Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Omicron’u hafifçee almayın

Leila

Global Mod
Global Mod
Omicron’un önemsenmediğini belirten İlçöl, “halbuki pandemi bitmiş değil, hâlâ hayli sayıda insan ölüyor. Bilhassa yaşlılar ve kronik hastalığı olanlar önemli bir risk altında” ikazında bulundu.

Son
vakit içinderda maske-mesafe ve hijyen önlemlerine ne yazık ki dikkat edilmiyor, hatta virüs yokmuş üzere hareket ediliyor. Bunun büyük bir yanılgı olduğunu belirten İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Tevfik Bülent İlçöl, yüksek bulaşıcılığı olan Omicron’u önemsememenin, bilhassa yaşlılar ve kronik hastalığı olanlar için geri dönüşü olmayan sonuçlar doğurabileceğini vurguladı ve şu ayrıntıları paylaştı…


‘Daha yavaşça geçiyor’ demek yanlış!

Omicron için ‘Gribe, soğuk algınlığına benziyor. Daha yavaşça geçiyor’ demek, bilhassa yaşlı beşerler için aldatıcı oluyor. Çocuktaki öksürük, burun akıntısı ya da tıkanıklığı, boğaz ve baş ağrısını önemsemeyip rehavete kapılmak, aşılanmamış yetişkinler, yaşlılar ve altta yatan hastalığı olan insanların ömrünü tehdit ediyor. Çocukların okuldan meskene taşıdığı belirtileri önemsemeyenler şunun farkına varsın… Kendi kendinize grip, soğuk algınlığı teşhisi koymayın. Beşerler hâlâ Omicron yüzünden hastanelerde ağır bakıma alınıyor ya da ölüyor.


Salgının sonu gelmedi

‘Omicron öteki varyantlara nazaran daha zayıf olduğu için pandeminin sonuna yaklaşıyoruz’ görüşü de yanlış. Gardımızı düşüremeyiz. Yanlış bilgi de Covid kadar ziyanlı. Bir ülkede bitmesi yetmez. Bilhassa aşıya erişimi sonlu olan ülkelere dikkat etmek gerekiyor.

22 kat daha bulaşıcı

Omicron, Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan yepyeni Covid-19’dan yaklaşık 22 kat daha fazla bulaşıcı, Omicron’un bir daha enfeksiyona niye olma mümkünlüğü, Delta’dan 5.4 kat daha fazla. Üstelik virüs bulaşmış insanların yarısından fazlasında uyku bozukluğu ve zihinsel bulanıklık üzere çeşitli kalıcı sonuçları olabilir.

En savunmasız bireylere saldırıyor

Maske, ara, hijyen kurallarına uymayanlar, yaşları ne olursa olsun büyük bir risk altında… Omicron, tüm başka Covid varyantları üzere en savunmasız bireylere saldırıyor. Aşının yanı sıra maske, aralık ve paklık temel Covid tedbiri olmaya devam etmeli.


Tedavide geç kalınıyor

İnsanlara son periyotlarda öbür bir hastalık için hastaneye başvurduklarında Omicron tespit ediliyor. Yaşlı yetişkinler, grip yahut nezle olduklarını sanıp test yaptırmıyor. Lakin bu yaşlı insan, mesela kalp hastasıysa, Covid-19 testi müspet çıktığında gecikmiş tedavi yüzünden hastanede kalış mühleti artıyor. Yaşlı bir insanın hastanede uzun mühlet kalması da daha fazla enfeksiyon riski manasına geliyor. Bu niçinle bilhassa yaşlılar, Omicron belirtileri gösterdiklerinde çabucak test için hastaneye başvurmalı.

İŞTE BELİRTİLERİ

– Öksürük
– Yorgunluk
– Burunda tıkanıklık yahut burun akıntısı
– Boğaz ağrısı
– Baş ağrısı

Okumaya devam et...
 
Üst