Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Petrol fiyatlarındaki artış borsalarda düzeltmeye neden oluyor

Asi Kral

Global Mod
Global Mod
Filistin-İsrail çatışmasının neden olduğu jeopolitik gerilim, küresel finans piyasalarını bir kez daha vuruyor. Ve en ani etki, Cuma günü %4,5 oranında artış göstererek seansın en gergin anlarında 90 dolara ulaşan petrol fiyatında görüldü. Artış, haftada %6’yı aşarak Nisan ayının başından bu yana en büyük hareketi gerçekleştirdi.


Bu ortamda yatırımcılar riskten kaçtı ve borsalara 9.300 puanlık veda eden Ibex-35’in yüzde 1,1’lik kaybı ve perşembe gününe kadar 1 puan olan haftalık kazançlarıyla düzeltme uygulandı. %.

Sebepler açık. Merkez bankalarının faiz artırım döngüsünün sona erebileceğine dair sinyaller verdiği birkaç günün ardından, petrol fiyatının enflasyon üzerindeki etkisi göz önüne alındığında, petroldeki yükseliş bu olasılığa bir kez daha şüphe düşürüyor.

Scope Ratings analistleri, “Çatışmanın tırmanmasının fiyatların sürekli olarak 100 doları aşmasıyla sonuçlandığı olumsuz bir senaryoda, küresel enflasyon görünümüne ilişkin endişeler artacaktır” diyor. “Bunun orta vadede ekonomik büyüme ve ülke notları üzerinde olumsuz yansımaları olabilir” diye ekliyorlar.

Karmaşık durum, enflasyonla mücadelenin henüz bitmediğini gösteren diğer referanslara yenilerini ekliyor. Daha fazla ileri gitmeden Perşembe günü ABD’de Eylül ayı TÜFE verileri açıklandı. ABD’de yüksek faiz oranlarına rağmen enerji ve konut fiyatlarındaki düşüşe gösterilen direnç göz önüne alındığında beklenenden daha kötü bir performans sergileyerek %3,7 seviyesinde gerçekleşti.

Benzer şekilde euro bölgesinde, Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde Cuma günü yaptığı açıklamada, kuruluşun gerekirse faiz oranlarını yeniden artıracağını açıklamış ancak mevcut sıkılaştırma döngüsünün etkilerinin parasal olduğunu da kabul etmiştir ” güçlü”, ancak ekonomiye henüz tam olarak aktarılmadıkları için belirli bir “gecikme” gösteriyorlar.


Sonuçlar şok etkisi yarattı



Yatırımcılar, para politikasının geleceğine dair daha fazla ipucu sağlayacak yeni verileri beklerken, yeni sezon iş sonuçlarının borsalar için uyarıcı olacağına inanıyor. Büyük Wall Street bankaları Cuma gününün baş aktörleri oldular ve çeyreklik sonuçlarında çift haneli büyüme gösterdiler.

Wells Fargo üçüncü çeyrekte 5 milyar 450 milyon dolar (5 milyar 148 milyon euro) kar elde etti; bu, bir yıl öncesine göre yüzde 64,5 artışla beklenenden daha iyi oldu. Ancak kuruluş ekonomide yavaşlama konusunda uyarıda bulundu. Tıpkı beklentilerin üzerinde 14,5 milyar kar açıkladıktan sonra mevcut ortama karşı fazlasıyla temkinli davranan JPMorgan gibi.

Kuruluşun başkanı Jamie Dimon, yüksek faiz oranlarının patlayıcı kokteyli, Ukrayna’daki savaş ve İsrail’deki çatışmaya atıfta bulunarak, “Bu, dünyanın onlarca yıldır yaşadığı en tehlikeli an olabilir” dedi. “Enerji, gıda, küresel ticaret ve jeopolitik ilişkiler üzerinde geniş kapsamlı etkileri olabilir.”
 
Üst