Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Petrol fiyatları bir yılda yüzde 52 arttı, gıda enflasyonu değişmedi

Asi Kral

Global Mod
Global Mod
Bu yaz vatandaşların özellikle hassas olduğu iki alım varsa o da zeytinyağı ve akaryakıt oldu. İspanya’da yemek pişirmek için en çok kullanılan yağın satın alınmasından ve son tatil gezileri için yakıt ikmali ihtiyacından etkilenmeyen hiçbir aile bütçesi yok. Her iki değişken de (gıda ve yakıt) şu anda enflasyon açısından Aşil topuğu oluşturuyor ve nihai büyüme rakamı genel oranda %2,6 (Temmuz ayına göre onda üç daha fazla) ve temel büyüme rakamı olarak %6,1 (önceki aya göre onda bir daha az) oldu. INE’ye göre.


İstatistik kayıtları, bu ağustos ayında zeytinyağının litresinin 8 ila 10 avro arasında olduğunu gören haneler için günlük hayatın ne kadar karmaşık hale geldiğini gösteriyor. Akdeniz diyetinin bu temel ürününün yükselişi, sadece 30 günde, tek bir ayda yüzde 8,7 oranında fiyat artışı yaşadı. Bu son toparlanmaya son bir yılda maliyetlerini artıranları da eklersek artış yüzde 52’yi aştı. Bu, son yirmi yılın en büyük yıllık artışıdır.


Zeytin üreticileri üst üste neredeyse iki kampanyada karşılaştıkları kuraklığın son aylarda petrol fiyatlarını artırdığı konusunda uyarıda bulunuyor. Ve muhtemelen bu haftalarda çok yüksek kalacak. Tarım Bakanı Luis Planas, yalnızca bir sezon boyunca bol yağışların (hatta aralıksız bir ay boyunca) bu durumu hafifletebileceğini öngördü. Fiyatlar o kadar pahalı ki çoğu tüketici ayçiçek yağı gibi diğer alternatif ürünleri tercih ediyor ve hatta birçok süpermarkette zeytin şişeleri büyük hırsızlıkları önlemek için bir güvenlik zincirine sahip.

Petroldeki artış İspanyol gıda alışveriş sepetinin gelişimini temsil ediyor. Yıllık oranı Ağustos ayında %10,5’e düşmüş olsa da (Temmuz ayındaki önceki %10,8’e kıyasla), gerçek şu ki tüm bu temel gıda ürünlerinin maliyeti bir bütün olarak neredeyse bir buçuk yıldır artıyor. her zaman %10’un üzerindedir. Son 17 ayda alışveriş sepeti enflasyonu hiçbir zaman bu çift haneli seviyenin altına düşmedi.

Hükümetin 1 Ocak’tan bu yana uyguladığı temel gıdalarda KDV indirimi gibi önlemler bile vatandaşların günlük harcamaları üzerinde bu kadar önemli bir etki yaratmayı başaramadı. Gıda geçen yıl yüzde 16 oranında arttı ve bu rakam her ne kadar azalıyor olsa da şu anda enflasyonu en çok artıran şey bu. Ve hepsinden önemlisi, %6’nın üzerinde kalan çekirdekte (enerji ve işlenmemiş gıdalar hariç) bunu yapıyor.


Benzin, neredeyse bir yıl önce olduğu gibi



Yazın zirve noktası geçtikten sonra yakıtlar enflasyonun diğer bir engeli haline geldi. INE’ye göre fiyatı Ağustos ayında %5 arttı. Bu, 2023’ün başından bu yana %7,5’lik bir artışı temsil ediyor. Fiyatı hâlâ bir yıl öncesine göre düşük olsa da gerçekte bu fark azalıyor. aylar geçiyor. Şimdi ise ancak %3,8.

Avrupa Komisyonu’nun Petrol Bülteni’nden alınan son verilere göre, benzinin litresi şimdiden ortalama ve bu yıl yeni bir maksimum 1.731 avroya işaret ediyor. Yaz sezonunun başlamasından bu yana bu akaryakıtın fiyatındaki artışı yüzde 9’un üzerine çıkaran bir rakam.

Böylece, ortalama 55 litrelik bir depoyu doldurmak artık 95,20 avroya mal oluyor; bu, Hükümet için onaylanan 20 sentlik bonus uygulandıktan sonra litrenin 1,579 avro civarında olduğu bir yıl öncesine göre yaklaşık 8,3 avro daha fazla. bireyler için ise 2022 yılı sonuna kadar geçerliydi. O dönemde yakıt ikmali yapmak için durmak 86,84 avroya mal oluyordu.

Dolayısıyla bu akaryakıtın litre fiyatında bonusu da hesaba katarak daha yüksek bir seviye bulmak için geçen yılın temmuz ayının sonuna gitmemiz gerekecekti. Yükseliş eğilimi dizelde de daha yoğun bir şekilde görülüyor. Spesifik olarak bu yakıt, Temmuz ayının başından bu yana yaklaşık %13 oranında daha pahalı hale geldi ve şu anki fiyatı litre başına 1.622 Euro seviyesinde.

Ancak güçlü toparlanma dizelin bir yıl öncesine göre daha pahalı olmasıyla sonuçlanmadı. Spesifik olarak, Eylül 2022’nin aynı haftasında fiyat (bonus dahil) 1.721 euro civarındaydı, yani tankı doldurmanın maliyeti 94,65 euroydu. Mevcut fiyatlarla maliyet 89,21 Euro’dur.
 
Üst