Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Omicron varyantındaki sırt ağrısı dikkat çekti: Hastalar şiddetli ağrıdan şikayetçi

Leila

Global Mod
Global Mod
Corona virüsü olanlarda sırt ağrısı sorunu her geçen gün daha da artıyor. Hastalar, ağrının böbrek taşı, âdet sancısı ya da kas spazmına misal olduğunu belirtirken uzmanlar en hayli karşılaşılan Covid belirtisinin sebebini araştırıyor.

Corona virüsü salgını yeni çıkan varyantlarla devam ederken semptomlar da değişiyor. Sırt ağrısı, Omicron dalgasından evvel yaygın bir Covid-19 semptomu değildi. Fakat artık, sırt ağrısı şikâyetleri Covid’in habercisi haline geldi.

Birleşik Krallık’ta pandemi boyunca her gün yüz binlerce insanın nasıl hissettiğini kaydetmek için kullanılan akıllı telefon uygulaması Zoe Covid Semptom Çalışması’na göre varyantın birinci 20 semptomu içinde sırt ağrısı yer alıyor. Çalışmanın baş araştırmacısı Tim Spector, Omicron’lu bireylerin yaklaşık yüzde 20’sinin sırt ağrısı bildirdiğini söylüyor. Ayrıyeten Spector da şubat ayında Covid-19 hastalığı sırasında sırt ağrısı yaşayanlardan.

Business Insider, sırt ağrılarını Omicron’a bağlayan iki bireyle görüşerek hastalığın seyri ve semptoların nasıl ortaya çıktığıyla ilgili bilgi aldı.


“NEFES ALAMIYORDUM ZİRA ÇOK ACIM VARDI”

Cleveland, Ohio’da 29 yaşındaki Alaina Bartel, ocak ayında Covid-19 teşhisiyle yaklaşık hem de yaşadığı dayanılmaz sırt ağrısını anlattı: “İki yıl evvel böbrek taşım vardı ve buna hakikaten epey benziyordu. Sahiden nefes alamıyordum zira fazlaca acım vardı.”

Bartel, acil servise gitmeyi düşündüğünü söylemiş oldu, lakin ağır ağrı yaklaşık 15 dakika daha sonra düzeldi. Birkaç gün daha ağrı çekmeye devam ettiğini söylemiş oldu.

“ÂDET DEVRİNDEKİ AĞRININ DAHA YOĞUNUYDU”

Böbrek taşı sorunu yaşadığında çektiği acıya benzettiği sırt ağrısını yaşayan yalnızca Bartel de değil. Kaliforniya, Oakland’da 33 yaşındaki öğretmen Katie Ferrari de aralık ayında Covid-19 olmadan evvel sırt ağrısı yaşadığını belirtiyor. Ferrari, bu hissi âdet periyodunda yaşadığı kramplara benzetti: “Ama biraz daha ağır.”

“AĞRININ ŞİDDETİNDEN HAREKET EDEMEDİM”


Noeleen Lynch ise daima ağrıları olduğu için şubat ayının başlarında bir daha sırt ağrısı ortaya çıktığında, bunun üzerinde fazla düşünmediğini anlatıyor. Biraz ağrı kesici alıp ömrüne devam etmeye çalışsa da Lynch, daima bir kas spazmı üzere yaşadığı ağrının şiddetinin arttığını belirtiyor. İki gün daha sonra da Covid testinin müspet olduğunu söylüyor.

Lynch, yorgunluk ve beyin sisi de dahil olmak üzere öbür semptomlardan da etkilendiğini anlatıyor: “Korkunçtu. Hareketliliğimi sahiden sınırladı.”

Yatağa girip çıkmakta ya da merdivenlerden inmekte zorlandığını söyleyen Lynch, 2 ve 4 yaştaki küçük çocuklarını da kaldıramadığını ağrının şiddetinden hareket edemediğini anlatıyor.

DAHA FAZLA ENFEKSİYONA niye OLUYOR

Hekimler, Omicron’da sırt ağrısının niye daha yaygın olduğundan yahut ne kadar sürdüğü ile ilgili çabucak hemen bir bilgiye sahip değiller. Lakin Omicron’un öteki varyantlardan daha fazla enfeksiyona niye olduğu, bu niçinle daha geniş bir semptom yelpazesi üretmesinin mümkün olduğu düşünülüyor.

Lakin Omicron, bedene eşsiz formlarda de saldırabilir.

Yale Ortopedi ve Rehabilitasyon Bölümü’nden Doçent Dr. Peter Whang, Covid-19 hastaları içindeki sırt ağrısının sıkıştırılmış bir huduttan hayli bir kas ağrısına benzediğini söylemiş oldu. Whang, ayrıyeten başka viral semptomlarla bir arada ekseriyetle ansızın ortaya çıktığını söylemiş oldu.

MEVCUT SORUNU TETİKLİYOR OLABİLİR

Whang, sırt ağrısı olan birtakım Covid-19 hastalarının, bilgisayar başında fazlaca uzun mühlet oturmaktan kaynaklanan genel sırt ağrısı üzere mevcut bir sorunun tetiklenmesini yaşıyor olabileceklerini belirtiyor. Viral enfeksiyonlar, altta yatan sıhhat sıkıntılarını şiddetlendirebilir ve yeni semptomlar oluşturan iltihaplanmalar üretir: “Sekiz saat boyunca koltuğunuzda yazıyorsanız, sırt ağrınız olur. Sanırım hepimiz, aktivite düzeyimizin pandemi öncesi ile birebir olmayabileceği konusunda hemfikiriz. Omicron da pandemide ondan sonrasında ortaya çıktı.”

Insider’a konuşan Bartel, Lynch ve Ferrari hastalıkları başladığından beri semptomun büsbütün düzeldiğini söylüyor.

Okumaya devam et...
 
Üst