edildiğini açıklarken, bu virüsün corona virüsü aşılarına karşı daha dirençli olabileceğini duyurdu.

Bilim insanları, “Bu varyant şu ana kadar karşılaştıklarımız içinde en tehlikelisi olabilir” yorumunu yaparken şu ana kadar yalnızca 10 olay tespit edildiği açıklandı. Üç farklı ülkede bulunduğunu açıklayan London College Üniversitesi’nde nazaranvli bilim insanı Profesör François Balloux, “Bu varyant muhtemelen teşhis konulmayan bir AIDS hastasına bulaştıktan daha sonra mutasyona uğradı” dedi.

OMİCRON VARYANTINDA EVVEL DUYACAKSINIZ!

İngiliz basını, Omicron varyantına yakalandığını düşünen şahısların sessiz bir biçimde vücutlarını dinlemeleri gerektiğini yazdı. Ülkenin fazlaca okunan gazetelerinden Daily Star, “Hastalık yayılırken bilim insanları Omicron’un birinci işaretlerinden birinin yalnızca dikkatlice kulak kabartarak bulunabileceğini söylemiş oldu. Bunun niçini ise Omicron varyantının seste çatallanma ve boğukluk yaratması” yorumunu yaptı.

Gazeteye konuşan Covid Çalışma Uygulaması ZOE’nin başındaki isim olan Profesör Tim Spector, “Omicron varyantının en bariz semptomları içinde burun akıntısı, baş ağrısı, halsizlik ya da boğuk ses olabilir” dedi. Öte yandan gece terleme ve hapşırmanın da yeni varyantla bir arada insanları tehdit eden semptomlardan biri olduğu açıklandı.

Gazete, Omicron varyantının boğazda verdiği hasar sebebiyle sesin akışını bozduğunu aktarırken, öbür semptomların ise grip gibisi olduğuna dikkat çekti.

Okumaya devam et...
 
Üst