Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Orucunuzu sigara ile açmayın

Leila

Global Mod
Global Mod
Sigara içmek için iftarı dört gözle bekliyorsanız dikkat! Karabulut, “Sigara ile oruç açmak, gün ortasında tüketilen bir paket sigarayı birkaç saate sığdırmak sıhhat için büyük bir tehdittir” dedi.

Sigaranın akciğer kanserinden kalp-damar sıkıntılarına kadar bir hayli hastalığın en değerli niçinlerinden biri olduğu artık bilinen bir gerçek… Ramazanda oruç açarken ya da açtıktan daha sonra sigara içmenin de tehlikeli sonuçları olabileceğini belirten Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Karabulut, bu mevzuda tiryakileri şöyleki uyardı:


Prof. Dr. Ahmet Karabulut


Vazgeçmek sıkıntı ama…

Sigara ve tütün eserleri bağımlılığı tüm dünyada önlenebilir ölümlerin en sık niçinidir. Lakin tütün bağımlıları için sigaradan vazgeçmek hiç de kolay değildir. Sigara ve tütünü bıraktıktan daha sonra ortaya çıkan mahrumluk belirtileri ortalama 2 ay devam eder ve kişiyi tekrar sigara içmeye zorlar. Bu niçinle sigara ve tütünden vazgeçecek bireylere etraf dayanağı gerekirse tabip takviyesi sunmak çok kıymetlidir. Sigarayı kendi iradesiyle bırakanların oranı yüzde 10 civarındadır. Bir sene sigaraya orta veren bireylerin yüzde 80‘i kalıcı olarak sigaradan uzak kalır.

Bırakmak için en uygun vakit

Ramazan ayı, gün boyunca yeme ve içmeden uzak kalınması sigarayı bırakmak için uygun bir vakittir. Sigara içenlerin yüzde 10-15’i ramazanda bu alışkanlığından kurtulur. Bir kısım ise içme oranını azaltır. Tiryakiler ise gün uzunluğu uzak kaldıkları sigaraya iftarla yeniden merhaba derler.


Tehlikenin farkında mısınız?

İftardan daha sonra ağır sigara içimi bilhassa ağır iftar sofraları ile birleştiğinde kalp sıhhati için önemli tehdit oluşturur. Tansiyon ve nabızda yükselme, hazımsızlık, kan akımında oluşan yoğunlaşma niçiniyle pıhtıya eğilim kalp krizi ve felç riskini artırır. Sigara ile iftar açan, gün içerisinde içilen bir paket sigarayı birkaç saate sığdıran şahısların ilerleyen saatlerde hastane ziyareti mümkündür. İftar daha sonrası ağır tütün tüketimi mide ve bağırsak hareketleri üzerinde de olumsuz tesir yapar. Uyku sisteminin bozulmasına niye olur. Mide yapısını bozarak gastrit oluşumunu hızlandırır.

Nikotin takviyesi kullanılabilir

Sigara bırakmak için önerilen günlük tek doz ilaçlar ve nikotin takviyesi ramazanda rahatlıkla kullanılabilir. Tütünden uzak kalmanın getirdiği mahrumluk sendromu kendini huzursuzluk, uyuşukluk, nefes darlığı, çarpıntı, baş ağrısı ve isteksizlik olarak gösterebilir. Mahrumluk belirtileri ortalama 2 ay sürdüğünden, ramazan daha sonrası da tütün bağımlısı kişinin desteklenmesi muvaffakiyet bahtını artıracaktır.


İftar için teklifler

Orucunuzu sigara yerine su, çorba ve salata ile açın. daha sonrasında 5 dakika mola verin. Bu sırada mideniz daha aktif sindirim için vakit kazanır. ondan sonrasındasında ana yemeği tüketin. İftar sırasında ortalama 3-4 bardak su içmeye uğraş gösterin. Yemek daha sonrası sigara vaktinde sigara yerine çay-kahve, sütlü tatlı, kuruyemiş, meyve tüketebilirsiniz. İftar sofrasına sigara paketi koymamak, sofrada oturan öteki şahısların sigara içmemesi muvaffakiyet talihinizi artıracaktır.

Okumaya devam et...
 
Üst